Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Αποχωρούν σταδιακά οι Ιρανοί μαχητές από τη Συρία;

Το Ιράν έχει αρχίσει να αποσύρει τους επίλεκτους μαχητές του από την Συρία, σύμφωνα με Αμερικανούς και άλλους δυτικούς αξιωματούχους, γεγονός που υποδηλώνει ένα χάσμα σε αυτό που ο πρόεδρος Ομπάμα χαρακτήρισε ως τον «συνασπισμό των δύο».
Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως έχουν σημειώσει την αποχώρηση σημαντικού αριθμού Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης από τα πεδία μαχών της Συρίας τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τους θανάτους και τους τραυματισμούς υψηλόβαθμων αξιωματικών τους στην προσπάθεια ανακατάληψης της επαρχίας του Ιντλίμπ και άλλων περιοχών, που κατελήφθησαν πέρυσι από τους υποστηριζόμενους από τη Δύση και τις χώρες του Κόλπου μαχητές.
Αν η πληροφορία ισχύει, φαίνεται πως η Ρωσία χάνει έναν σημαντικό σύμμαχο. Λίγες ημέρες πριν ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιααλόν, είχε πει πως η Ρωσία σχεδίαζε να έχει επιτύχει την ανακατάληψη του Ιντλίμπ και άλλων πόλεων εντός τριών μηνών.
«Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί λόγω στρατιωτικών δυσχερειών», είπε και χαρακτήρισε την έως τώρα ρωσική εκστρατεία ως αποτυχημένη, λόγω της ανικανότητας του συριακού Στρατού και της έλλειψης αποφασιστικότητας των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Η αλλαγή αυτή στην Συρία καταπλήσσει. Δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει πως ο στρατηγός Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Quds και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, είχαν διαπραγματευτεί τη χρησιμοποίηση των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η συμφωνία αυτή υποτίθεται ότι θα άλλαζε τα δεδομένα στην Συρία, ενισχύοντας τις δυνάμεις του Άσαντ που έχαναν τον πόλεμο. Τον Οκτώβριο η εφημερίδα Wall Street Journal είχε αναφέρει ότι περισσότεροι από 7.000 Ιρανοί φρουροί και εθελοντές ενίσχυαν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος. Στα τέλη Οκτωβρίου ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, πρόεδρος του αμερικανικού μικτού επιτελείου, είχε κάνει λόγο για 2.000 Ιρανούς.

Σήμερα ο αριθμός αυτός έχει συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με μια εκτίμηση ανώτερου δυτικού αξιωματούχου στην Συρία παραμένουν μόνο 700 Ιρανοί. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται, πάντως, οι Ιρανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι.

Ένας από τους λόγους της ιρανικής αποχώρησης από την Συρία, σύμφωνα πάντα με τους Αμερικανούς, είναι και το γεγονός ότι πολλοί Ιρανοί αξιωματικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στις σκληρές μάχες στην Συρία. Οι Αμερικανοί ερευνούν ακόμα και πληροφορίες περί τραυματισμού του στρατηγού Σουλεϊμανί, τον Νοέμβριο στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον πρώην Αμερικανό πρέσβη στην Συρία, Ρόμπερτ Φορντ, φαίνεται πως οι Ιρανοί σήκωναν το βάρος του αγώνα στην Συρία. «Έχασαν πολλούς αξιωματικούς και πολλούς άνδρες μαχόμενους στην πρώτη γραμμή», είχε πει. Το Ιράν, επίσης, έχει αρχίζει να αναγνωρίζει τις απώλειες, οι οποίες καταγράφονται πλέον στις εφημερίδες.

Ο Φορντ είπε πως οι σκληρές μάχες στις οποίες Ρώσοι και κυρίως Ιρανοί συμμετείχαν αποδεικνύουν πως οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση και τις χώρες του Κόλπου, μάχονται αποτελεσματικά. Το ερώτημα για τους Αμερικανούς είναι η σημασία της ιρανικής αποχώρησης για τη ρωσική εκστρατεία στην Συρία.

Ρωσία και Ιράν εξακολουθούν να υποστηρίζουν την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία για το ορατό μέλλον. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο ακόμα και για χρήση πυρηνικών όπλων κατά του ΙΚ. Στο μεταξύ, ορισμένα μέσα υποστηρίζουν πως η Ρωσία σχεδιάζει τη δημιουργία μιας δεύτερης βάσης κοντά στη Χομς στην κεντρική Συρία. Αν η πληροφορία ισχύει, σημαίνει πως η Ρωσία σκοπεύει να εντείνει την αεροπορική της εκστρατεία στην Συρία.

Τις τελευταίες εβδομάδες Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η ρωσική αεροπορική εκστρατεία στο Χαλέπι έχει ενταθεί. Από την άλλη πλευρά άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το Κρεμλίνο δεν μπορεί επ’ άπειρο, να συνεχίζει την αεροπορική του εκστρατεία. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει επί μακρόν να συνεχίσει στη Συρία.

«Αν οι Ιρανοί νιώθουν ότι τελικά θα χρειαστεί μια συμφωνία, αν θεωρήσουν ότι το κόστος διατήρησης του Άσαντ στην εξουσία είναι πολύ υψηλό για αυτούς, αυτό είναι πολύ θετικό», είπε ο Φορντ. «Αν θεωρήσουν ότι το κόστος που θα πληρώσουν μπορεί να είναι ανεκτό, πάντως, θα το πληρώσουν, καθώς επενδύουν σημαντικά στη διατήρηση του Άσαντ στην εξουσία», κατέληξε.

Από το 2011 που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Συρία, το Ιράν και η Ρωσία εμφανίζονται πρόθυμες να καταβάλουν το τίμημα της διατήρησης του Άσαντ στην εξουσία. Αλλά ακόμα και με τη ρωσική υποστήριξη και την ιρανική ενίσχυση, ο Άσαντ δεν είναι ικανός να ξαναπάρει πίσω τη χώρα του. Η αποχώρηση των Ιρανών ίσως αποτελεί ένδειξη πως τουλάχιστον ένας εκ των προστατών του Άσαντ αποφάσισε να περιορίσει τις απώλειές του.

http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου