Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Γαλλία: Το Παρίσι ζητάει τη στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ

Image

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Jean-Yves Le Drian) ζήτησε σήμερα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης "ενίσχυση της στρατιωτικής συμμετοχής" σε ορισμένα θέατρα εξωτερικών επιχειρήσεων και ζήτησε "υποστήριξη" προς τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομόφωνα υποστήριξαν το αίτημα της Γαλλίας για βοήθεια σε στρατιωτικές αποστολές στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
"Η Γαλλία έχει ζητήσει βοήθεια σύμφωνα με το άρθρο 42. 7. Είναι ένα άρθρο το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στην ιστορία της Ένωσης," δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη στο μέρος των συνθηκών της ΕΕ που προβλέπει την αλληλεγγύη των κρατών μελών σε περιπτωση επίθεσης. 
"Σήμερα, η ΕΕ εξέφρασε ομόφωνα την πλήρη υποστήριξη και την ετοιμότητά να παράσχουν τη βοήθεια που χρειάζεται η Γαλλία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας Jean-Yves Le Drian.

Είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλείται το άρθρο αυτό, αντίστοιχο του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο είχαν επικαλεσθεί οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

“Η Γαλλία θα εκφράσει την υποστήριξη που χρειάζεται εντός των επόμενων ημερών και η ΕΕ θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στην κοινή της απάντηση," δήλωσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Mogherini.
Ο Γάλλος υπουργός είπε ότι η στήριξη της ΕΕ ήταν μια “πολιτική πράξη με μεγάλη σημασία".

Ο Le Drian δήλωσε ότι “τις επόμενες ώρες θα έχουμε συνομιλίες σε διμερες επίπεδο” με τα άλλα κράτη της ΕΕ για να καθορίσουμε τι βοήθεια χρειάζεται η Γαλλία.
Η ενίσχυση αυτή μπορεί να είναι είτε για την υποστήριξη της στις αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, αλλά και σε άλλα θέατρα, προσθέτοντας ότι η Γαλλία “δεν μπορεί να είναι παντού την ίδια στιγμή."

"Ένιωσα συγκίνηση από τους συναδέλφους μου” για τις επιθέσεις του Παρισιού που άφησαν 129 νεκρούς, είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί από τους ομολόγους του, του μίλησαν προσωπικά στα γαλλικά για να υποβάλουν τα σέβη τους.

Νωρίτερα ο γάλλος υπουργός Αμυνας επικαλέστηκε, το άρθρο 42.7, ένα άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών σε περίπτωση επίθεσης κατά μίας χώρας της ΕΕ . "Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι μόνη της σε αυτά τα θέατρα", δήλωσε ο Λε Ντριάν, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.
"Η Γαλλία ζητεί από τους ευρωπαίους εταίρους την υποστήριξή τους - σε διμερές επίπεδο- ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και μία ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή των κρατών μελών στα θέατρα των επιχειρήσεων όπου επιχειρεί η Γαλλία", εξήγησε ο γάλλος υπουργός Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου