Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

"ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"-ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 13 ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπήρχαν κατηγορίες εναντίον τους.
Είχαν κρατηθεί εκεί για πάνω από 13 χρόνια παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Το Αμερικανικό υπουργείο άμυνας αναφέρει σε ανακοίνωση ότι η μεταφορά των αποκαλούμενων «χαμηλού επιπέδου» κρατουμένων έγινε εφόσον οι αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν ότι δεν παρουσίαζαν πλέον απειλή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που βασίζεται σε διαρροές από το στρατό, και οι πέντε κρατούμενοι από την Υεμένη συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν το 2001.
Μετά την πιο πρόσφατη επανεγκατάσταση στο κράτος του Κόλπου, μέσα στο συγκρότημα των φυλακών παραμένουν 107 κρατούμενοι. Άλλοι 17 κρατούμενοι πολέμου περιμένουν μεταφορά. Σε μια παρόμοια κίνηση το Σεπτέμβρη άλλος ένας κρατούμενος στάλθηκε πίσω στη χώρα του τη Σαουδική Αραβία.

Περίπου οι μισοί από τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο έχουν εγκριθεί για απελευθέρωση. Όμως επειδή οι πατρίδες τους συχνά αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για εκείνους, οι ΗΠΑ λένε ότι πρέπει να βρεθούν άλλες χώρες για να τους πάρουν.

Η επανεγκατάσταση ομάδων κρατουμένων είναι μέρος ενός ανεκπλήρωτου στόχου να κλείσει η φυλακή, με το να στέλνονται οι κρατούμενοι πίσω στις πατρίδες τους ή σε γειτονικές χώρες, και με το να μεταφέρονται σε φυλακές των ΗΠΑ όσοι δεν πρόκειται να απελευθερωθούν. Το τελευταίο όμως απορρίφθηκε από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα όταν πέρασε νομοσχέδιο που απαγορεύει τη μεταφορά κρατουμένων του Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ.

Το κλείσιμο της φυλακής είχε υπάρξει μια από τις κυριότερες υποσχέσεις του Μπαράκ Ομπάμα, από το 2008 όταν πρωτοκατέβηκε για την προεδρία. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο αντιτίθεται σε αυτό το σχέδιο, λόγω θεμάτων ασφαλείας. Από τους 59 κρατούμενους που δεν έχουν πάρει έγκριση για απελευθέρωση, στους 28 δεν μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία. Μόνο τρεις κρατούμενοι του Γκουαντάναμο έχουν καταδικαστεί από μια στρατιωτική επιτροπή, από τους περίπου δώδεκα στους οποίους απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Πηγή: RT

Μετάφραση – επιμέλεια για το Kollect: Διαστημόγατο

http://kollectnews.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου