Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Απογειώθηκε η αυθαιρεσία των στελεχών στην 3η ΔΑΚΑ (Στρατόπεδο Κακάνη, Θεσ/νίκη)-Τι θα κάνει το ΓΕΣ και ο νέος διοικητής;


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
Παρακάτω παραθέτουμε καταστάσεις τις οποίες ζήσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2015 στην 3η ΔΑΚΑ (Στρατόπεδο Κακάνη, Θεσ/νίκη). Ελπίζουμε ο νέος Διοικητής, o οποίος ανέλαβε πριν λίγες ημέρες, να βάλει τάξη στο συγκεκριμένο στρατόπεδο.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - Τα έντιμα στελέχη ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μερικά παραδείγματα: Ο Αλχίας Π. έχει ξυπνήσει στρατιώτη για να του κάνει καφέ κλωτσώντας του το κρεβάτι. Ο Λχίας T. απαιτούσε να γίνονται οι καθαριότητες με το εγερτήριο και ΠΡΙΝ το πρωινό (παρόλο που αυτό αντιτίθεται στο αναρτημένο πρόγραμμα της μονάδας το οποίο είχανε κρύψει γι' αυτό το λόγο) ώστε να μπορεί να φεύγει νωρίτερα, ως ΒΑΥΔΜ, από το στρατόπεδο. Ο Αλχίας Α. έχει φάει δυο πιάτα μεσημεριανό φαγητό παρόλο που γνώριζε ότι υπήρχε νηστικός στρατιώτης που εκείνη την ώρα βρισκόταν σε υπηρεσία. 
Ο Ανθλγός Π. αρνιόταν να ανοίξει το σπιτάκι στην πύλη σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Γενικά, η προσβολή της αξιοπρέπειας του στρατιώτη, οι υβριστικές συμπεριφορές προς τον στρατιώτη και η παράβαση κάθε παραγράφου του άρθρου 63 του ΣΚ 20-1 ήταν καθημερινό φαινόμενο.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΛΟΧΟΥ - Ο Δκτής Λόχου (Υπχγός Σ.) όχι μόνο δεν χαιρετούσε τον ΑΜ στην πύλη αλλά πολλές φορές γυρνούσε επιδεικτικά και απαξιωτικά το κεφάλι του από την άλλη. Δεν γνώριζε τα επώνυμα των στρατιωτών. Αυτό μπορεί να δικαιολογείται σε μεγάλα στρατόπεδα αλλά όχι στο συγκεκριμένο, όπου η δύναμη των στρατιωτών ήταν μονίμως κάτω από 8 άτομα. Μερικούς στρατιώτες δεν τους πήρε ποτέ συνέντευξη. Γενικώς, αδιαφορούσε πλήρως για τους στρατιώτες, και υπήρχαν φορές που απλά μας απαγόρευε να του μιλάμε.

ΚΙΝΗΣΕΙΣ - Ενώ έβγαιναν πολύ εύκολα κινήσεις ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι ανάγκες συγκεκριμένων στελεχών για καπουτσίνο, τσιγάρα και άλλες προσωπικές αγορές, το πρώτο πράγμα που μας προτεινόταν όταν ζητούσαμε κίνηση για νοσοκομείο ήταν να πάμε με τα δικά μας ΙΧ και σε περιόδους εξόδων ή άδειας.

ΦΑΓΗΤΟ - Πολλές φορές τα προγεύματα έκαναν φτερά για πλάκα. Έχουμε μείνει και χωρίς καθόλου βραδινό φαγητό. Για παράδειγμα, ο Αλχίας Φ. ερχόταν με ταπεράκια τα οποία γέμιζε με φαγητό που προοριζόταν για στρατιώτες. Έχει πιαστεί και επ' αυτοφώρω και το έριξε στις δικαιολογίες. 

YΠΗΡΕΣΙΕΣ - Οι 9ωρες υπηρεσίες (σκοπιά, πύλη, περίπολος) ανά 24ωρο ήταν καθημερινά και οι 12-15ωρες υπηρεσίες πολύ συχνά φαινόμενα. Δηλαδή από 3 έως 9 ώρες άνω του προβλεπόμενου ορίου.

ΑΔΕΙΕΣ - Πολλές φορές χρεωθήκαμε κανονικά άδειες που ήταν υποσχόμενες ως άγραφες, με απίστευτες δικαιολογίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - Δεν υπήρχε καθημερινό πρόγραμμα. Γενικώς, δεν ήξερες τι σου ξημερώνει, πότε θα φας ή πότε θα ξεκουραστείς.

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ - Μας κρατούσαν ξύπνιους επειδή ο τέως Δκτής και διάφορα στελέχη έπαιζαν μπάσκετ μπροστά από το θάλαμο, παράλληλα αγνοώντας την αυπνία μας λόγω βραδινών υπηρεσιών, την κούραση μας λόγω ανούσιων αγγαρειών (π.χ. μεταφορά πετρών 10 μέτρα πιο πέρα) και τις προβλεπόμενες ώρες ανάπαυσης.

ΚΥΛΙΚΕΙΟ/ΚΨΜ - Είχαμε υποψίες ότι μπαίνει χέρι στα λεφτά των κυλικείων. Για παράδειγμα, έχει γίνει προσπάθεια να πέσει φέσι σε στρατιώτη για αγορά προΐόντος που δεν έγινε ποτέ.

Τέλος, υπήρχαν τρομερές ανισότητες στις εξόδους, όχι λόγω βυσμάτων, αλλά επειδή ο Λοχίας Τ. που έβγαζε το πρόγραμμα απλά αδιαφορούσε πλήρως.

Γενικώς, οποιοδήποτε δικαιολογημένο παράπονό μας εκλαμβανόταν ως γκρίνια. Ελπίζουμε ο νέος Διοικητής να βάλει τάξη στο στρατόπεδο γιατί πολλά στελέχη κάνουν ό,τι τους καπνίσει σε βάρος των στρατιωτών.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου