Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ Ισραηλινός στρατιώτης αναγκάζει νεαρή Παλαιστίνια να κρατήσει μαχαίρι – Τεράστια εισβολή για κατεδάφιση σπιτιού (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) – Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι νεκροί

Forced_to_pick_up_knife
Βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να ρίχνει ένα μαχαίρι στο έδαφος και να αναγκάζει μια τρομοκρατημένη μικρή Παλαιστίνια να το σηκώσει, προτού συλληφθεί.
Το βίντεο κυκλοφόρησε ευρέως στα παλαιστινιακά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη, την ίδια μέρα που άλλοι δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι οι νεαροί προσπάθησαν να διαπράξουν επιθέσεις με μαχαίρια.
Το Ισραήλ κλιμάκωσε περαιτέρω τη βία την Τετάρτη, διενεργώντας μια εκδικητική κατεδάφιση σπιτιού στην Ιερουσαλήμ.
Αναγκασμένη να σηκώσει μαχαίρι
 Το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ντόνια Αλ Γουατάν είπε ότι το βίντεο τραβήχτηκε από έναν Παλαιστίνιο που ήταν μάρτυρας στο περιστατικό, σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό τσεκπόιντ, νότια της Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Τρίτη.

Διάφορα ΜΜΕ αναγνώρισαν το κορίτσι στο βίντεο, ως την 14χρονη Σαμπρίν Μουτζαχίντ Σάναντ.
Το τρίλεπτο βίντεο φαίνεται να έχει γυριστεί μέσα από ένα όχημα σταματημένο στο τσεκπόιντ. Στην αρχή, ένας άντρας με πολιτικά φαίνεται να μιλάει στο κορίτσι δίπλα σε ένα άσπρο φορτηγό. Ισραηλινοί στρατιώτες στέκονται παραδίπλα και δίνουν διαταγές σε άλλους.

Το κορίτσι δεν κρατείται από τους στρατιώτες και περπατά προς την καμπίνα του άσπρου φορτηγού. Στο 1.30, ένας από τους στρατιώτες πετάει κάτι που μοιάζει με μαχαίρι στο έδαφος.

Το κορίτσι, με τα χέρια σηκωμένα κοντά στο στήθος, τρέμει. Ο στρατιώτης φαίνεται να τη διατάζει να σκύψει και να σηκώσει το μαχαίρι.

Εκείνη γονατίζει και το σηκώνει, και μετά φαίνεται να μιλά στον στρατιώτη καθώς το κρατά. Καθώς γονατίζει, ένας δεύτερος στρατιώτης τη σημαδεύει με το όπλο του.

Ένας τρίτος στρατιώτης στη συνέχεια την πλησιάζει και την παίρνει μακριά, με τα χέρια πίσω από την πλάτη της.

Όπως και άλλα παρόμοια περιστατικά, το βίντεο πυροδότησε εκτεταμένες υπόνοιες ότι σε πολλές από τις φερόμενες ως επιθέσεις με μαχαίρια κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Παλαιστίνιοι, υπήρξε τοποθέτηση [ενοχοποιητικών] στοιχείων.

Φόνοι εφήβων

Την Τρίτη το πρωί, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 16χρονο Μαμούν Ράεντ Αλ Χατίμπ, κοντά στο συγκρότημα εποικισμών Γκους Ετζιόν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ισχυριζόμενες ότι προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν άντρα.

Κανείς δεν τραυματίστηκε κατά τη φερόμενη επίθεση με μαχαίρι, αλλά ένα ισραηλινό μέσο ανέφερε ότι ένας 35χρονος περαστικός τραυματίστηκε από τα ισραηλινά πυρά που σκότωσαν τον Μαμούν.
Το αγόρι, από το χωριό Ντόχα, κοντά στη Βηθλεέμ, ήταν μαθητής λυκείου στην 10ητάξη.

Αργότερα την Τρίτη, ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν μια 19χρονη Παλαιστίνια σε ένα τσεκπόιντ ανατολικά της Τουλκάρεμ, στο βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Μαάν.
Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι η νεαρή γυναίκα προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν από τους στρατιώτες αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ένας εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι η νεαρή γυναίκα δεν έδειχνε σημάδια ζωής όταν την πλησίασαν οι γιατροί. Παλαιστίνιοι γιατροί εμποδίστηκαν να πάρουν τη σορό της, την οποία πήραν Ισραηλινοί.
Η σορός της Μάραμ Χασούνα (εικόνα από το IMEMC που αναφέρει ως πηγή το λογαριασμό twitter του Basem Naim)

Η Μάραμ Χασούνα νεκρή από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής (φωτογραφία από το IMEMC που αναφέρει ως πηγή το λογαριασμό twitter του Said Shouib)
Το Ισραήλ συνεχίζει να παρακρατά τις σορούς δεκάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε φερόμενες επιθέσεις με μαχαίρια.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μαάν είπε ότι μια παλαιστινιακή οικογένεια αναγνώρισε τη νεαρή γυναίκα από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως την κόρη τους, Μάραμ Ραμίζ Χασούνα, από τη Νάμπλους. Ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Αν Νάτζαχ.

Η οικογένεια είπε στο Μαάν ότι [η κόρη τους] είχε περάσει ένα χρόνο σε ισραηλινή φυλακή αφότου είχε κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν στρατιώτη στο ίδιο τσεκπόιντ δύο χρόνια πριν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής επέδραμαν στο σπίτι της οικογένειας την Τετάρτη.

Επίσης την Τετάρτη, μια ηλικιωμένη γυναίκα πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά, στο στρατόπεδο προσφύγων Αλ Μπουρέτζ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μαάν μετέδωσε ότι πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις που συχνά πυροβολούν Παλαιστίνιους διαδηλωτές στο συνοριακό φράχτη.

«Παρόλο που οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων νεαρών και ισραηλινών δυνάμεων είναι συχνές στην περιοχή ανατολικά του στρατοπέδου [προσφύγων] Αλ Μπουρέτζ, δεν είναι σαφές εάν η γυναίκα πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια τέτοιων συγκρούσεων», πρόσθεσε το Μαάν.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις αρχές Οκτώβρη, πολλοί από αυτούς σε περιστατικά που οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς παρατηρητές έχουν καταδικάσει ως εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεκαεννιά Ισραηλινοί, ένας Παλαιστίνιος και ένας Αμερικανός έχουν σκοτωθεί από Παλαιστίνιους την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τους New York Times.

Θύμα ενέδρας πυροβολήθηκε πισώπλατα

Την περασμένη εβδομάδα το B’Tselem επέκρινε σφοδρά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την «μετατροπή των αστυνομικών ή ακόμα και ένοπλων πολιτών, σε δικαστές και εκτελεστές».

Η ισραηλινή οργάνωση δικαιωμάτων, δημοσίευσε επίσης μια έρευνα για τον φόνο του 20χρονου ακτιβιστή Λάφι Άουαντ, στις 13 Νοεμβρίου, στο χωριό Μπούντρους της Δυτικής Όχθης.

Το B’ Tselem λέει ότι ο Άουαντ περπατούσε με άλλους νεαρούς όταν μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών του έστησε ενέδρα. Ο Άουαντ «προσπάθησε να απελευθερωθεί και οι στρατιώτες απάντησαν βίαια, κλωτσώντας και χτυπώντας τον με τα όπλα τους», λέει το B’Tselem.

Καθώς η προσοχή των στρατιωτών είχε στραφεί για λίγο αλλού, πυροβολώντας μεταλλικές σφαίρες με λαστιχένια επικάλυψη εναντίον άλλων Παλαιστινίων, ο Άουαντ κατάφερε να απελευθερωθεί.

« Ο Άουαντ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και προσπάθησε να διαφύγει, αλλά κατάφερε να κάνει μόνο λίγα βήματα όταν ένας στρατιώτης τον πυροβόλησε στην πλάτη», σύμφωνα με το B’ Tselem. Κατέρρευσε και οι στρατιώτες αποσύρθηκαν. Οι φίλοι του Άουαντ, τον μετέφεραν.

Το Β’ Tselem καταλήγει ότι ο φόνος του Λάφι Άουαντ μοιάζει πολύ με την ενέδρα και τον φόνο του καλού του φίλου, του 16χρονου Σαμίρ Άουαντ, σχεδόν στο ίδιο σημείο, τον Ιανουάριο του 2013.

Εκδικητική κατεδάφιση

Πέρα από τις εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, Παλαιστινίων που δεν συνιστούν άμεσο κίνδυνο, το Ισραήλ συνεχίζει να κατεδαφίζει σπίτια που ανήκουν σε οικογένειες Παλαιστινίων τους οποίους κατηγορεί για επιθέσεις.

Την Τετάρτη, μια τεράστια ομάδα ισραηλινών δυνάμεων κατοχής επέδραμε και απέκλεισε το στρατόπεδο προσφύγων Σουαφάτ, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.





Οι δυνάμεις κατοχής κατεδάφισαν ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια του Ιμπραχίμ Αλ Ακάρι, οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε πέρυσι, όταν έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς, σκοτώνοντας έναν Ισραηλινό συνοροφύλακα και τραυματίζοντας άλλα 13 άτομα, τα δύο σοβαρά, σε μια στάση τραμ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ένα από αυτά, ένας 60χρονος Παλαιστίνιος, αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.
Το σπίτι του Ιμπραχίμ Αλ Ακάρι που κατεδαφίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής (Mahfouz Abu Turk – APA images)
Τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν από μεταλλικές σφαίρες με λαστιχένια επικάλυψη, σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στο στρατόπεδο για να διενεργήσουν την κατεδάφιση, μετέδωσε το πρακτορείο Μαάν. Δεκάδες ακόμα ζήτησαν τις πρώτες βοήθειες μετά από εισπνοή δακρυγόνων.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι η πρακτική των τιμωρητικών κατεδαφίσεων σπιτιών ανέρχεται σε συλλογική τιμωρία και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Τον Νοέμβριο, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι απέμειναν άστεγοι, σε μια σειρά εκδικητικών ισραηλινών κατεδαφίσεων.

Ελαφριές ποινές σε Ισραηλινούς δράστες

Εντωμεταξύ, δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ, καταδίκασε την Τρίτη έναν Ισραηλινό σε μια «αρκετά ελαφριά ποινή», όπως την χαρακτήρισε ο ισραηλινός [ειδησεογραφικός ιστότοπος] Ynet, για τον εμπρησμό ενός εβραιο-αραβικού σχολείου στην Ιερουσαλήμ.

Στον 24χρονο Γιτσχάκ Γκαμπάι, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για εμπρησμό του δίγλωσσου σχολείου «Χέρι – Χέρι», τον Νοέμβριο του 2014. Του επιβλήθηκε επιπρόσθετη ποινή 10 μηνών για οπλοκατοχή μαχαιριού.

Επειδή είναι Ισραηλινός, η οικογένειά του δεν θα υποστεί αντίποινα με τη μορφή της κατεδάφισης σπιτιού.

Το Ισραήλ δεν διαπράττει τιμωρητικές κατεδαφίσεις σπιτιών που ανήκουν σε Ισραηλινούς που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για βίαιες επιθέσεις, ή σε συγγενείς τους.

Όταν δύο συνένοχοι του Γκαμπάι, οι αδερφοί Νάχμαν και Σλόμο Τουίτο, καταδικάστηκαν σε παρόμοια ελαφριές ποινές τον περασμένο Ιούλιο, ξέσπασαν σε χαμόγελα και τραγούδια που υμνούσαν το Θεό, ισχυριζόμενοι ότι «άξιζε τον κόπο».

Οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινές τουλάχιστον τεσσάρων έως επτά ετών.

Οι νεαροί ήταν μέλη της Λεχάβα, μιας χρηματοδοτούμενης από την κυβέρνηση αντι-παλαιστινιακής ομάδας που κάνει εκστρατεία εναντίον των ρομαντικών σχέσεων και γάμων μεταξύ εβραίων γυναικών και αράβων αντρών.

Ένας από τους ηγέτες της εξρεμιστικής ομάδας, ο Μπέντζι Γκόπσταϊν, έχει δημόσια καλέσει σε εμπρησμό εκκλησιών.

Πηγή κάποιων φωτογραφιών και βίντεο για την εισβολή στο Σουαφάτ και την κατεδάφιση: +972
https://intifadagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου