Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΦΕΘΑ ΤΟΣΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χριστακάκη

Η έντιμη δημοσιογράφος θέτει σειρά ερωτημάτων στον Υφυπουργό Άμυνας σχετικά με τα δραματικά περιστατικά των αυτοκτονιών και τις καταγγελίες για τα βασανιστήρια-καψόνια εις βάρος στρατιωτών. 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Τώρα, κύριε Τόσκα, επειδή έχουμε 5 λεπτά και για να μην μας πουν ότι δεν κουβεντιάζουμε για ενδεχόμενα ζητήματα τα οποία καίνε. Υπήρχαν τρεις αυτοκτονίες στο στράτευμα τις τελευταίες 15 μέρες. Υπάρχει μια ανακοίνωση από το Δίκτυο Σπάρτακος που λέει ότι αυτό δεν είναι σύμπτωση. 
Εγώ επειδή έχω κάνει και ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της Ψυχιατρικής, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι κάθε αυτοκτονία είναι ένα πολυπαραγοντικό γεγονός που δεν είναι μόνο απόρροια μιας πίεσης που ενδεχομένως ασκείται. Παρόλα αυτά και επειδή είχε ειπωθεί από την πλευρά της καινούριας ηγεσίας ότι θα υπήρχε ψυχοκοινωνική μέριμνα- στήριξη γιατί είναι μία δύσκολη περίοδος για έναν έφηβο. Αναρωτιέμαι που αποδίδετε εσείς αυτές τις αυτοκτονίες και τι λέτε στα νέα παιδιά και στους γονείς που θα βρεθούν σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον για το πώς να αντιμετωπίσουν την καινούρια κατάσταση.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Κυρία Χριστακάκη, θα μιλήσω καθαρά. Χθες συζητούσαμε σχεδόν όλη την μέρα με την στρατιωτική ηγεσία για να βρούμε τρόπους, γιατί κατά καιρούς έχουν ληφθεί πάμπολλα μέτρα αλλά όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές τίποτα δεν είναι αρκετό, μπορούμε να βρούμε και άλλα πράγματα. Προσωπικά που έχω καταλήξει: Πέρα από τις περιπτώσεις τις προσωπικές και τα προβλήματα τα προσωπικά του κάθε ανθρώπου που κακώς καταλήγει σε τέτοιες πράξεις, υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν προβληματα που έχουν σχέση με την μεγάλη καταπόνηση του προσωπικού ακριβώς γιατί δεν έχει συμμαζευτεί το σύστημα και όταν έχεις 20 ανθρώπους για να κάνουν 100 δουλειές ενώ μέχρι πριν 10 χρόνια είχες 500...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Η πίεση είναι μεγαλύτερη...

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Δεύτερον, υπάρχει μία αντίληψη που, όσο και αν φανεί περίεργο, ξεκινάει από την εμφυλιοπολεμική περίοδο που προτάσσει την ασφάλεια σε σχέση με την επιχειρησιακή ετοιμότητα, δηλαδή να φυλάμε τα πάντα. Για να πω και τη υπερβολή μου δεν καθόμαστε όλο το βράδυ να φυλάμε έξω από την πόρτα του σπιτιού μας μην μπει κανένας κλέφτης, επομένως θα πρέπει να εξετάσουμε πρώτα την επιχειρησιακή μας ικανότητα, το προσωπικό μας το οποίο δεν μπορεί να καταπονείται υπερβολικά και μετά τα θέματα ασφάλειας, γιατί στο κάτω -κάτω δεν περιμένουμε εχθρό από παντού. Για αυτό σας είπα εμφυλιοπολεμικά, η νοοτροπία του εχθρού από παντού είναι λανθασμένη και ανάγεται σε άλλες εποχές. Επομένως, αυτά τα λάβαμε υπόψιν μας  με την στρατιωτική ηγεσία. Δόθηκαν εντολές από την στρατιωτική ηγεσία ώστε να σταματήσει η ευθυνοφοβία και να μειωθούν εκεί που χρειάζεται, εκεί που δεν επηρρεάζονται πραγματικά τα θέματα ασφαλείας – περιμετρικές σκοπιές για το τίποτα δεν χρειάζονται- δηλαδή να απαλυνθεί το βάρος που πέφτει πάνω ..

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Να μειωθεί. Το λέτε ευθέως, λοιπόν, δεν χρειάζεται να υπάρχουν βάρδιες παντού, και έτσι λοιπόν, ένας 20χρονος, ένας 25χρονος, να πιέζεται πολύ περισσότερο.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Θα μειωθεί το βάρος αυτό και πιστεύουμε θα μειωθούν οι περιπτώσεις ...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ: Αυτά που καταγγέλλει ο Σπάρτακος, ότι υπάρχουν καψόνια από φαντάρους κτλ, υφίστανται; Διαβάζω καταγγελία του Σπάρτακου που λέει ότι γονιός κατήγγειλε για καψόνι από φαντάρους σε ήδη τραυματισμένο από προηγούμενο καψόνι συνάδελφό του στρατιώτη που υπηρετούσε στην πρώτη μοίρα αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Κοιτάξτε, αυτά αφορούν άλλες εποχές στην γενικότερη έκφανσή τους, πλην όμως μεμονομένα περιστατικά μπορέι να υπάρξουν και εκεί θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς. Την συγκεκριμένη περίπτωση την εξετάζουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε περιστατικά χωρίς να τα εξετάσουμε και αλοίμονο σε αυτόν που θα σκεφτεί να πειράξει υφιστάμενό του!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗ:-Αρκεί, κύριε Τόσκα μου, η ΕΔΕ να μην είναι πρόσχημα για την αρχειοθέτηση μιας ιστορίας.

ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: Όχι, ξέρουμε τί γίνεται σε διάφορες περιπτώσεις τέτοιες και εμείς δεν είμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση του κουκουλώματος. Ό,τι υπάρχει και θα το βγάλουμε και θα υπάρξει και συνέχεια για αυτούς που έχουν ευθύνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου