Επανέρχεται στους κανονικούς της ρυθμούς η ζωή στο Παρίσι, μετά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε ολόκληρη την πόλη. Το σκηνικό πολέμου παρά τα απειλητικά μηνύματα των τζιχαντιστών μεταφέρεται σήμερα, όπως όλα δείχνουν, στη Ράκα όπου τα γαλλικά αεροσκάφη έπληξαν επιλεγμένους στόχους το περασμένο βράδυ μεταξύ των οποίων και 116 βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου, πληγώνοντας και την οικονομία του Ισλαμικού Κράτους, που επιδίδεται με αξιώσεις στο λαθρεμπόριο του «μαύρου χρυσού», με έσοδα 1,4 εκατ. δολάρια την ημέρα.
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε εκ νέου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την πόλη Ράκα της βόρειας Συρίας, καταστρέφοντας ένα κέντρο διοίκησης και ένα στρατόπεδο στρατολόγησης και εκπαίδευσης.
«Ο γαλλικός στρατός διεξήγαγε για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες αεροπορική επιδρομή κατά του ΙΚ στη Ράκα της Συρίας. «Οι δύο στόχοι επλήγησαν και καταστράφηκαν ταυτόχρονα», αναφέρει η ανακοίνωση. Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε στις 02.30′ ώρα Ελλάδας «από δέκα μαχητικά αεροσκάφη –Rafale και Mirage 2000– που απογειώθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία» και έριξαν 16 βόμβες. «Η επιδρομή που έγινε σε συντονισμό με τις αμερικανικές δυνάμεις, είχε ως στόχο θέσεις που έχουν ταυτοποιηθεί σε αποστολές αναγνώρισης που έκανε νωρίτερα η Γαλλία».
Την Πέμπτη θα αποπλεύσει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ» για να ενισχύσει την Γαλλία και να τριπλασιάσει τις δυνατότητες δράσης στην περιοχή. Θα μεταφέρει 30 αεροσκάφη και θα συνοδεύεται ως συνήθως από υποβρύχιο επίθεσης, μερικές φρεγάτες ή αντιτορπιλικά και πλοίο ανεφοδιασμού.
Και ρωσικές αεροπορικές επιχειρήσεις με πυραύλους Κρουζ
Η Ρωσία πραγματοποίησε σήμερα σημαντικό αριθμό επιδρομών στη Συρία και γνωστοποίησε στην Ουάσινγκτον πριν από τις επιθέσεις ότι θα χρησιμοποιήσει πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύονται από πλοία καθώς και βομβαρδιστικά μεγάλης ακτίνας δράσης, δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Η Μόσχα ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν από τις επιδρομές βάσει μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον που αφορά πρωτόκολλα αεροπορικής ασφάλειας, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως τουλάχιστον μερικές από τις επιθέσεις είχαν στόχο τη Ράκα, που αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.
Στη Μόσχα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία όχι μόνο θα συνεχισθούν, αλλά και θα ενισχυθουν.
«Η στρατιωτική αεροπορική επιχείρησή μας στη Συρία δεν θα πρέπει απλώς να συνεχισθεί, θα πρέπει να ενταθεί ώστε οι εγκληματίες να καταλάβουν πως η εκδίκηση είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνεδρίασης με θέμα τα συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού επιβατικού Airbus A321 στις 31Οκτωβρίου στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά. Η Ρωσία παραδέχθηκε σήμερα επισήμως για πρώτη φορά πως η συντριβή αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή στους 224 επιβαίνοντες, ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.
Εντείνονται οι έρευνες
Μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, οι ΗΠΑ και η Γαλλία αποφάσισαν επίσης να αυξήσουν τη συνεργασία τους στην ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά τους πιθανούς στόχους.
Στην γαλλική πρωτεύουσα αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια, σε μεγάλες φούριες βρίσκεται η αστυνομία στη Γαλλία καθώς «ξεσκονίζει» τους φακέλους που έχουν διακριτικό «S», βάσει ενός συστήματος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας για την παρακολούθηση εξτρεμιστών Ας σημειωθεί ότι οι φάκελοι αυτοί αντιστοιχούν περίπου σε 10.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένου του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, ο οποίος ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, αφού πυροβόλησε δεκάδες από τους παριστάμενους,.
Οι φάκελοι «S»-από τον όρο «sûreté de l’État», για πρόσωπα που θεωρείται ότι απειλούν την κρατική ασφάλεια- ενημερώνονται καθημερινά από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας. Αφορούν μεταξύ άλλων χούλιγκαν, μέλη οργανώσεων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, καθώς και ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές.
Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται προέρχονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών τόσο της Γαλλίας, όσο και άλλων κρατών. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες των μητρώων αυτού του είδους, που ξεκινούν από το S1 και φθάνουν ως το S15. Δεν καταδεικνύουν τον βαθμό επικινδυνότητας των προσώπων που αφορούν, αλλά το είδος της δράσης τους και τις ενέργειες που προτείνονται στις υπηρεσίες ασφαλείας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου