Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Συνέντευξη του υπουργού ΠΡΟΠΟ Τόσκα: Ενίσχυση της αστυνομίας και αναβαθμισμένη συμμετοχή στον πόλεμο της ΕΕ κατά των μεταναστών.

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης προέβη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας. Από το μεταναστευτικό και το φράχτη του Έβρου ως την αναδιάρθρωση της αστυνομίας και από τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων ως το ρόλο της ΕΥΠ, ο υπουργός απέδειξε για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξυπηρετεί με όποιο τρόπο μπορεί τη «συνέχεια του κράτους» και εντείνει τον ταξικό πόλεμο της άρχουσας τάξης προς τους κάθε λογής καταπιεσμένους, με ξεκάθαρο όφελος των πρώτων.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ν. Τόσκας ανέφερε ότι «προσπαθούν κάποιοι κύκλοι συντηρητικοί, μέσα από την Ευρώπη, να περιορίσουν το προσφυγικό πρόβλημα με τους φράχτες, με τους περιορισμούς που θέτουν, χωρίς να το κατορθώνουν - κακά τα ψέματα - και απλά καθυστερούν να δοθεί λύση».

Τι εννοεί, δηλαδή, ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να πεθάνουν κάποιες εκατοντάδες μεταναστών στο Αιγαίο ώστε να αποδειχθεί μετά ότι η τακτική της ΕΕ στο ζήτημα δεν φέρνει λύση; Και μέχρι τότε να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση δεν θα βγάζει κιχ για τους πνιγμούς και την άθλια αντιμετώπιση των μεταναστών στα σύνορα μεταξύ Ευρώπης-Ασίας αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών;
Στη συνέχεια φαίνεται να δίνει μια πιο ξεκάθαρη απάντηση ώστε να μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία: «Εμείς σεβόμαστε τους ανθρώπους αυτούς, με ανθρωπιά και με σεβασμό τους δεχόμαστε. Όμως εφαρμόζουμε και τους κανόνες τους κράτους μας και τους ευρωπαϊκούς κανόνες». Με άλλα λόγια, έχουν αξία και οι ανθρώπινες ζωές των μεταναστών, αλλά ελληνικό κράτος και ΕΕ έχουν και κάποιους κανόνες που είναι πιο πάνω
Συνεχίζοντας για το φράχτη του Έβρου, ο Ν. Τόσκας αναφέρει: «Ο φράχτης είναι ένα περιοριστικό μέτρο, το οποίο αν τον δει κάποιος από μόνο του, μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά σε συνδυασμό με το τεράστιο πρόβλημα και τα άλλα περιοριστικά μέτρα δεν παίζει κανένα ρόλο κατά αρχάς. Κι αυτό, γιατί η ροή των προσφύγων είναι από τα νησιά, πολύ μακριά από αυτό τον φράχτη. Και επομένως είναι ένα θέμα που δεν μας αγγίζει αυτή τη στιγμή, γιατί δεν παίζει κανένα ρόλο, δεν έχει νόημα. Όμως, δεν είμαστε υπέρ της κατεδάφισης του φράχτη, γιατί βάζει κάποιους κανόνες, αν θέλετε, στη ροή των προσφύγων που είναι από τα νησιά, αυτή τη στιγμή».
Δεν τους αγγίζει, λοιπόν, στην κυβέρνηση ο φράχτης του Έβρου, είναι κάτι ασήμαντο λένε. Το ότι οι μετανάστες αναγκάζονται να περνάνε τα ευρωπαϊκά σύνορα μέσω της θάλασσας και όχι της στεριάς και του Έβρου, ακριβώς επειδή ξέρουν ότι από το φράχτη δεν υπάρχει καμία ελπίδα να περάσουν, μάλλον αντίστοιχα δεν αγγίζει την κυβέρνηση. Πάντως, παρότι «χωρίς νόημα» η συζήτηση για τον Έβρο, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ τελικά τον υπερασπίζεται, λέγοντας ότι «βάζει κάποιους κανόνες». Αλήθεια, ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν με τα ψέματα τους οι συνυπεύθυνοι των εκατοντάδων νεκρών του Αιγαίου;
Όσο για τη συμμετοχή του στρατού στην αντιμετώπιση του φαινομένου, παρότι μας λέει ότι «Δεν συμμετέχει στην αστυνόμευση ο στρατός και δεν πρόκειται να συμμετάσχει», αναφέρει επιπλέον ότι «ο στρατός δεν συμμετέχει, παρά μόνο με κάποια μέσα και όπου χρειαστεί», χωρίς να προσδιορίζονται ποια είναι αυτά τα μέσα και πότε αυτό το «όπου χρειαστεί»! Για την 16η Μεραρχία που μπήκε σε Επιφυλακή για να συνδράμει το έργο της Αστυνομίας ώστε να σταματήσουν αν χρειαστεί τους πρόσφυγες από την Αδριανούπολη δεν έχει ακούσει τίποτε…
Περνώντας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης της αστυνομίας, ο Ν. Τόσκας μιλάει και για την κατάργηση της ομάδας Δέλτα, λέγοντας ότι: «Δεν μπορεί να υπάρχει μια δύναμη αστυνομική, στην οποία να έχουν δώσει εντολή - γιατί δεν φταίει, προφανώς, το προσωπικό που συμμετείχε σε αυτή τη δύναμη- να ενεργεί με κρυμμένα διακριτικά και με βίαιους τρόπους, που από την κοινωνία δεν έγιναν αποδεκτοί». Αλήθεια, τα ΜΑΤ στα οποία προσχώρησαν αρκετοί από τους αστυνομικούς που αποτελούσαν την ομάδα Δέλτα λειτουργούν με μη βίαιους τρόπους που είναι αποδεκτοί από την κοινωνία; Το ίδιο και τα ΕΚΑΜ, μαζί με την ΟΠΚΕ, που αποτελεί το βασικό στρατιωτικοποιημένο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των κοινωνικών εξεγέρσεων;
Όσο για την καταστολή των κινητοποιήσεων, ανέφερε:  «μακριά από εμάς η αντίληψη με τα κάγκελα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τους υπερβολικούς». Εδώ προφανώς δεν χρειάζονται πολλά σχόλια, η ίδια η πραγματικότητα αυτών των μηνών έχει αποδείξει τη λογική της κυβέρνησης όσον αφορά στους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Το μόνο σχόλιο είναι ότι είναι ντροπή να γίνεται μια τέτοια δήλωση λίγες ώρες μετά τα δακρυγόνα και τις κρότου-λάμψης στους μαθητές στο Σύνταγμα. Όταν τα κάγκελα επέτρεψαν στις Παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου! Για να θωρακίσουν τους πολιτικούς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο!  
Για το ρόλο της αστυνομίας συνολικότερα, διαβάζουμε ότι: «Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα, εμείς θέλουμε να αυξήσουμε την αστυνόμευση… μια Αστυνομία τέτοια, που να είναι κοντά στον πολίτη, να παρέχει καλύτερη αστυνόμευση, να διασφαλίζει την τάξη, την ασφάλεια, χωρίς συγκρούσεις….Μια Αστυνομία, που στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη βλέπουμε». Με πρότυπο τα ευρωπαϊκά κράτη, λοιπόν, και με κριτήριο την αύξηση της αστυνόμευσης, καταλαβαίνουμε πως δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα στους τρόπους φύλαξης και καταστολής προς όφελος της οικονομικής και πολιτικής ελίτ.
Ο Ν. Τόσκας αναγκάστηκε να απαντήσει και σε ερώτηση αναφορικά με τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης που είναι αντικειμενικά δυσβάχτατα για την πλειοψηφία της κοινωνίας. Όπως είπε: «Σε αυτούς τους δύο μήνες πρέπει να ξεπεραστούν αρκετά προβλήματα. Πρέπει να τελειώσουμε με τα προαπαιτούμενα και στη συνέχεια με το να δημιουργηθεί μια κατάσταση που να μη θίγει τα φτωχότερα στρώματα και να μην καταπονηθεί περισσότερο η κοινωνία… Το θέμα του πλειστηριασμού των κατοικιών, των κόκκινων δανείων είναι βασικά θέματα, που έχουν σχέση με την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ληφθούν». Έχουν, λοιπόν, ακόμα το θράσος στην κυβέρνηση να λένε πως θα προσπαθήσουν τα μέτρα να μην θίξουν τα φτωχότερα στρώματα! Όσο για τον πλειστηριασμό των κατοικιών και τα κόκκινα δάνεια, η δήλωση πως τα θέματα αυτά συνδέονται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη του πώς θα «αναγκαστεί» να τα αντιμετωπίσει τελικά η κυβέρνηση.
Τέλος, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ αναφέρθηκε και στο ρόλο της ΕΥΠ έχοντας μόνο καλά λόγια να πει και τονίζοντας πως η σημασία της πρέπει το επόμενο διάστημα να αυξηθεί για την «καλή λειτουργία του κράτους»:
«Η ΕΥΠ αυτή τη στιγμή έχει αξιόλογο προσωπικό. Αυτές οι υπηρεσίες, όπως ξέρετε, δεν μπορούν να διαφημίσουν το έργο τους, αλλά είναι αποτελεσματική η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε με πρόσληψη καινούργιου προσωπικού με νέα παιδιά που έχουν γνώσεις τεχνικές ή άλλες επιστημονικές, για να βελτιωθεί η ποιότητα σε ό,τι αφορά την πρόληψη, την αποτροπή, την αντιμετώπιση των διαφόρων απειλών και κινδύνων που αντιμετωπίζουμε και απ΄ έξω, αλλά και στο εσωτερικό». Ξεχνώντας προφανώς την ενταντικοποίηση της δράσης της ΕΥΠ στο εσωτερικό της χώρας, που προκάλεσε τους σχεδιασμούς για οργάνωση Στρατιωτικής ΕΥΠ, για τη δράση εκτός συνόρων!
Συνολικά, ο υπουργός ΠΡΟΠΟ απέδειξε πως είναι ο καλύτερης συνεχιστής του προκατόχου του Πανούση και ταυτόχρονα ο καλύτερος εγγυητής της εφαρμογής του δόγματος άμυνας και ασφάλειας. Αποδεχόμενος πλήρως τις συνθήκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όσον αφορά τις μεθόδους φύλαξης, καταστολής και αντιμετώπισης του «εσωτερικού εχθρού», ο Ν. Τόσκας έχει ήδη αποδείξει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ακεραιότητα του κράτους και μαζί το τσάκισμα κάθε φωνής αντίστασης που αναπτύσσεται και θα αναπτυχθεί απέναντι στα μέτρα που ήδη έχει ξεκινήσει να περνάει και να εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο εργατικός διεθνιστικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και ταξική πολιτική, Μνημόνια και τοκογλύφους, Ε.Ε., ΔΝΤ και ΝΑΤΟ είναι η μόνη απάντηση του κόσμου της εργασίας.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου