Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ο Ιανός και ο Πολιτισμός του

Δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή, λοιπόν. Αυτή ήταν η ποινή για κάποιους από τους συμμετέχοντες στον απεργιακό αποκλεισμό του βιβλιοπωλείου Ιανός στις 28 Δεκεμβρίου του 2014.
Και γιατί όχι; Το να κλείνεις την είσοδο αυτού του Ναού της Κουλτούρας αποτελεί έγκλημα, μια ύβρι απέναντι και στις 9 Μούσες, όλες μαζί. Γι αυτό και ο Πολιτισμός του Ιανού πρέπει να προστατεύεται με ΜΑΤ και οι μύστες του Πολιτισμού του (βλέπε τα αφεντικά του) να κυκλοφορούν μαζί με κυρίους που διαθέτουν μεγάλο σβέρκο.
Στους άνετους και ωραίους καναπέδες του Ιανού και στις μοντέρνες αίθουσες του θα βρεις τα πάντα άλλωστε. Όλα τα ευπώλητα (overpriced βέβαια, να μιλήσω και σε μια γλώσσα που ταιριάζει στο επίπεδο του βιβλιοπωλείου), όλα τα hip και trendy διαβάσματα. Καθετί που ο φαν του Κοέλιο και του Μπουκάϊ λαχταρά να καταβροχθίσει. Κάθε είδους γκατζετάκια, σκατουλάκια, παπαράκια της κουλτούρας θα τα βρεις εκεί. Όπως σε κάθε σούπερ-μάρκετ βέβαια.

Στους ζεστούς χώρους του θα ακούσεις καλοβαλμένους αναλυτές της τρέχουσας κατάστασης, κυριλέ σεφ να μιλούν για το νέο τους cookbook για το τηγάνισμα της πεπονόφλουδας, χαρούμενους ζηλωτές των εναλλακτικών θεραπειών να πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, κουλτουριάρηδες έντεχνους-με περιποιημένα μούσια-μουσικούς αλλά και εμβριθείς πανεπιστημιακούς και προοδευτικούς πολιτικούς. Στο ευχάριστο και ντιζαϊνάτο περιβάλλον του Ιανού (μόνο για σένα καλέ μου πελάτη, δεν τολμώ να ρωτήσω για τον εργαζόμενο εκεί-αλλά τι σημασία έχει; οι Τέχνες πάνω απ’ όλα) δεν θα αγοράσεις μόνο βιβλία, αλλά θα θελήσεις να μείνεις για ώρες, όπως σε όλα τα σούπερ-μάρκετ, ώστε στο τέλος κάτι να έχεις ψωνίσει. Ακόμα και αν πεινάς ή διψάς, κάτι θα βρεις. Τσιμπημένες οι τιμές βέβαια, αλλά είπαμε, Τέχνη και Πολιτισμός.

Μα, όλα για το κέρδος, λοιπόν; Σε παρακαλώ. Εργασιακά δικαιώματα, συνθήκες εργασίας; Μη γίνεσαι γραφικός, όμως. Ο Πολιτισμός του Ιανού, να το ξέρεις, θα επιβληθεί στο τέλος. Είτε με την τύφλα της δικαιοσύνης, είτε με το σπαθί της ή και με τα δύο μαζί.

ο κουλτουριάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου