Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Το Πεντάγωνο πληρώνει αδρά τις αθλητικές ομάδες να "διαφημίζουν" το στρατό

Χορηγίες εκατομμυρίων για την προβολή του "αμερικανικού πατριωτισμού" κατά τη διάρκεια αγώνων
Περισσότερα από 9 εκατ. δολάρια φέρεται να έχει ξοδέψει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια προκειμένου να «διαφημίζεται» κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ο αμερικανικός στρατός και το πατριωτικό φρόνημα. Η «προβολή» ωστόσο σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται εμμέσως πλην σαφώς, αφού ποτέ το Πεντάγωνο δεν έχει παραδεχτεί δημόσια πως δαπανά χρήματα για τέτοιου είδους διαφήμιση.
Από γιγάντιες αμερικανικές σημαίες και οικογένειες που ξανασμίγουν μετά από στρατιωτικές αποστολές μέχρι το «God Bless America» σε αγώνες μπέιζμπολ και την «τυχαία» εμφάνιση στρατιωτών σε γιγαντοοθόνες για λίγο χειροκρότημα- οι «διαφημίσεις» ποικίλλουν και σε ένταση και σε μέγεθος πράξης, αλλά ποτέ σε σκοπό, που είναι η τόνωση του πατριωτισμού. Στην αποκάλυψη προχώρησε νωρίτερα φέτος ο Γερουσιαστής Jeff Flake, και πλέον μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο John McCain έχουν στη διάθεσή τους 122 τέτοιου είδους συμβόλαια ανάμεσα στο Πεντάγωνο και συγκεκριμένες ομάδες και πρωταθλήματα.
Οι 10 ομάδες που πληρώθηκαν τα περισσότερα χρήματα για να «χαιρετίσουν» τα στρατεύματα είναι:
Atlanta Falcons $879,000
New England Patriots $700,000
Buffalo Bills $650,000
Minnesota Wild $570,000
Baltimore Ravens $534,500
New Orleans Saints $472,875
San Diego Chargers $453,500
Seattle Seahawks $453,500
Atlanta Braves $450,000
Indianapolis Colts $420,000
Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό όσον αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες, καθώς ο αντίστοιχος προϋπολογισμός για το 2015 έφτασε στα 600 δισ. δολάρια.
«Ανυποψίαστοι θεατές γίνονται στην πραγματικότητα αντικείμενο εκμετάλλευσης από προπληρωμένες καμπάνιες, όταν οι ίδιοι πιστεύουν πως γίνονται απλώς μάρτυρες αυθόρμητων εκδηλώσεων πατριωτισμού από τους αθλητές, που από μόνοι τους νιώθουν την ανάγκη να υποστηρίξουν το "γενναίο στρατό"» αναφέρει σχετική έκθεσή τους.
Το Πεντάγωνο πάντως από τη μεριά του μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με το ζήτημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου