Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Τα Αντιπροσφυγικά Μemes που Πλημμύρισαν το Διαδίκτυο Είναι Ψεύτικα

Φωτογραφία από τη σελίδα Facebook του ΕDL.
Φωτογραφία από τη σελίδα Facebook του ΕDL.
Πριν από μερικές ημέρες, το BBC δημοσίευσε ένα άρθρο που καταρρίπτει τον ισχυρισμό μιας φωτογραφίας που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με αυτόν που τη δημοσίευσε, η φωτογραφία δείχνει έναν πρόσφυγα που μπαίνει στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως το εν λόγω άτομο είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Η φωτογραφία τύπου «πριν και μετά», η οποία απέκτησε viral χαρακτήρα μετά από τηδημοσίευση και άλλων άρθρων που υποστήριζαν ότι το IS χρησιμοποιεί τη «μεταναστευτική κρίση» ώστε να περάσει μέλη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), αποδείχτηκε λανθασμένη.
Ο άνθρωπος που φαίνεται στη φωτογραφία δεν είναι μέλος του IS, αλλά πρώην διοικητής του Free Syrian Army, μια στρατιωτική δύναμη την οποίαπαρουσίασε το Associated Press μόλις τον προηγούμενο μήνα.
Το παραπάνω δεν ήταν το μόνο meme του είδους. Υπάρχουν αναρίθμητα παρόμοια που έχουν κατακλύσει τα social media και καμιά φορά μοιράζονται ακόμη και από άτομα για τα οποία είχες και μια καλή άποψη – μέχρι τώρα. Σίγουρα, πολλοί από τους ανθρώπους που μοιράζονται αυτές τις φωτογραφίες είναι απλά ευκολόπιστοι, αλλά εικάζω πως στην καρδιά αυτής της ιστορίας βρίσκονται οι κλασσικοί ρατσιστές μαλάκες που γεμίζουν το Διαδίκτυο με ψέματα.
Θέλοντας να μάθω πόσα ακόμα ψεύτικα memes υπάρχου εκεί έξω, σχετικά με τους πρόσφυγες που ψάχνουν μια θέση στην Ευρώπη, πέρασα ένα ολόκληρο απόγευμα «βουτώντας» στο τρομακτικό σίχαμα του ακροδεξιού Facebook. Να τι έμαθα:
ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ BODYBUILDERS
Εικόνα από την σελίδα Facebook τουPegida UK.

Ένα από τα περίεργα επιχειρήματα που κυκλοφορούν είναι πως οι πρόσφυγες δεν είναι θύματα ενός πολέμου, αλλά στην πραγματικότητα «φουσκωτοί» τύποι που έρχονται για να ποδοπατήσουν την ηρεμία των ευρωπαϊκών πόλεων, τρελαμένοι από τα αναβολικά, που θα μπορούσαν να πλακώσουν στο ξύλο τις βόμβες του Assad. Αλλά δεν το κάνουν.
Φωτογραφίες, όπως αυτές που βλέπετε παραπάνω, αναδημοσιεύονται από διάφορες ακροδεξιές σελίδες του Facebook, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του EDL (η οποία ευθύνεται για 3.000 shares), του South East Alliance (μια ακροδεξιά ομάδα που αποσπάστηκε από το EDL και του Pegida UK).
Οι φωτογραφίες, όπως είναι φυσικό, έχουν παρεξηγηθεί κάπως από τις εν λόγω σελίδες. Μια σύντομη έρευνα στο Διαδίκτυο μάς δείχνει πως οι εν λόγω φωτογραφίες πάρθηκαν το 2013 από έναν φωτογράφο στο Christmas Island, το οποίο βρίσκεται κοντά στις ακτές της Αυστραλίας. Αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο όταν δει κανείς την παρακάτω φωτογραφία:
Βλέπετε τα κίτρινα γράμματα στην μπλε στολή; ΛένεΤελωνειακή και Συνοριακή Ασφάλεια Αυστραλίας (Australian Customs and Border Protection).
ΟI ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΛΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ
Εικόνα από τη Facebook σελίδα του EDL.

Αρκετά από τα memes που βρήκα προσπαθούν να αποκτηνώσουν τους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας πως είναι απλά δειλοί άντρες, οι οποίοι αφήνουν πίσω γυναίκες και παιδιά να πεθάνουν σε περιοχές διαλυμένες από τον πόλεμο. Η παραπάνω φωτογραφία, για παράδειγμα, δείχνει μια ομάδα ανδρών να γίνονται δεκτοί στη Γερμανία, όταν έφτασαν με ειδικά τρένα στο Μόναχο. Το πρώτο μέρος που βρήκα την φωτογραφία -η οποία «τραβήχτηκε» από δημοσιογράφο του Reuters- ήταν στοsite του CBC News, πάνω από ένα βίντεο από τον ίδιο σταθμό στο Μόναχο.
Screenshot από το site του CBS.

Οι άνδρες πρόσφυγες δεν αξίζουν λιγότερη βοήθεια επειδή είναι άνδρες, αλλά θέλοντας να δω ποιοι άλλοι ήταν στο πλήθος, αποφάσισα να κλικάρω και να δω το βίντεο. Ακολουθούν μερικά screenshots που πήρα, τα οποία παραδόξως δεν συμπεριλήφθησαν στο meme.
ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Εικόνα από τη σελίδα Facebook του Pegida UK.

Βρήκα την παραπάνω φωτογραφία ποσταρισμένη στη Facebook σελίδα του Pegida UK, που είναι το βρετανικό παρακλάδι μιας Ισλαμοφοβικής ομάδας διαμαρτυρίας, η οποία δημιουργήθηκε πέρυσι στη Γερμανία. Τη φωτογραφία συνοδεύει μια πρόσκληση για μια διαμαρτυρία έξω από την Downing Street, στις 19 του μήνα, καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την εισροή όλων αυτών των «τελείως άγνωστων ανθρώπων». Θα πίστευε κανείς ότι όταν κάποιος μισεί τόσο πολύ τους πρόσφυγες θα ήξερε τουλάχιστον από πού έρχονται, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το πλοίο που απεικονίζεται -που κάποιοι στα comments θέλουν να «τορπιλιστεί»- είναι στην πραγματικότητα από μια φωτογραφία του 1991, η οποία δείχνει Αλβανούς να φεύγουν για την Ιταλία.

Η φωτογραφία είναι εμφανώς παλιά. Αυτοί οι τύποι δεν το βλέπουν, ή απλά δεν τους νοιάζει;

ΤΟ ISIS ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ
ΧΡΙΣΤΕ ΜΟΥ! ΕΡΧΟΝΤΑΙ! ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ! (Screenshot από τη σελίδα Facebook του Britain First).

Να μια φωτογραφία από το Britain’s First, ένα ακροδεξιό γκρουπ με εντονότατη παρουσία στο Διαδίκτυο και memes που πολύ πιθανόν να έκανε share και η γιαγιά σας. Σύμφωνα με αυτό το γκρουπ, αυτή η φωτογραφία δείχνει 2.000 περίπου πολεμιστές του ISIS να έχουν βάλει πλώρη για κάποια ευρωπαϊκή πόλη.
Με άλλη μια σύντομη έρευνα, ανακαλύπτει κανείς ότι η φωτογραφία πάρθηκε το 2013από τον Ανώτατο Επίτροπο των Ηνωμένων Εθνών για προσφυγικά θέματα και δείχνει Σύρους που αναγκάζονται να φύγουν από την χώρα τους και να περνούν τον ποταμό Τίγρη με κατεύθυνση το Ιράκ.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Τον προηγούμενο μήνα, όταν ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Βρετανία από το Calais αυξήθηκε δραματικά, κυκλοφόρησαν στα media διάφορα άρθρα τα οποία υποστήριζαν πως τα κέντρα υποδοχής είχαν γεμίσει και πως οι πρόσφυγες που δεν χωρούσαν σε αυτά, έμεναν προσωρινά σε βρετανικά ξενοδοχεία.
Και μόνο η σκέψη ότι μπορεί να υπήρχαν πρόσφυγες που έμεναν σε κάποια πανσιόν στο Wigan, έκανε μερικούς ρατσιστές να το «χάσουν», μιας και με κάποιο μαγικό τρόπο θεωρούν πως επειδή το βρετανικό κράτος δεν έχει χειριστεί καλά τους βετεράνους πολέμου, τα «σπασμένα» πρέπει να τα πληρώσουν εκείνοι οι άνθρωποι που δραπετεύουν από τον τρόμο της Συρίας και της Εritrea. Πριν από μερικές εβδομάδες, ένα ακροδεξιό γκρουπ, το Pie and Mash Squad -μια ομάδα ποδοσφαιρικών χούλιγκαν που συνδέονται με το EDL- αποφάσισαν να δράσουν στο Facebook, προτρέποντας τους followers του να δημοσιεύσουν ψεύτικες κριτικές στο TripAdvisor, συκοφαντώντας τους πρόσφυγες και ασκώντας κριτική στα ξενοδοχεία που τους φιλοξενούσαν.
Οι εν λόγω κριτικές δεν άργησαν να εμφανιστούν. Βρήκα μια, γραμμένη από την user Natalie S, η οποία είχε κάνει δύο post την ίδια ημέρα, σε δύο διαφορετικά ξενοδοχεία: ένα στο Stockport και ένα στο Cardiff. Και οι δύο κριτικές βέβαια ήταν ιδιαίτερα εχθρικές προς τους πρόσφυγες που διέμεναν εκεί.
Κριτικές σε ξενοδοχεία που φιλοξένησαν πρόσφυγες, από τη σελίδα του TripAdvisor.

Η Natalie S ήταν, λοιπόν, κάποια follower των Pie and Mash Squad; Ή ήταν μια ανήσυχη Βρετανίδα πελάτισσα των εν λόγω ξενοδοχείων; Δεν μπορείς κανείς να πει με σιγουριά, αλλά η Daily Mail φάνηκε να πείθεται.
Screenshot από το MailOnline.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ
Εικόνα από τη Facebook σελίδα του EDL.

Το BBC μπορεί να απέδειξε ότι η πρώτη φωτογραφία που έγινε viral δεν ήταν αληθινή, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα δείτε πολλές ακόμα. Βρήκα την παρακάτω φωτογραφία ανεβασμένη στο site του EDL.
Ας μην μπούμε καν στο παιχνίδι να δούμε αν ο τύπος στα δεξιά και ο τύπος στα αριστερά είναι το ίδιο πρόσωπο. Με βάση την συνηθισμένη επιχειρηματολογία του EDL, υπονοούν ότι ο εικονιζόμενος είναι τζιχαντιστής τρομοκράτης. Δεν υπάρχουν όμως επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να ξέρουμε ποιους πολεμούσε ο εν λόγω άνθρωπος. Η στολή του τουλάχιστον παραπέμπει στην YPG, την Κουρδική, μη-Ισλαμική ομάδα που πολεμάει κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.
Η εικόνα κυκλοφόρησε και στο twitter από τον αρχισυντάκτηενός ραδιοφωνικού σταθμού του Λιβάνου -του Radio Sawt Beirut International- ο οποίος υποστήριξε πως ήταν Κούρδος επαναστάτης.
Εικόνα από το Twitter.

Κοινώς, πριν πιστέψετε τα πάμπολλα αντι-προσφυγικά memes που κατακλύζουν το feed σας, τσεκάρετέ τα πρώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου