Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

"Άλλη μια αυτοκτονία πάμε παρακάτω"! Οι "δικαιολογίες" και οι "ψευδαισθήσεις" που σκοτώνουν

Image
Στις ενημερώσεις των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων η αυτοκτονία -μία ακόμη- στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων,παρουσιάστηκε ως μία ακόμη άσχημη είδηση. Απ΄ αυτές που οι επιτελείς προσπαθούν να την προσπεράσουν στα γρήγορα για να μην “επιβαρύνουν” τον Αρχηγό. Οι “δικαιολογίες” για να μπει το πρόβλημα κάτω από το χαλί πολλές. “Προσωπικά προβλήματα”, “ψυχική αστάθεια” , “προβληματικός χαρακτήρας”. Παλαιότερα όταν οι αυτοκτονίες είχαν να κάνουν κυρίως με στρατεύσιμους υπήρχε και η “αστεία” δικαιολογία που έλεγε “ήταν παιδί χωρισμένων γονιών”. 

Ο καθένας μας “παίρνει” την δικαιολογία που τον εξυπηρετεί και τον απενοχοποιεί και …πάει παρακάτω.

Κάπως έτσι έγινε και στα γραφεία των Αρχηγών που  βρίσκονται άπαντες στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας της Μυκάλης στη Σάμο και ετοιμάζονται για τους εορτασμούς της Μεγαλόχαρης σε Πάρο,Τήνο και Σουμελά.

Μόνο που δεν θα πάμε πολύ παρακάτω . Θα φθάσουμε μέχρι την επόμενη τραγωδία. Γιατί τα “προσωπικά προβλήματα” και οι “ψυχικές αστάθειες” ξέρετε από κάτι προκαλούνται. Απ΄ αυτό το κανόνα δεν εξαιρούνται, δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι στρατιωτικοί. 

Οι άσχημες εργασιακές συνθήκες, η κακοπληρωμένη εργασία που γίνεται ολο και πιο εντατική , οι κακές σχέσεις με τους προϊσταμένους, εύκολα μεταφέρονται στην “προσωπική ζωή”. “Κάθονται” μαζί με τον στρατιωτικό και την οικογένειά του και προκαλούν προστριβές,συγκρούσεις και προβλήματα. Ίσως, λέμε ίσως η στρατιωτική ηγεσία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει αναρωτηθεί, γιατί οι στρατιωτικοί είναι η πρώτη επαγγελματική τάξη στα διαζύγια! Κάποιος λόγος θα υπάρχει.

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για την αυτοκτονία του υπαξιωματικού στη Σάμο. Κάποιοι από το νησί υποστηρίζουν ότι έπαιξε ρόλο και η πίεση που υπήρχε στη μονάδα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο υπαξιωματικός λίγη ώρα πριν αυτοπυροβοληθεί είχε “συγκρουστεί” με προϊστάμενό του. Κάποιοι τρίτοι πιστεύουν ότι η πίεση προερχόταν από δικά του θέματα. Πολλά θα ειπωθούν . Αυτό που έχει όμως σημασία είναι να αντιληφθούμε και κυρίως να αντιληφθούν οι ηγέτες του στρατεύματος ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στο ανθρώπινο δυναμικό που έχουν την ευθύνη να διοικούν. Το να προσπερνούν αυτά τα τραγικά περιστατικά σαν “άτυχες στιγμές” δεν βοηθά. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι οι Αρχηγοί πως είναι επείγουσα ανάγκη να ασχοληθούν πρωτίστως με το προσωπικό. Δεν μπορούν να “κρύβονται” πίσω από την έλλειψη χρημάτων που πράγματι υπάρχει. Δεν χρειάζονται χρήματα πολλά από τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να “ανακουφιστεί” αισθητά το προσωπικό ,μέσα στην έτσι κι αλλιώς σκληρή και άδικη πραγματικότητα που βιώνει.

Αν δεν το καταλάβουν,δεν το πιστέψουν και δεν αποφασίσουν από σήμερα κιόλας να βάλουν στην κορυφή της ατζέντας τους τον άνθρωπο που διοικούν, δυστυχώς σε πολλές πρωϊνές ενημερώσεις οι επιτελείς τους θα έχουν άσχημα μαντάτα να τους λένε.
http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου