Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Ο «πόλεμος» φέρνει νέα τρομοκρατικά μέτρα

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. | Guillaume Horcajuelo, Pool via AP
Συντάκτης: Ήρα Φελουκατζή
«Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο», τόνισε χθες ο πρόεδρος Ολάντ σε ομιλία του στη συνεδρίαση του Κογκρέσου, την οποία συγκάλεσε επειγόντως για να παρουσιάσει έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της τρομοκρατίας.
Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο Ανάκτορο των Βερσαλιών, συμμετείχε η ολομέλεια εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και της Γερουσίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ θέλησε να τοποθετηθεί ως «πρόεδρος όλων των Γάλλων».

Τόνισε ότι οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι είχαν στόχο «να σπείρουν τον φόβο και να διχάσουν τον γαλλικό λαό».

Κάλεσε όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους σε εθνική ενότητα.

Ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις γαλλικές επιχειρήσεις στη Συρία και ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» θα κατευθυνθεί σε στρατηγική θέση στη Μεσόγειο για να συμβάλει σε συντονισμό της δράσης στη Συρία.
«Εχθροί της Ευρώπης»

Προβάλλοντας την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να πολεμήσει κατά των τζιχαντιστών, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Συρία αποτελεί «το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών» και τόνισε ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους, γιατί «δεν πρόκειται μόνο για εχθρό της Γαλλίας, αλλά της Ευρώπης».

Την ερχόμενη εβδομάδα ο Φρανσουά Ολάντ θα συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ζήτησε, επίσης, από τον υπουργό Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να συγκαλέσει την Παρασκευή τους Ευρωπαίους ομολόγους του, εφαρμόζοντας το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο όταν ένα κράτος-μέλος δέχεται επίθεση, όλα τα υπόλοιπα κράτη πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη απέναντί του.

«Η αναγκαιότητα να καταστρέψουμε το “Ισλαμικό κράτος” αφορά ολόκληρη τη Διεθνή Κοινότητα», ανέφερε ο Ολάντ, ο οποίος ζήτησε και τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένες προτάσεις που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος θα υποβληθούν επειγόντως στο Κοινοβούλιο και στη Γερουσία για να ψηφιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας:

◼ Η Γαλλία θα επεκτείνει σε τρίμηνη διάρκεια την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας.

◼ Το Σύνταγμα θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να επιτρέπει στο κράτος να απαγορεύει σε πολίτες με διπλή υπηκοότητα να μπαίνουν σε γαλλικό έδαφος, εάν υπάρχουν υποψίες ότι ασκούν δράση που συνιστά «τρομοκρατική απειλή».

◼ Νέος νόμος θα πρέπει να συνταχθεί που να ορίζει ότι θα μπορεί να αφαιρείται από πολίτες που έχουν διπλή υπηκοότητα η γαλλική υπηκοότητα, αν κατηγορηθούν για τρομοκρατία.

◼ Με επείγουσες διαδικασίες θα πρέπει να απελαύνονται οι ξένοι πολίτες που έχουν σημανθεί για εξτρεμιστική δράση.

◼ Σημαντικές αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε δύο διατάξεις του Συντάγματος που δεν καλύπτουν σύγχρονες μορφές πολεμικών επιθέσεων όπως η τρομοκρατία. Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα προτείνει στο Κοινοβούλιο να υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για κάθε μία από τις ανεπαρκείς διατάξεις, ώστε να προσαρμοστούν οι νόμοι στις σημερινές συνθήκες.

◼ Η γαλλική νομοθεσία είναι περιοριστική ως προς την παρακολούθηση υπόπτων και την κράτησή τους. Η αστυνομική επέμβαση επιτρέπεται μόνον όταν ο ύποπτος περάσει στη δράση. Οι περισσότεροι τζιχαντιστές που οργάνωσαν τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν σεσημασμένοι, αλλά μπόρεσαν να προετοιμάσουν επιθέσεις. Ο Νικολά Σαρκοζί ζητάει αυστηρά μέτρα συνεχούς επίβλεψης. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ισχύει τώρα δίνει δυνατότητα στενής παρακολούθησης και ερευνών στις κατοικίες υπόπτων.

◼ Τα μέτρα ασφαλείας απαιτούν την αύξηση των δαπανών. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι 5.000 θέσεις εργασίας στην αστυνομία θα δημιουργηθούν τα επόμενα δύο χρόνια. Δεν θα υπάρξουν περικοπές στις θέσεις εργασίας στον γαλλικό στρατό μέχρι το 2019.
Ο εθνικός ύμνος

Στο τέλος της ομιλίας του ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Θα εξουδετερώσουμε την τρομοκρατία. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία».

Ολοι οι βουλευτές και γερουσιαστές τον χειροκρότησαν θερμά. Αυθόρμητα σηκώθηκαν όλοι όρθιοι και τραγούδησαν μαζί τον εθνικό ύμνο.

Σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Ολάντ την Κυριακή με τους ηγέτες όλων των κομμάτων δέχτηκε τις συστάσεις του Νικολά Σαρκοζί «για αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής και δραστικές αλλαγές στις πολιτικές ασφαλείας».

Ο Σαρκοζί, ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ζήτησε -ειδικότερα- να υπάρξει μια «μοναδική συμμαχία» εναντίον του «Ισλαμικού κράτους».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απαιτεί μια «νέα μεταναστευτική πολιτική», τονίζοντας όμως ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις. «Το κύμα της μετανάστευσης θα πρέπει να το ρυθμίσουμε όλοι μαζί». τόνισε.

Σε συνάντησή του με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, ο πρόεδρος Ολάντ απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα της Ακροδεξιάς να κλείσουν τα σύνορα για τους μετανάστες μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι. Χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Στη χθεσινή ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι απαιτείται μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αν η Ευρώπη δεν ελέγξει τα εξωτερικά σύνορά της -και αυτό γίνεται σήμερα-, τότε θα επιστρέψουμε στα εθνικά σύνορα. Αυτό θα οδηγήσει στην αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε.http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου