Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΓΑΛΛΙΑ: ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΗΣΕ 4ΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

4-rob-lawrie_2
Πρώην στρατιώτης αντιμετωπίζει την πιθανότητα φυλάκισης, επειδή προσπάθησε να βοηθήσει ένα τετράχρονο κοριτσάκι από το Αφγανιστάν να βγει από την Ζούγκλα (στρατόπεδο προσφύγων), Καλέ, Γαλλία.O Rob Lawrie ήρθε αντιμέτωπος με την κατηγορία της υποβοήθησης παράνομης μετανάστευσης εξαιτίας αυτού που ο ίδιος αποκαλεί «έγκλημα συμπόνιας».
Ένας πρώην στρατιώτης από το Λιντς έρχεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα να εκτίσει έως και 5 έτη σε κάποια φυλακή της Γαλλίας, εξαιτίας αυτού που ο ίδιος αποκαλεί «ένα έγκλημα συμπόνιας», δηλαδή εξαιτίας της προσπάθειάς του να βοηθήσει ένα τετράχρονο κοριτσάκι να ξεφύγει από το άθλιο στρατόπεδο της Ζούγκλας, κοντά στο Καλέ.
Ο Rob Lawrie, 49 ετών, λέει ότι το πατρικό του ένστικτο άρχισε να ξυπνάει όταν του ζητήθηκε να περάσει την Bahar Ahmadi στην Αγγλία και να την πάει στους συγγενείς της, που διαμένουν ήδη στην χώρα με «νόμιμο» τρόπο.
Ωστόσο, συνελήφθη στο συνοριακό έλεγχο του Καλέ, και τώρα κατηγορείται για υποβοήθηση παράνομης μετανάστευσης, για την οποία στην γαλλική νομοθεσία προβλέπονται 5 έτη φυλάκισης -ως ανώτατη ποινή- και πρόστιμο 21,400 λιρών.
Ο κύριος Lawrie μίλησε στο «Independent»: «Ξέρω ότι διέπραξα ένα έγκλημα, αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι πραγματικά ένοχος είναι η συμπόνια. Απλώς δεν μπορούσα να αφήσω την Bahar να μείνει άλλη μια νύχτα σ’ αυτό το φρικτό μέρος. Και όταν έχει δει κανείς αυτά που έχω δει εγώ [στην Ζούγκλα], τότε εξαφανίζονται όλες οι λογικές σκέψεις που έχει στο μυαλό του».
Ο κύριος Lawrie, από το Guiseley, κοντά στο Λιντς, λέει ότι η Bahar ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισε, αφού ξεκίνησε να ενισχύει τις μεταφορές στην Ζούγκλα και αφού έμεινε εκεί, για να χτίσει καταφύγια για τους πρόσφυγες.
Ο Rob Lawrie λέει ότι ξεκίνησε το έργο της παροχής βοήθειας όταν είδε στο πρωτοσέλιδο του «Independent» το σώμα του τρίχρονου Σύριου Aylan Kurdi που είχε ξεβραστεί σε μια τουρκική ακτή.Ο ίδιος λέει: «Αυτή η φωτογραφία με κατέστρεψε. Έκλεισα την επιχείρηση καθαρισμού χαλιών, πούλησα το οικογενειακό μεταφορικό μας μέσο και αγόρασα ένα βαν μεταφορών. Έκανα έκκληση να συγκεντρωθούν πράγματα, ώστε να τα πάω στο Καλέ και κυριολεκτικά κατακλύστηκα από ρούχα, υπνόσακους και σκηνές».
Ενώ μοιραζόταν ένα καταφύγιο με τους πρόσφυγες στη Ζούγκλα, γνώρισε την Bahar. «Άρχισε να με ακολουθεί παντού», λέει ο κύριος Lawrie. «Ήταν απλώς ένα αθώο μικρό κοριτσάκι που δεν είχε σταθεί και πολύ τυχερό μετά την γέννησή του.» Πληροφορήθηκε ότι η μητέρα της Bahar είχε «χαθεί στο Αφγανιστάν». Το κορίτσι έμενε στην Ζούγκλα με τον πατέρα της, τον Reza. «Οι συνθήκες ήταν φρικτές», λέει ο κύριος Lawrie, που δούλευε για εφτά χρόνια ως σερβιτόρος στο Βασιλικό Σώμα Μεταφορών του Στρατού.
4-rob-lawrie-stevemorganΗ Bahar έχει συγγενείς που είχαν εγκατασταθεί νόμιμα στο Λιντς και ο Reza επανειλημμένα ζητούσε από τον Rob Lawrie να περάσει την κόρη του στην Αγγλία, ώστε εκείνη να μπορέσει να ζήσει μαζί τους.Ο κύριος Lawrie αρχικά αρνιόταν, το βράδυ της 24ης Οκτωβρίου, όμως, τελικά υποχώρησε. «H Bahar είχε αποκοιμηθεί στο γόνατό μου. Το πατρικό μου ένστικτο ξύπνησε. Δεν μπορούσα να την αφήσω να πάει να ξανακοιμηθεί σ’ έναν σκουπιδότοπο».
Ο κύριος Lawrie- ο οποίος ουδέποτε ζήτησε ούτε έλαβε χρήματα για τις πράξεις του- έκρυψε την Bahar πάνω από την θέση του οδηγού, σε έναν από τους αποθηκευτικούς χώρους του βαν. Ωστόσο, χωρίς ο ίδιος να το ξέρει, δυο άνθρωποι από την Ερυθραία είχαν κρυφτεί στο πίσω μέρος του βαν. Τα εκπαιδευμένα σκυλιά του συνοριακού ελέγχου εντόπισαν το ζευγάρι και οδήγησαν στην σύλληψη του Rob Lawrie από έναν Γάλλο αστυνομικό και στην επιστροφή της Bahar στον πατέρα της, στην Ζούγκλα.
Έχει κληθεί να εμφανιστεί στο δικαστήριο στην Boulogne-sur-Mer στις 14 Ιανουαρίου. Ο ίδιος λέει: «Είμαι ένας πρώην στρατιώτης 49 ετών. Μπορώ να τα βγάλω πέρα με όσα μου τυχαίνουν στην ζωή. Ανησυχώ, όμως, για την Bahar και για τα παιδιά σαν εκείνη».
Ένας συγγενής της Bahar, ο Mukhtar Ebrahimi, 22 ετών, φοιτητής λογιστικής στο Leeds Beckett University λέει: «Από νομικής απόψεως, αυτό που έκανε ο κύριος Lawrie ήταν ένα έγκλημα- ωστόσο, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις συνθήκες της Ζούγκλας, θα καταλάβει ότι αυτό ήταν το σωστό πράγμα».
Η Lisa Doyle, επικεφαλής της υπεράσπισης στο Συμβούλιο Προσφύγων, λέει: «Είναι φρικτό το γεγονός ότι κατά μήκος της Ευρώπης νέοι άνθρωποι και παιδιά παλεύουν να επιβιώσουν μεταξύ πλούσιων κρατών. Η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει ό, τι μπορεί για να τους βοηθήσει και όχι να εξαναγκάζει ευάλωτους και απελπισμένους ανθρώπους να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους».
ΠΗΓΗ: KOLLECT NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου