Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Η Ήρεμη Δύναμη: Η Κίνα στρώνει το Δρόμο του Μεταξιού στην Αφρική!

Ένα νέο πακέτο επενδύσεων της Κίνας στην Αφρική αποτελείται από $ 74 δισ. Κατά τις επισκέψεις στη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping υπογράψει συμβάσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων $ για κάθε χώρα.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου της συνεργασίας «Κίνας-Αφρικής», με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από 48 αφρικανικές χώρες, ο Xi Jinping ανακοίνωσε ότι 60 δισεκατομμύρια $ θα επενδυθούν σε διηπειρωτικά έργα σε όλη την Αφρική.
Είναι το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που δόθηκε ποτέ στην Αφρική από την Κίνα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Xi Jinping υπέγραψε συμφωνίες και προσδιόρισε περισσότερα από 60 κοινά έργα και προγράμματα. Καλύπτουν την εκβιομηχάνιση και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, την κατασκευή υποδομών, τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και την αναδιάρθρωση του χρέους, τη διευκόλυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση της φτώχειας, την υγειονομική περίθαλψη και τις ανθρωπιστικές ανταλλαγές.

Η Κίνα κάνει μια μεγάλη οικονομική επένδυση στην πολιτειακή σιδηροδρομική επιχείρηση στη Νότια Αφρική. Το μεγαλύτερο συμβόλαιο – $ 2,5 δισ υπεγράφη μόλις πρόσφατα.

Ο Xi Jinping τόνισε ότι η συνεργασία με την Αφρική έχει ως στόχο να αυξήσει το διεθνές κύρος της, καθώς και ευθυγράμμιση των διμερών σχέσεων σε ένα νέο επίπεδο.

Ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας Wang Yi τόνισε ότι η χώρα του δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις και δεν αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, ή δεν μπορούν να κάνουν. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει ότι όλοι κερδίζουν από τη συνεργασία αυτή, είπε ο Yi.

Η ειδικός του Αφρικανικού Ινστιτούτου Tatiana Deich είπε, «Ναι, η Κίνα κατηγορείται συχνά για νεοαποικιοκρατία. Οι Αφρικανοί μερικές φορές το επικρίνουν, αλλά υπάρχουν επίσης πολλές θετικές συνέπειες που έχει αυτό για την Αφρική».

Είπε ακόμη ότι η Κίνα έχει ενισχύσει την επιρροή της στην Αφρική με πολλούς Κινέζους που ζουν και εργάζονται στην Αφρική. Πρόσθεσε ότι, λόγω των φτηνών αγαθών της Κίνας και της εργασίας, οι κινεζικές εταιρείες εκτοπίζουν τους μικρούς τοπικούς παραγωγούς.

«Ωστόσο, οι Αφρικανοί ηγέτες πιστεύουν ότι τα πλεονεκτήματα στη συνεργασία είναι περισσότερα από ό, τι τα μειονεκτήματα. Δεν νομίζω ότι αυτό που κάνει η Κίνα στην Αφρική είναι νεο-αποικιοκρατία. Η Κίνα παρέχει στην Αφρική πολλή βοήθεια. Υπάρχει πολλή πίστωση και δάνεια με ευνοϊκούς όρους με μακρά περίοδο αποπληρωμής. Συχνά αντιδρούν όταν η Δύση αγνοεί ανοιχτά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της Αφρικής», είπε η Deich στο Sputnik.

Πριν από μερικά χρόνια, η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της ΕΕ για να γίνει ο κύριος εμπορικός εταίρος της Αφρικής. Ο κύκλος εργασιών εμπορίου μεταξύ των δύο το 2014 έφθασε τα 220 δις $ και οι επενδύσεις ανήλθαν σε 32.400.000.000 $.

http://hellasforce.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου