Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

ΑΣΙΑΤΙΣΣΕΣ ΟΙΚΙΑΚΕΣ ΒΟΗΘΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ, ΞΥΛΟΚΟΠΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΜΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ.

6664784-3x2-700x467Από  Beverley O’Connor και Shivali Nayak
Η δημοσιογράφος Karen Emmons άρχισε να ψάχνει για πληγές, όταν θέλησε να καταγράψει τα δεινά των Ασιατισσών οικιακών βοηθών.
Βρήκε τουλάχιστον 25 γυναίκες που της μίλησαν  για τις σωματικές και συναισθηματικές ουλές που είχαν βιώσει, στην προσπάθειά τους να βγάλουν προς το ζην στο εξωτερικό. 

Η Emmons συνεργάστηκε με τον φωτορεπόρτερ Steve McCurry, ο οποίος είναι γνωστός για το διάσημο εξώφυλλο του κοριτσιού από το Αφγανιστάν στο National Geographic, ώστε να τεκμηριώσει την κακοποίηση που αντιμετωπίζουν οι οικιακές βοηθοί από την Ασία.
Είπε ότι έμεινε άναυδη με τις γυναίκες που τις είχαν αποκαλέσει σκύλο ή γουρούνι, ή που τους είχαν πει ότι είναι χειρότερες από γουρούνια ή σκυλιά.
«Η απανθρωποποίησή τους ήταν αυτό που βρήκα πιο ανησυχητικό», είπε.
Ο McCurry ανέφερε ότι αυτές οι γυναίκες ήταν «συχνά αμόρφωτες, αφελείς γυναίκες που απλά προσπαθούσαν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή».
«Πολλές από αυτές τις γυναίκες φοβόντουσαν να αναφέρουν την κακοποίηση. Ανησυχούσαν για τις οικογένειές τους, για τις αντεγκλήσεις και για το ότι θα εξοστρακισθούν και θα περιθωριοποιηθούν αν μαθευτεί ότι έχουν βιαστεί ή ότι δεν έχουν πληρωθεί,» είπε στο πρόγραμμά The World.
«Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα προβλήματα αποσιωπούνται επειδή αυτές οι γυναίκες δεν είναι ενημερωμένες και είναι φοβισμένες.»
Η έκθεση, που χρηματοδοτείται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, εκτίθεται στο Χονγκ Κονγκ.
6664552-3x2-700x467
«Πήρε ένα καυτό πιρούνι που είχε ζεστάνει στο μάτι της κουζίνας και το έβαλε στο χέρι μου. Πίεσε το καυτό πιρούνι στο χέρι μου… Είναι πολύ περίεργο, σαν να είχε τον διάβολο μέσα του.»
Η Sritak εργαζόταν για έναν Ταϊβανό εργοδότη που την ανάγκαζε να εργάζεται από τις 6 το πρωί ως τα μεσάνυχτα, καθημερινά. Το διαβατήριό της είχε αφαιρεθεί και της είχε απαγορευθεί να μιλά με την οικογένειά της ή με ξένους.
Κάποια φορά ξυλοκοπήθηκε με έναν σιδερένιο σωλήνα αφού είχε κατηγορηθεί για κλοπή και ο εργοδότης της της είχε ρίξει καυτό νερό στο σώμα της.
Η γυναίκα από την Ινδονησία έχει πάνω από 20 ουλές, συμπεριλαμβανόμενου και ενός μεγάλου κοψίματος στο πρόσωπό της.
«Αυτή η σαδιστική, σκληρή μεταχείριση δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί σε κανέναν,» είπε ο McCurry.
6664784-3x2-700x467
«Πηγαίνω τακτικά στην κλινική για να πάρω φάρμακα. Τώρα δεν πονάει πια. Πονούσε πολύ τους πρώτους 4 μήνες.»
Η πλάτη και οι μηροί της Sumasri φέρουν βαριές ουλές όταν ο Μαλαισιανός της εργοδότης της έριξε βραστό νερό.
Η ιστορία του τι ακριβώς της συνέβη, αλλάζει κάθε φορά που την λέει.
Οι γείτονές της στο χωριό της ανατολικής Ιάβας αναφέρουν ότι είναι πλέον πνευματικά ασταθής.
6664796-3x2-940x627
Τέσσερις ημέρες μετά την άφιξη της Anis (δεν είναι το πραγματικό της όνομα αυτό) στο σπίτι του εργοδότη της στο Χονγκ Κονγκ, το γαύγισμα του σκύλου της οικογένειας ξύπνησε και εξαγρίωσε την αφεντικίνα  της.
Ουρλιάζοντας στα Καντονέζικα, η γυναίκα τράβηξε την Anis στην κουζίνα και πήρε ένα χασαπομάχαιρο.
Η Anis κατάφερε να κάνει πίσω, αλλά ο τένοντας του παράμεσου της κόπηκε και το κόκαλο έσπασε.
Η οικιακή βοηθός από την Ινδονησία απέδρασε με τη βοήθεια ενός φύλακα του κτιρίου και μια άλλης οικιακής βοηθού.
6664842-3x2-700x467
«Είχα πει μια φορά: ‘Αν δεν σας αρέσω, τότε παρακαλώ στείλτε με πίσω στο γραφείο, στείλτε με παρακαλώ στο σπίτι μου.’ Εκείνη απάντησε: ‘Τι καλά, τι τυχερή που είσαι που θα πας σπίτι. Αν δεν μου αρέσεις απλά θα σε δείρω ή θα σε σκοτώσω.»
Η Haryatin εργαζόταν για μια γυναίκα με εννέα παιδιά που την προσέβαλε συνεχώς και την χτυπούσε και την ανάγκαζε να κοιμάται σε μια αποθήκη στη Σαουδική Αραβία.
Στις 3 το πρωί και ενώ η Haryatin έπλενε σχολικά ρούχα, η εργοδότριά της της έτριψε στο πρόσωπο την γεμάτη κόπρανα πάνα του μωρού της επειδή δεν το άλλαξε αρκετά γρήγορα.
Λίγο καιρό μετά η Haryatin που κατάγεται από την Ινδονησία, έχασε την όρασή της αφού χτυπήθηκε στο κεφάλι με μια σωλήνα.
Την ανάγκασαν να μείνει και να συνεχίσει να εργάζεται μέχρι που έφυγε το πρήξιμο.
6664856-3x2-700x467
«Μου είπε, ‘Έλα εδώ σκύλε. Έλα εδώ. Είσαι ηλίθια. Είσαι σκύλος. Δούλα, έλα εδώ’.»
Η Siti έφυγε από την Ινδονησία για να εργαστεί στην Σαουδική Αραβία, με ωράριο 20 ώρες την ημέρα.
Δεν της έδιναν αρκετό φαγητό και έπρεπε να κοιμάται πάνω σε ένα στρώμα στο πάτωμα μιας αποθήκης.
Όταν στο Ομάν παραπονέθηκε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από τον εργοδότη της, η σύζυγός του την χαστούκισε και την κακοποίησε.
Στο Χονγκ Κονγκ έπρεπε να δουλεύει τη νύχτα, την κακοποιούσαν λεκτικά και το φαγητό της ήταν μετρημένο.
6664896-3x2-700x467
«Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου μου είπε: ‘Άντε γαμήσου. Σκύλα. Η οικογένειά σου, ο μικρός σου γιός θα πεθάνουν. Εσύ άντε γαμήσου. Είσαι σκύλα. Ο γιός σου θα πεθάνει.’ Έπειτα μου πέταξε την κούπα του καφέ του στο πρόσωπο.
Η Mary Grace από τις Φιλιππίνες εργαζόταν για δύο αφεντικά και κανένας τους δεν της έδινε αρκετό φαγητό.
Μια μέρα λιποθύμησε ενώ βρισκόταν στην αγορά. Ξύπνησε σε ένα ασθενοφόρο για να ανακαλύψει ότι κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον συνοδό του ασθενοφόρου.
Στην προσπάθειά της να αναφέρει την επίθεση στο νοσοκομείο, μια νοσοκόμα της είπε να μην μιλήσει. Έφυγε από τη Μαλαισία χωρίς καθόλου χρήματα.
Μετάφραση: Συντακτική Ομάδα Kollecthttp://kollectnews.org/2015/08/08/%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου