Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ο φασισμός ξαναφυτρώνει

Του Νίκου Σερβετά
Ενας άνθρωπος με βεβαρημένο ποινικό μητρώο -έχει καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα που έχει διαπράξει- κατηγορεί γενικά και αόριστα σαν εγκληματίες όλους τους μετανάστες ανεξαιρέτως. Φτιάχνει μία σελίδα στο Facebook και μέσω αυτής, εδώ και ένα χρόνο, καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της προσέλευσης ξένων σε γερμανικό έδαφος. Οι συγκεντρώσεις γίνονται τακτικές. Κάθε Δευτέρα μαζεύεται σ’ αυτές όλο και περισσότερος κόσμος και τελικά παίρνουν τη μορφή κινήματος. 
Ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του, τα όρια του κινήματος αυτού, που ονομάστηκε Pegida και είναι τα αρχικά του «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης», ξεπερνούν πλέον τη Γερμανία και φθάνουν σε χώρες απ’ όπου περνάει το κύμα προσφύγων που έρχονται από τη Συρία, στην Τσεχία και στην Ουγγαρία.
Αρχηγός του φέρεται να είναι ο Λούτς Μπάχμαν, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως πατριώτης και τάσσεται κατά των «εγκληματιών» μεταναστών. Οι ανακοινώσεις του γεννούν μίσος: «Αυτοί που ζητάνε άσυλο ζουν σε πολυτελή καταλύματα, ενώ οι φτωχοί Γερμανοί συνταξιούχοι ζουν σε παγωμένα διαμερίσματα», λέει ο Μπάχμαν. Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα λόγια του Μπάχμαν έχουν απήχηση στην κοινή γνώμη της Γερμανίας. Τόσο μεγάλη, που πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μερίδα του εκλογικού σώματος μετατοπίζεται από τον κεντρώο προς τον ακροδεξιό χώρο. Οι ακροδεξιοί αποκτούν πλέον δημόσιο λόγο, επηρεάζουν το πολιτικό κλίμα και την καθημερινή ζωή. «Δεν φαίνονται, δεν τους βλέπεις, αλλά νιώθεις κάτι στον αέρα. Είναι η γενική συμπεριφορά, η τακτική αναφορά στο θέμα που επηρεάζει τους ανθρώπους. Το κλίμα έχει βαρύνει ακόμα και στο Βερολίνο, ακόμα και στους χώρους που κυκλοφορώ εγώ», είπε στην «Εποχή» ελληνίδα καλλιτέχνις, μόνιμη κάτοικος, εδώ και 10 χρόνια, στην πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Το Pegida ως δυναμίτης της δημοκρατίας

Διαφορετικές εικόνες καταγράφει ξένος δημοσιογράφος στην Πράγα: «Τους βλέπεις να κυκλοφορούν παντού και στο κέντρο και στις συνοικίες. Η διαφορά με πέρυσι, που η εικόνα ήταν σχεδόν ίδια, είναι ότι σήμερα φέρονται προκλητικά, επιθετικά. Με την εμφάνιση μιας ομάδας τέτοιων, νέων πάντα, οι άνθρωποι αλλάζουν πεζοδρόμιο. Το κακό, όμως, είναι ότι στις συζητήσεις δεν καταδικάζεται το φαινόμενο, αντίθετα έχω ακούσει ακόμα και Τσέχους συναδέλφους να μιλάνε θετικά για αυτούς». Στην Τσεχία και ειδικά στην Ουγγαρία η μέση αντίληψη έχει εκφραστεί πολιτικά, οι ηγεσίες των χωρών είναι ακραία συντηρητικές και αυτό εκφράζεται στην πολιτική που ακολουθούν.
Η Γερμανία είναι, ακόμα, κάπως διαφορετική. Σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι πρωταγωνιστές αυτών των κινημάτων τύπου Pegida, δυναμιτίζουν τα θεμέλια της δημοκρατίας με το να χρησιμοποιούν τη γλώσσα των ναζί κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. «Από κίνημα απογοητευμένων πολιτών, το Pegida έχει μετατραπεί σε δεξαμενή φυλετικής ξενοφοβίας και σε φερέφωνο του ακροδεξιού κόμματος NPD και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία AfD», δήλωσε σύμφωνα με την «DW» o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Χάικο Μάας, διακρίνει «όλο και λιγότερους ενδοιασμούς στους οπαδούς του κινήματος Pegida να ασκήσουν βία» και εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι δεν διαδηλώνουν πλέον μόνο οι οπαδοί του ξενοφοβικού κινήματος Pegida, αλλά σε κάθε τους διαδήλωση βρίσκουν απέναντί τους μεγαλύτερο αριθμό από αντιφασίστες διαδηλωτές. Ο Μάας κατέστησε σαφές ότι η δικαιοσύνη θα πράξει το έργο της και θα διώξει αξιόποινες πράξεις, όπως πχ. την υποκίνηση μίσους και βίας.
Σε ανάλογες δηλώσεις της, η γ.γ των Σοσιαλδημοκρατών, Γιασμίν Φαχίμι, ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν τη δραστηριότητα των ξενοφοβικών κινημάτων.
Οι πρόσφυγες είτε θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όταν αλλάξουν εκεί οι συνθήκες που τους ανάγκασαν να φύγουν, είτε θα ενσωματωθούν στις νέες πατρίδες εμπλουτίζοντας την κοινωνία με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Ο φασισμός, όμως, δεν φεύγει κι αν ενσωματωθεί στην κοινωνία την διαλύει, την καταστρέφει.http://epohi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου