Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Trident Juncture: η μεγαλύτερη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στη Μεσόγειο

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η άσκηση του NATO «Steadfast Noon, που πραγματοποιήθηκε στην Ο.Δ Γερμανίας, από τη Δευτέρα 12 έως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, στην οποία συμμετείχε η Πολεμική Αεροπορία και για τον σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Buchel, από την 116 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Αράξου, τρία (3) αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό της 335 Μοίρας.

Είχε προηγηθεί, από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015, η 3η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, με την συμμετοχή της 330 Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου. Για τον σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 111ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 30 και ανάλογο προσωπικό. Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.
Για να ξεκινήσουν χθες συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε χώρες της νότιας Ευρώπης, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες περιγράφονται ως η μαζικότερη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ από το 2002. Η κωδική ονομασία της άσκησης είναι «Trident Juncture» και περιλαμβάνουν χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό σκέλος. Οι ασκήσεις αυτές είναι απολύτως «επίκαιρες», επισημαίνει η αρθογραφία, με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Βόρεια Αφρική, αν και επισήμως δεν υπάρχει σύνδεση, καθώς η διαδικασία επιχειρησιακού σχεδιασμού πηγαίνει αρκετούς μήνες προ της ρωσικής παρέμβασης στη Συρία, που ανέτρεψε ριζικά τα δεδομένα.
Το σενάριο της άσκησης επικεντρώνεται στην εμφάνιση πολλαπλών απειλών στα σύνορα κρατών-μελών, ενώ ο «εχθρός» του σεναρίου, είναι η υποτιθέμενη χώρα της Βόρειας Αφρικής «Soroton», όπου η αστάθεια προκαλεί την κινητοποίηση του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού. Ουσιαστικά η φωτογραφίζεται τόσο η Συρία, όσο και η Λιβύη, εναντίον της οποίας κατευθύνεται ήδη ο ευρωπαϊκός στόλος με πρόσχημα την αντιμετώπιση των δουλεμπόρων, αλλά με πραγματικό επίδικο τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της διαλυμένης χώρας σε πρώτη φάση και ακολούθως τις χερσαίες πολεμικές επιχειρήσεις που θα εξασφαλίσουν την αναγκαία σταθερότητα ώστε οι ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρείες να καταφέρουν να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Η άσκηση θα διαρκέσει συνολικά πέντε εβδομάδες και σε αυτές θα συμμετάσχουν 36.000 Μισθοφόροι, μεταξύ των οποίων και δυνάμεις από χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία, η ΠΓΔΜ, η Σουηδία και η Ουκρανία. Με τον τρόπο το ΝΑΤΟ σφυρηλατεί τους δεσμούς του με μια σειρά χώρες  που φιλοδοξεί να εντάξει στο δυναμικό του, ενώ η συμμετοχή της Ουκρανίας, η οποία πρόσφατα συγκρούστηκε στρατιωτικά με την Ρωσία σε έναν υβριδικό πόλεμο που σφραγίστηκε από τη δράση Φασιστικών Ταγμάτων Εφόδου και Ιδιωτικών Στρατών, στέλνει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέχτες. Τόσο για το πραγματικό επίδικο των ανταγωνισμών και τους σύγχρονους όρους διεξαγωγής των βάρβαρων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που επαναχαράσσουν τον πλανήτη επιβάλλοντας την Νέα Τάξη Πραγμάτων, όσο και προς την Ρωσία, που έχει καλεστεί να παραστεί ως Παρατηρητής, σε μια προσπάθεια να μη δοθεί η εντύπωση ότι ο εχθρός είναι άλλος από αυτόν που προβλέπει ξεκάθαρα το σενάριο, αν και ο στρατιωτικός συμβολισμός στην παρούσα συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, αναφέρουν οι αναλυτές.
Η Νατοϊκή άσκηση είναι τεράστια.  Θα εμπλακούν 230 μονάδες, 140 αεροσκάφη διαφόρων τύπων και περισσότερα από 60 πολεμικά πλοία των συμμετεχουσών χωρών. Στην άσκηση θα συμμετάσχει και η Αφρικανική Ένωση. Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να μας περνά απαρατήρητο ότι η Ρωσία πραγματοποίησε δικές της ασκήσεις νωρίτερα εντός του έτους, με την εμπλοκή 45.000 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μεγάλο αριθμό στρατιωτικών μέσων, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε και ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για μια ακόμη φορά ο πόλεμος αποδεικνύεται η ανώτερη μέθοδος εκμετάλλευσης και καταπίεσης της εργατικής τάξης, ο πιο αποτελεσματικός μηχανισμός ξεπεράσματος της καπιταλιστικής κρίσης.
Ανάγκη όσο ποτέ η ανάπτυξη ενός σύγχρονου εργατικού διεθνιστικού αντικαπιταλιστικού κινήματος. Αυτόν τον πόλεμο που έχουν κηρύξει απέναντι μας πρέπει να τον απαντήσει ο κόσμος της εργασίας, ενωμένος πέρα από διαχωρισμούς εθνότητας, φυλής, θρησκείας, γλώσσας. Ο μοναδικός εγγυητής της ειρήνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών είναι ο διεθνιστικός κοινός αγώνας των υποτελών τάξεων που μοιράζονται κοινή μοίρα και κοινά συμφέροντα, τα οποία δεν χωράνε σε καμία πατρίδα` ο κοινός μας αγώνας για κοινωνική ανατροπή και απελευθέρωση είναι μονόδρομος.
Ακύρωση κάθε πολεμικής συμφωνίας με το κράτος του Ισραήλ. Άμεση έξοδος και διάλυση των ΝΑΤΟ-ΕΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-Ε.Ε. Κανένας Φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του θανάτου. 
Να σταματήσει τώρα ο στρατηγικός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Διακοπή των κοινών ασκήσεων Ελλάδας-Ισραήλ-ΗΠΑ-Ευρωστρατού
Ακύρωση των πολεμικών παραγγελιών και των εξοπλισμών
Ανατροπή των κυβερνήσεων του πολέμου, του εθνικισμού και της αντεργατικής λαίλαπας

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τηλ: 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου