Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Μπορούμε να τελειώσουμε με το AIDS το 2030;


Σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) αναφέρεται πως η επιδημία θα μπορούσε να εξαλειφθεί μέχρι το 2030, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός θανάτων από τον ιό HIV έχει μειωθεί κατά 42% από το 2004, όταν τα θύματα ανέρχονταν σε πάνω από 2 εκ.

Είναι στην πραγματικότητα ο κόσμος έτοιμος να δώσει τέλος σε αυτή τη μάστιγα; Οι θάνατοι έχουν περιοριστεί, λόγω των νέων θεραπειών, ωστόσο τα νέα κρούσματα παραμένουν υψηλά και το 2014 ανήλθαν σε περίπου 2 εκ.

Η Matshidiso Rebecca Moeti, επικεφαλής του ΠΟΥ στην Αφρική, μιλώντας στο Al Jazeera σημειώνει πως τα τελευταία 15 χρόνια έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος τόσο στο θέμα των θανάτων όσο και στα νέα κρούσματα σε όλη την Αφρική.

Σημείο κλειδί σε αυτό είναι η ανάπτυξη των θεραπειών. Σήμερα 11 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική λαμβάνουν θεραπεία έναντι μόλις 11.000 το 2000. Επίσης από την αρχή της χιλιετίας έχουν μειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και τα νέα κρούσματα, αν και στην Αφρική τα νούμερα παραμένουν υψηλά, σχεδόν 1,4 εκατ. Μάλιστα καταγράφεται και αύξηση των φορέων - ενήλικων και παιδιών - σε ορισμένες χώρες.

Στόχος του ΠΟΥ, όπως υπογραμμίζει η Matshidiso Rebecca Moeti, είναι τα άτομα που 

έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIV να λαμβάνουν άμεση θεραπεία, καθώς αυτό θα φέρει σημαντική μείωση των ποσοστών μετάδοσης. Πρέπει επίσης, σημείωσε, να εξασφαλιστεί πως όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί.

Η Matshidiso Rebecca Moeti τονίζει πως ειδικά για την Αφρική χρειάζεται ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί πως αυτά είναι εξοπλισμένα και επαρκώς χρηματοδοτούμενα. Η αναβάθμιση των συστημάτων υγείας στην Αφρική αποτελεί προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Αρκετές χώρες στην Αφρική έχουν ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα για την ισχυροποίηση των συστημάτων υγείας τους και έχουν ήδη δει θετικά αποτελέσματα», τόνισε.

Ειδικότερα αναφέρεται στη Ρουάντα και την επιτυχημένη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, αλλά και στη Ζάμπια, την Αιθιοπία και το Μαλάουι που αξιοποίησαν καταρτισμένο προσωπικό και προσέγγισαν τους φορείς του HIV. «Ο ΠΟΥ είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις χώρες της Αφρικής ώστε να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους και να παρέχουν τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες», δήλωσε στο Al Jazeera, προσθέτοντας πως αυτή είναι και η προτεραιότητα του ΠΟΥ για τα επόμενα 15 χρόνια.

Καταλήγοντας η Matshidiso Rebecca Moeti αναφέρει πως οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση του AIDS είναι «σύνθετες και ουσιαστικές» και με βάση αυτές τις προκλήσεις, ο τερματισμός της επιδημίας το 2030 είναι αναμφίβολα ένας «φιλόδοξος στόχος». «Ωστόσο μέχρι σήμερα η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική, καθιστώντας αυτόν τον στόχο ρεαλιστικό. Είμαι βέβαιη πως με τη βελτίωση της πρόληψης και την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, που προβλέπουν άμεση παροχή θεραπείας σε όλους τους οροθετικούς, ισχυρότερα συστήματα υγείας και αύξηση των επενδύσεων σε εθνικό επίπεδο, μπορούμε να τελειώσουμε με το AIDS το 2030».

Η 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS έχει θεσπιστεί για να ενωθεί ο κόσμος στον αγώνα εναντίον του HIV, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1984, να δείξει αλληλεγγύη στους οροθετικούς αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα του AIDS. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο σε μια σειρά νέων στόχων παγκοσμίως στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS έως το 2030.

Στοιχεία και Αριθμοί για το AIDS:
Παγκοσμίως περίπου 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα οροθετικοί, ανάμεσά τους και 2,6 εκατομμύρια παιδιά.
Εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον HIV το 2014.
Υπολογίζεται ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω του HIV και του AIDS, από τους οποίους 1,2 εκατομμύρια υπέκυψαν το 2014.
Ο αριθμός των θανάτων εφήβων και παιδιών από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Το AIDS είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου των εφήβων στην Αφρική και η δεύτερη αιτία θανάτου της ίδιας πληθυσμιακής κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην υποσαχάρεια Αφρική, την περιοχή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας, τα επτά στα δέκα νέα κρούσματα στην ηλιακή ομάδα 15-19 ετών είναι κορίτσια.
Στις αρχές του 2015, 15 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2001.
Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εξετάσεων για τον HIV, μόλις το 51% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί.
Η παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης του HIV εκτιμάται ότι απέτρεψε 30 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και σχεδόν 8 εκατομμύρια θανάτους από το 2000.
Το 2015 η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που κηρύχθηκε επισήμως ότι κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τη μετάδοση του HIV από τις μητέρες στα νεογνά.

πηγή:tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου