Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Αλλάζουν όλα μετά το μακελειό στο Παρίσι

Αστυνομία στην πρωτεύουσα της Γαλλίας | AP Photo/Frank Augstein
Συντάκτης: efsyn.gr
Αναταράξεις επίκεινται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι αλλάζουν και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Θα υπάρξει «κατ' ανάγκην υπέρβαση» των δημοσιονομικών δεσμεύσεων της Γαλλίας προς τις Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να το κατανοήσει», δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter για τη σειρά μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τις χειρότερες επιθέσεις που διαπράχθηκαν στη Γαλλία.
«Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλάβουν σήμερα ότι αυτή είναι μια μάχη που αφορά τη Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Πριν από τις επιθέσεις, η Γαλλία προέβλεπε να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα στο 3,3% του ΑΕΠ το 2016 και στο 3% το 2017.

Ο πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας στην αστυνομία, 2.500 θέσεων στη δικαιοσύνη και 1.000 θέσεων στα τελωνεία. Επίσης ακύρωσε την κατάργηση περίπου 9.200 θέσεων εργασίας στο στρατό που είχε προγραμματιστεί μεταξύ 2017 και 2019.
Στρατιωτική «αντεπίθεση»

Με ραγδαία κλιμάκωση των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και την αποστολή της ναυαρχίδας του γαλλικού στόλου, του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», στην ανατολική Μεσόγειο η Γαλλία αντεπιτίθεται κατά του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους» (Ι.Κ.), αναλαμβάνοντας πλέον (συμ)πρωταγωνιστικό ρόλο στις αεροπορικές (προς το παρόν) επιχειρήσεις μαζί με τους Αμερικανούς.

Η γαλλική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε εκ νέου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης την πόλη Ράκα, βόρειας Συρίας, καταστρέφοντας ένα κέντρο διοίκησης και ένα στρατόπεδο στρατολόγησης και εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε στις 02.30΄ώρα Ελλάδας «από δέκα μαχητικά αεροσκάφη -Rafale και Mirage 2000- που απογειώθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία» και έριξαν 16 βόμβες, μία αποστολή παρόμοιου σχήματος με αυτές που διεξήχθησαν το βράδυ της Κυριακής.


ECPAD/APTN via AP

Από την Κυριακή, δέκα γαλλικά καταδιωκτικά αεροσκάφη έριξαν 20 βόμβες στη Ράκα και κατέστρεψαν ένα αρχηγείο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ. Οι επιδρομές πληθαίνουν καθώς η γαλλική πολεμική αεροπορία συγκεντρώνει πληροφορίες για τους εν δυνάμει στόχους. Μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, οι ΗΠΑ και η Γαλλία αποφάσισαν επίσης να αυξήσουν τη συνεργασία τους στην ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τους πιθανούς στόχους.

Το «Σαρλ ντε Γκολ» αποπλέει την Πέμπτη από τη ναυτική βάση της Τουλόν και αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του στις αρχές Δεκέμβρη, τριπλασιάζοντας πλέον την αεροπορική δύναμη των Γάλλων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου με 36 πολεμικά αεροσκάφη.

Κλιμακώνει τις επιθέσεις με στόχο το ΙΚ και η Ρωσία καθώς πλέον τα γεγονότα στο Παρίσι συνδέονται άμεσα με τη συντριβή του ρώσικου Airbus στη Χερσόνησο του Σινά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας,ανακοίνωσε την αύξηση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία και έδωσε εντολή στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης.

Και ενώ η Γαλλία αλλά και γενικότερα η Ευρώπη ζει στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι. Το Charlie Hebdo ξαναχτυπά με ένα άκρως σαρκαστικό πρωτοσέλιδο : «Αυτοί έχουν όπλα. Δεν μας πειράζει, εμείς έχουμε σαμπάνια».
Ιταλία: «Δεν κερδίζει κανείς μόνον με τα όπλα»

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη κάθε είδος κινητοποίησης, αλλά δεν κερδίζει κανείς μόνον με τα όπλα. Είναι μια σφαιρική πρόκληση, στην οποία υπερισχύσεις αν κερδίσεις, ακριβώς, την πρόκληση της παιδείας... Πρέπει να επιδειχθεί ισορροπία και λογική», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αναφερόμενος στην αντίδραση της Ευρώπης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. 

Ο Ιταλός πολιτικός χαρακτήρισε το μακελειό ως «μια τεράστια επίθεση κατά της ίδιας της ιδέας της ταυτότητάς μας», συμπληρώνοντας: «Είμαι πολύ προσεκτικός, κατανοώ όποιον χρησιμοποιεί την λέξη πόλεμο, αλλά εγώ δεν τη χρησιμοποιώ. Είναι σαφές, βέβαια, ότι η επίθεση κατά του Παρισιού, από δομικής άποψης, αποτελεί μια στρατιωτική επίθεση».

Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε πως θεωρεί πρωτεύουσας σημασίας να βρεθεί μια συμφωνία για τη Λιβύη «και με την ενίσχυση του ρόλο της Ιταλίας».
«Όχι» Γκάμπριελ στην πολεμική ρητορική 

Το να μιλάει κανείς περί πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους βοηθάει αυτήν την οργάνωση, που ευθύνεται για τις πολύνεκρες επιθέσεις του Παρισιού, υποστήριξε σήμερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κρατώντας αποστάσεις από τη ρητορική του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ο Γκάμπριελ, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του οποίου είναι φυσικός σύμμαχος των Σοσιαλιστών του Ολάντ, δήλωσε ότι με το να μιλάει κανείς για πόλεμο το μόνο που θα πετύχει θα είναι να πυροδοτήσει τον τρόμο στη Γερμανία.

«Βλέπουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του ελεύθερου κόσμου», είπε ο Γκάμπριελ. Όμως το να μιλάει κανείς για πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι το πρώτο βήμα για να βοηθήσει την οργάνωση αυτή να πετύχει τους στόχους της, καθώς "όσο μεγαλύτερη είναι η αγωνία στην κοινωνία μας, συμπεριλαμβανομένου και του άγχους για τον πόλεμο, τόσο περισσότερο μπορεί να οδηγηθεί στην επιτυχία ο τρόμος", συνέχισε.

Ο Γκάμπριελ απέρριψε επίσης τα σχόλια που έκανε ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι άλλαξαν τα πάντα. «Οι επιθέσεις δεν αλλάζουν τα πάντα, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει: τώρα πρέπει να σταθούμε ενωμένοι και να δείξουμε ότι η ειρήνη, η δημοκρατία και το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή ισχύουν και ότι θα υπερασπιστούμε αυτήν την ελευθερία».
Ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από χώρες της Ε.Ε.

Στο επιχειρησιακό μέτωπο, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ζήτησε την Τρίτη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ενίσχυση της στρατιωτικής συμμετοχής» σε θέματα που αφορούν τις εξωτερικές επιχειρήσεις «στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία». Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας επικαλέστηκε ένα άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών σε περίπτωση επίθεσης κατά μίας χώρας της Ε.Ε.

Είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικαλείται το άρθρο αυτό, αντίστοιχο του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο είχαν επικαλεσθεί οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

«Η Γαλλία ζητεί από τους Ευρωπαίους εταίρους την υποστήριξή τους - σε διμερές επίπεδο- ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και μία ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή των κρατών μελών, όπου επιχειρεί η Γαλλία», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας.

«Η Γαλλία ζητεί αυτήν τη δύσκολη στιγμή υποστήριξη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται επίθεση. Πιστεύω ότι η απάντηση της ΕΕ θα πρέπει να είναι ναι», απάντησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προήδρευε της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

«Οφείλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, αλλά η Γαλλία πρέπει να εξειδικεύσει το είδος της υποστήριξης και της βοήθειας που περιμένει», πρόσθεσε.http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου