Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Καταγγελία σχετικά με τις αποσπάσεις οπλιτών στο 212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης

212 ΚΙΧΝΕ Ξάνθης. Νοσοκομείο στα χαρτιά, μονάδα υποστηρίξεως στην πράξη.
Αυθαιρεσία πρόθυμου ανθυπασπιστή και βυσματοκρατία ακυρώνουν κάθε απόπειρα βελτίωσης 

Τραγική τείνει να γίνει η κατάσταση στο 212 ΚΙΧΝΕ στην Ξάνθη. Οι οπλίτες του νοσοκομείου είναι στην πλειοψηφία τους άτομα πτυχιούχα (φαρμακοποιοί, βιολόγοι, μικροβιολόγοι, βοηθοί ακτινολόγου, νοσοκόμοι), με αντίστοιχες ειδικότητες με αυτές που χρειάζεται το νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες του μιας και τα στελέχη δεν επαρκούν.
Η ιδιαιτερότητα της μονάδας για έναν οπλίτη είναι ότι τα πρωινά πέραν της υπηρεσίας του καλείται να καλύψει και το αντίστοιχο με την ειδικότητά του πόστο εντός του νοσοκομείου. 
Έτσι οι μικροβιολόγοι θα πρέπει να είναι τα πρωινά στο μικροβιολογικό εργαστήριο (όπου ο όγκος δουλειάς τις μέρες των εξωτερικών ιατρείων -Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή- είναι τεράστιος φτάνοντας και τις 50-60 αιμοληψίες την ημέρα). Στο ακτινολογικό ίδια κατάσταση με τον έναν και μοναδικό οπλίτη ακτινολόγο να τρέχει να προλάβει μαζί με τα δύο στελέχη να καλύψουν τον όγκο της δουλειάς. Στο φαρμακείο του νοσοκομείου οι φαρμακοποιοί οπλίτες δουλεύουν ως βοηθοί μαζί με τις δύο αξιωματικούς που υπάρχουν και ταυτόχρονα κάποιοι διατίθενται ημερησίως εκτός στρατοπέδου στο Φαρμακείο Φρουράς Ξάνθης.
Κανένας οπλίτης δεν παραπονέθηκε ποτέ για την φύση της εργασίας τα πρωινά στο νοσοκομείο καθώς πρόκειται για το φυσικό περιβάλλον των περισσοτέρων και για τα επαγγέλματα που ακολουθούν στην πολιτική τους ζωή.
Ο κάθε οπλίτης τις πρωινές ώρες καλύπτει το πόστο που του έχει ανατεθεί αφού πρώτα εκτελέσει την όποια υπηρεσία έχει. Αυτό (η διπλή παρουσία πόστων – υπηρεσιών) προκαλεί εκ των πραγμάτων κωλύματα όταν πχ ένας μικροβιολόγος έχει υπηρεσία πύλης και ταυτόχρονα στο μικροβιολογικό πρέπει να γίνουν 50 αιμοληψίες.
Στο κομμάτι των υπηρεσιών (7 τον αριθμό ανά ημέρα), αυτές είναι άοπλες και ομολογουμένως πιο χαλαρές σε σχέση με άλλες μονάδες. Βέβαια πέρα από τις υπηρεσίες υπάρχουν και οι εφημερίες ατόμων με ειδικότητες βοηθού ακτινολόγου ή μικροβιολόγου που μπορεί να έχουν εφημερία (24ωρη) με αποτέλεσμα ακόμα και να είναι εξοδούχοι να καλούνται να επιστρέψουν αν προκύψει περιστατικό κατά τη νύχτα ή να μην κοιμούνται περισσότερες από 2-3 ώρες ακόμα και σε μέρες που δεν έχουν κανονική υπηρεσία (ΥΓ: Η εφημερία ΔΕΝ υπολογίζεται ως υπηρεσία). Παρόλα αυτά, η δύναμη των παρόντων του νοσοκομείου ποτέ δεν ξεπερνάει τα 14-15 άτομα.
Πριν 1-2 μήνες, η κατάσταση έφτασε στα όρια. Στο νοσοκομείο έμειναν 7-8 οπλίτες για 7 υπηρεσίες. Ο κύριος λόγος ήταν οι ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ. Αυτό είναι και το κύριο αγκάθι στον λόχο του νοσοκομείου και το μόνιμο παράπονο των οπλιτών του.
Το πρόβλημα πηγάζει από την ανεξήγητη εμμονή του 1ου ειδικού γραφείου της IV ΤΑΞΥΠ και πιο συγκεκριμένα ενός συγκεκριμένου Ανθυπασπιστή να παίρνει οπλίτες που έχουν τοποθετηθεί από το ΓΕΣ/ΔΟΘ στο 212 ΚΙΧΝΕ για να καλύψουν τις ιατρικές ανάγκες του νοσοκομείου και να τους τοποθετεί σε διάφορες άλλες μονάδες της ταξιαρχίας για “κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών”.
Το όλο θέμα ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο όταν με τις μεταθέσεις της 2015 Γ ΕΣΣΟ στο νοσοκομείο τοποθετήθηκαν 7 οπλίτες “εκτοξεύοντας” την δύναμη στον αριθμό των 17 ατόμων. Σε ελάχιστο χρόνο πάρθηκε η απόφαση ότι προφανώς το ΓΕΣ/ΔΟΘ είχε κάνει λάθος στην απόφασή του αυτή και το 1ο ΕΓ της IV ΤΑΞΥΠ πήρε απόφαση να αποσπάσει 2 από αυτούς ανά εβδομάδα στην 650 ΠΑΥΠ, μονάδα Υλικού Πολέμου που καμία σχέση με τις ειδικότητες των ατόμων δεν είχε. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα άτομα που αποσπάστηκαν από το νοσοκομείο στην 650, έβλεπαν τους μόνιμους οπλίτες της μονάδας να βγαίνουν εξοδούχοι καθημερινά ενώ οι ίδιοι υπήρξαν φορές που έμειναν μέσα στην μονάδα κάνοντας 7 ημέρες συνεχείς υπηρεσίες.

Όσο η δύναμη του νοσοκομείου ήταν στα 15-17 άτομα, οι 2 αποσπάσεις την εβδομάδα δεν δημιουργούσαν ιδιαίτερο πρόβλημα (πέρα από τα προαναφερθέντα προβλήματα συνθηκών και αντιμετώπισης στις άλλες μονάδες). Τον Αύγουστο όμως η κατάσταση εκτροχιάστηκε. Λόγω απολύσεων παλιότερων οπλιτών του νοσοκομείου, έφτασε στιγμή που η δύναμη έπεσε στα 6 άτομα για 6 υπηρεσίες, καθιστώντας τις εξόδους αδύνατες. Ακόμα και τότε, το 1ο ΕΓ της IV ΤΑΞΥΠ εξακολουθούσε να υποστηρίζει ότι οι αποσπάσεις εξακολουθούν να είναι αναγκαίες και ότι στις άλλες μονάδες τα πράγματα είναι πιο άνισα από πλευράς υπηρεσιών. Μάλιστα προκαλούσε εκδίδοντας και σήματα που μίλαγαν για άνιση κατανομή υπηρεσιών όταν στο νοσοκομείο τον Αύγουστο υπήρξε εβδομάδα που οι οπλίτες έκαναν 7 υπηρεσίες ενώ στην 650 που τόσο ανάγκη είχε από ενίσχυση, οι οπλίτες έκαναν 4 υπηρεσίες την εβδομάδα.
Ταυτόχρονα, πέρα από τις αποσπάσεις στην 650 ΠΑΥΠ, δημιουργήθηκε και ένα κλίμα ότι για όπου χρειαζόταν απόσπαση θα πήγαινε άτομο του νοσοκομείου. Σύντομα αυτό φάνηκε και στην πράξη όταν από το πουθενά και εκεί που το νοσοκομείο έστελνε 2 άτομα στην 650 ΠΑΥΠ πάρθηκε απόφαση το 1 από τα δύο να πάει στις Σάπες στο 388 ΠΑΠ. Μέχρι τότε, στις Σάπες πήγαιναν 2 άτομα αποσπασμένα από το 316 ΣΠΤΧ. Η αιτία της αλλαγής ήταν υποτίθεται ότι το 316 δεν μπορούσε να διαθέσει πλέον 2 άτομα. Το οξύμωρο είναι ότι το 316 ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ να έχει 2 άτομα αποσπασμένα, απλά πλέον το 1 πήγαινε στην 650. Πως λοιπόν δεν μπορούσε να στέλνει 2 στις Σάπες και μπορούσε στην 650;
Η απάντηση απλή. Ας στείλουμε από το 212 που “κάθονται και τα ξύνουν”!
Η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν εβδομάδα με την εβδομάδα με τα προβλήματα να είναι συνεχή εξαιτίας αυτού. Το οξύμωρο σε όλα αυτά είναι ότι το ΚΙΧΝΕ λόγω ιατρικών υπηρεσιακών αναγκών παίρνει ήδη οπλίτες με απόσπαση από το ΛΥΓ της 25 ΕΥΠ της ΧΧV ΤΘΤ. Άρα “παίρνουμε μικροβιολόγους γιατί δεν έχουμε και δεν μας φτάνουν και παράλληλα στέλνουμε τους μικροβιολόγους που δεν είχαμε και δεν μας έφταναν, να κάνουν περίπολα στις Σάπες”.
Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε και άλλη μία απόσπαση. Το 1ο ΕΓ της IV ΤΑΞΥΠ θεώρησε απόλυτα λογικό να καλύψει τη θέση ενός πωλητή/αποθηκάριου στο Στρατιωτικό Πρατήριο Ξάνθης με έναν οπλίτη του 212 ΚΙΧΝΕ.
Πέρα από αυτό, 2 οπλίτες του 212 (ειδικοτήτων ΒΜΒΕ και ΝΤ) αποσπάστηκαν “εκτάκτως” στον Λόχο Στρατηγείου της IV ΤΑΞΥΠ κατά τη διάρκεια του ΤΑΜΣ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015 όχι για να καλύψουν υγειονομικά την άσκηση, αλλά για να στήνουν σκηνάκια τη στιγμή που οι οργανικοί οπλίτες του Λόχος Στρατηγείου, 2 μέρες πριν την άσκηση ένιωθαν ομαδόν αδιαθεσίες και πυρετούς και έφευγαν με αναρρωτικές άδειες για να γλυτώσουν την άσκηση.
Και κάπου εδώ φτάνουμε στο κομβικό σημείο του Σεπτεμβρίου που ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις της 2015 Ε ΕΣΣΟ (στην Δ ΕΣΣΟ είχαν τοποθετηθεί μόλις 2 άτομα). Στην Ε ΕΣΣΟ λοιπόν, τοποθετήθηκαν στο 212 13 οπλίτες. Ο αριθμός όντως μεγάλος με δεδομένο ότι εκείνη την στιγμή στο 212 η δύναμη ήταν 14 άτομα. Αυτό όμως δεν έγινε χωρίς λόγο από το ΓΕΣ/ΔΟΘ, καθώς τον προηγούμενο καιρό υπήρχε έντονο πρόβλημα με τη διάθεση φαρμακοποιών στο Φαρμακείο Φρουράς Ξάνθης (λόγω του ότι είναι εκτός στρατοπέδου και τα πρωινά δεν μπορούσαν να πάνε φαρμακοποιοί εάν είχαν άλλη υπηρεσία). Έτσι το ΓΕΣ στις μεταθέσεις της Ε ΕΣΣΟ συμπεριέλαβε 6 φαρμακοποιούς (επί του συνόλου των 13 οπλιτών) και μάλιστα εξέδωσε χαρτί που ανέφερε ότι τα άτομα αυτά τοποθετούνται στο 212 με σκοπό την αποκλειστική τους διάθεση στο Φαρμακείο Φρουράς Ξάνθης. Τα υπόλοιπα 7 άτομα καλύπτανε τις υπόλοιπες ειδικότητες από τις οποίες είχε ανάγκη το νοσοκομείο (μικροβιολόγοι, νοσοκόμοι τραυματιοφορείς, ακτινολόγος κλπ).
Τα άτομα ήταν πολλά και λόγω του ότι το 212 τα τελευταία χρόνια (από τότε που έγινε η μετάβαση από 412 ΓΣΝ σε 212 ΚΙΧΝΕ) δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια επίπεδα δύναμης οπλιτών (26 άτομα) δημιουργήθηκαν πρακτικά θέματα στέγασης των οπλιτών. Υπήρχαν μόνο 24 κρεβάτια για μία δύναμη 26+ ατόμων. Για το λόγο αυτό το ίδιο το νοσοκομείο ζήτησε να συνεχιστούν οι αποσπάσεις ώστε να ελαφρύνει κάπως η κατάσταση στον λόχο του.

Ζήτησε λοιπόν από το 1ο ΕΓ της IV ΤΑΞΥΠ να αποσπαστούν το πολύ 6 άτομα εβδομαδιαίως έως ότου απολυθούν οι οπλίτες των 2015 Α και Β ΕΣΣΟ.
Το αποτέλεσμα; Το αγαπητό 1ο ΕΓ της IV ΤΑΞΥΠ αποφάσισε με το πνεύμα δικαιοσύνης που το διακατέχει (sic) να υπερβάλλει εαυτόν και να ορίσει 9 το σύνολο αποσπάσεις προς διάφορους προορισμούς της φρουράς Ξάνθης.
Αποτέλεσμα; Ενώ το ΓΕΣ ήθελε και έστειλε στο 212 άτομα για κάλυψη των πόστων υγειονομικού ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή οι μισοί του οπλίτες περιφέρονται ως νομάδες από μονάδα σε μονάδα. Σήμερα το πρωί έσκασε το τελευταίο επεισόδιο σε όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου. Δημιουργήθηκε ΞΑΦΝΙΚΑ υπηρεσιακή ανάγκη του Λόχο Στρατηγείου της IV ΤΑΞΥΠ για συγκεκριμένο οπλίτη ειδικότητας ΥΚΟΑ (οδηγός) από την 872 ΑΚ (φυλάκιο Καλλίστης). Βγήκε λοιπόν το σήμα που όριζε την απόσπαση του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ οπλίτη από το 872 στο Λόχο Στρατηγελιου της IV ΤΑΞΥΠ και ταυτόχρονα ζητήθηκε από το 212 να καλύψει τη θέση του στην Καλλίστη. Έτσι ένα άτομο που την Δευτέρα μάζεψε όλα του τα πράγματα από το 212 για να πάει στην 650 αναγκάστηκε να επιστρέψει και να ετοιμάζει πράγματα τώρα για το φυλάκιο της Καλλίστης. Το άτομο αυτό είναι φαρμακοποιός και λόγω και του ΣΠΕΝ που περνάνε οι νέοι οπλίτες, μετά την απόσπασή του απομένει μόνο 1 (από τους 8 που έχει τοποθετήσει το ΓΕΣ) φαρμακοποιός στο νοσοκομείο για να καλύψει τα πόστα του φαρμακείου και του Φαρμακείου Φρουράς Ξάνθης.
Και κάπου εδώ ερχόμαστε να ρωτήσουμε:
- Είναι ενήμερος ο Διοικητής της IV ΤΑΞΥΠ Ταξίαρχος κύριος Κολυβάς για όλη αυτήν την κατάσταση;
- Ξέρει ο κύριος Κολυβάς για τις κινήσεις του 1ου ΕΓ που διαδίδει ότι κινείται εξ ονόματός του και ότι ο ίδιος διατάσσει να αποσπώνται μονίμως οπλίτες του 212 δυσχεραίνοντας στο έπακρο τη λειτουργία του;
- Το ΓΕΣ/ΔΟΘ γνωρίζει ότι οι οπλίτες που τοποθετεί για την κάλυψη των ιατρικών αναγκών του νοσοκομείου χρησιμοποιούνται ως μπαλαντέρ για “όπου ήθελε προκύψει”; Στην τελική εφόσον οι συγκεκριμένοι οπλίτες τελικά καλύπτουν ανάγκες άλλων μονάδων γιατί δεν τοποθετούνται εκεί εξ αρχής;
- Γιατί τόσο μένος από τον συγκεκριμένο Ανθυπασπιστή του 1ου ΕΓ της IV ΤΑΞΥΠ (που μάλιστα αποτελεί οργανικό στέλεχος του 212 με διάθεση στην IV ΤΑΞΥΠ) προς το 212; Γιατί για ΟΠΟΙΑ ανάγκη προκύπτει πρέπει να στέλνονται οπλίτες του νοσοκομείου επηρεάζοντας ΑΜΕΣΑ την εύρυθμη λειτουργία του; Ποιά η εξουσιοδότηση που έχει;
Θα θέλαμε να κλείσουμε αυτήν την επιστολή-καταγγελία θυμίζοντας σε όσους θεωρούν τους οπλίτες του νοσοκομείου αργόσχολους και άνευ αντικειμένου ότι το Υγειονομικό είναι ένα κομμάτι του στρατεύματος που λειτουργεί πλήρως τόσο στην ειρήνη όσο και στον Πόλεμο (χαρακτηριστικά σας παραπέμπουμε στα 2-3 ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ περιστατικά που προέκυψαν τους τελευταίους 2 μήνες και που οι οπλίτες του 212 ΚΙΧΝΕ ανταποκρίθηκαν κατά γενική ομολογία ΑΨΟΓΑ).
ΥΓ: Παρατηρείται το παράδοξο ότι όταν υπολογίζεται η δύναμη της μονάδος για να βρει πάτημα το 1ο ΕΓ της IV ΤΑΞΥΠ και να πάρει άτομα από το ΚΙΧΝΕ, δεν υπολογίζεται ο αριθμός των παρόντων όπως σε ΟΛΕΣ τις μονάδες του ΕΣ αλλά ο συνολικός αριθμός των τοποθετημένων ατόμων. Έτσι, φαίνεται το ΚΙΧΝΕ να έχει 28 άτομα δύναμη, εκ των οποίων άλλοι είναι αδειούχοι, άλλοι είναι αποσπασμένοι και υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις ατόμων που φαίνονται παρόντες στη δύναμη του ΚΙΧΝΕ χωρίς να έχουν εμφανιστεί ΠΟΤΕ στο νοσοκομείο (μεταθέσεις φάντασμα).
Υ.Γ: Ο συγκεκριμένος ανθυπασπιστής (υγ) της IV ΤΑΞΥΠ εξακολουθεί να μην κάνει πίσω και να στέλνει άτομο από το 212 στην Καλλίστη τη στιγμή που το 212 είναι οριακά υποστελεχωμένο. Απαιτούμε για δημοσίευση ώστε να ενημερωθεί κάπως το ΓΕΣ/ΔΟΘ ότι ένας ανθυπασπιστής ακυρώνει τις αποφάσεις τους. 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

http://diktiospartakos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου