Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ-Σλοβενία: Όσοι στήριξαν τους πολέμους των ΗΠΑ, να δεχθούν πρώτοι πρόσφυγες

Image
Οι Σλοβένοι πολιτικοί που υποστήριξαν τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ θα πρέπει πρώτοι να προσφερθούν να φιλοξενήσουν κάποιους από τους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται σε σημερινό σχόλιο της εφημερίδας "Βέτσερ" του Μάριμπορ.

"Τα πάντα έχουν μία αρχή και αυτό αφορά και το κύμα μετανάστευσης στην Ευρώπη που κλιμακώθηκε σε σχεδόν βιβλικές διαστάσεις. Αν όχι με βάση τον αριθμό, αλλά τουλάχιστον με βάση την ένταση της δημόσιας συζήτησης" σημειώνεται στο δημοσίευμα της σλοβενικής εφημερίδας.


Με τα γεγονότα που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Αφγανιστάν και της εισβολής στο Ιράκ, οι ΗΠΑ άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας με αναμόρφωση της παγκόσμιας τάξης που έχει συνέπειες σήμερα.

Με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ στα μαχαίρια και τους συμμάχους γύρω από τις ΗΠΑ να μην στηρίζουν επαρκώς μία αποστολή κατά του αποκαλούμενου "Ισλαμικού Κράτους" φαίνεται ότι η "πυρκαγιά" στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και ότι ο αριθμός των μεταναστών θα συνεχίσει αυξάνεται. Από αυτή την άποψη, θα ήταν σωστό οι πρώτοι μετανάστες στη Σλοβενία να γίνουν δεκτοί από τους πολιτικούς που στήριξαν τις πολιτικές των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια.


Ο πρώτος, αναφέρεται στο σχόλιο της "Βέτσερ", θα πρέπει να είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντιμίτρι Ρούπελ, ο οποίος το 2003 υπέγραψε τη Διακήρυξη του Βίλνιους, με την οποία οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης παρέδωσαν λευκή επιταγή στις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθησαν για λογαριασμό της εφημερίδας "Σλοβένσκε Νόβιτσε" δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σλοβένων τάσσεται υπέρ της παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες που εισέρχονται στην ΕΕ, αλλά ελάχιστοι δηλώνουν πρόθυμοι να προσφέρουν το σπίτι τους ως καταφύγιο.
Συγκεκριμένα, το 62% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει την υποχρέωση να βοηθήσει πρόσφυγες, το 30% απαντά ότι δεν έχει την υποχρέωση και το 8% δεν απαντά.

Ωστόσο, το 76% των Σλοβένων δηλώνει ότι θα βοηθήσει προσωπικά τους πρόσφυγες και ποσοστό μικρότερο του 1/5 απαντά ότι δεν θα βοηθήσει.

Όσον αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει να δεχθεί η Σλοβενία, το 1/5 των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να δεχθεί 100 πρόσφυγες, το 40% απαντά ότι πρέπει να γίνουν δεκτοί αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες και το 15% εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν δεκτοί περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες.

Για το είδος της βοήθειας που προτίθενται να προσφέρουν, τα 3/4 των Σλοβένων απάντησαν ότι θα δώσουν είδη ένδυσης και υπόδησης, το 14% απαντά ότι θα δώσει χρήματα και μόνο το 3% απαντά ότι θα δεχθεί πρόσφυγες κάτω από την ίδια στέγη.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, εκείνοι που ζουν σε αστικά κέντρα και τα άτομα με ανώτατη εκπαίδευση δείχνουν περισσότερη προθυμία να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου