Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Η Ελλάδα σχεδιάζει στρατιωτικές ασκήσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο

An Israeli navy missile ship (photo credit: Abir Sultan/Flash90)Αυτό δήλωσε ο  Έλληνας υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, εν μέσω συνεχών εντάσεων μεταξύ Κύπρου και  Τουρκίας για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Στόχος η βελτίωση της περιφερειακής ασφάλειας.
Η Κύπρος έχει ανασταλεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με την Τουρκία, η οποία εισέβαλε στο νησί το 1974 και εξακολουθεί να κατέχει βόρειο ένα τρίτο του νησιού, λέγοντας ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να προσπαθεί να παρεμποδίσει την ενεργειακή αναζήτηση της χώρας.
Η Λευκωσία έχει άδεια για  διερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), και είναι δυσαρεστημένη για το ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να ψάξει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ίδια περιοχή.
Ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος δήλωσε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα είναι «πυλώνες της σταθερότητας και της ασφάλειας», θα αναβαθμίσουν τη συνεργασία, υπό το πρίσμα της αναζήτησης πηγών ενέργειας του νησιού εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θα προχωρήσει με την οριοθέτηση των υπεράκτιων όριά της για τη δική εξερεύνηση της.
Επίσης, ο Καμμένος δήλωσε ότι η συνεργασία "επεκτείνει ουσιαστικά την ευθύνη στους τομείς ασφάλειας και άμυνας από τον καθορισμό της ΑΟΖ, την οποία η Κύπρος έχει ήδη κάνει και πολύ σύντομα η Ελληνική Δημοκρατία θα κάνει επίσης".
Είπε ότι η περιφερειακή ασφάλεια σημαίνει επίσης στενότερους δεσμούς με το Ισραήλ, ένα άλλο ενεργειακό παράγοντα.
"Ο Αμυντικός σχεδιασμός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους φίλους και συμμάχους που ζητούν αμυντική συνεργασία στην περιοχή. Και εγώ θέλω να πω ξεκάθαρα προς τα ανατολικά προς το Ισραήλ".
Η Αμερικανική εταιρεία Noble Energy έκανε την πρώτη έρευνα ανοικτά στην νοτιοανατολική ακτή της Κύπρου το 2011, σε ένα μπλοκ που εκτιμάται ότι περιέχει έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου.
Η Κύπρος έχει φιλοδοξίες να γίνει περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου για τις δικές της εξαγωγές, καθώς και εκείνων που προέρχονται από το Ισραήλ και το Λίβανο ακόμη.

Η Κύπρος ελπίζει να εξάγει φυσικό αέριο, και ίσως πετρελαίου, από το 2022.
http://www.timesofisrael.com/greece-plans-military-exercises-with-israel-egypt/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου