Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ισλαμισμός σε Συρία & Ιράκ δεν είναι μόνο το ISIS – think tank

«Σταματήστε να δουλευόσαστε μεταξύ σας», δείχνει να είναι το μήνυμα «δεξαμενής σκέψης» με τον βαρύγδουπο τίτλο Κέντρο για τη Θρησκεία και τη Γεωπολιτική (Centre on Religion and Geopolitics) το οποίο ανήκει στον κύκλο δραστηριοτήτων του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ο οποίος κάνει τα πάτα με το αζημίωτο, ακόμα και τον μεσολαβητή στην περιοχή και επ’ αυτού έχει ιδρύσει το δικό του ίδρυμα μελετών (http://tonyblairfaithfoundation.org/).
Η τελευταία μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο για τη Θρησκεία και τη Γεωπολιτική, περιέχει ωστόσο ένα εξαιρετικού ενδιαφέροντος συμπέρασμα, ασχέτως του ότι, εμείς τουλάχιστον, δεν χρειαζόμασταν κάποιο επιστημονικό ίδρυμα για να μας πει τα αυτονόητα. Έχει όμως τη σημασία του αυτό που ακολουθεί, καθότι προέρχεται από συγκεκριμένους κύκλους, που έχουν λόγο και επηρεάζουν την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή.
Στην επίμαχη μελέτη διατυπώνεται η προειδοποίηση, ότι η στρατιωτική ήττα του ISIS (του «χαλιφάτου», ή Ισλαμικού Κράτους, όπως οι ίδιοι αποκαλούν τον εαυτό τους), δεν θα σημάνει αυτόματα την αποτροπή κατάληψης της περιοχής από ισλαμιστικές δυνάμεις.
Όπως αναφέρεται, ένα τρίτο των υπαρχόντων ενόπλων οργανώσεων στην περιοχή, αντιπροσωπεύοντας περί το 60% της δύναμης των μαχητών, έχουν σχεδόν ταυτόσημη ιδεολογία με αυτή του ISIS, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικές φράξιες ισλαμιστών μαχητών που θα ήταν πρόθυμοι να καλύψουν το κενό που ενδεχομένως θα άφηνε η στρατιωτική ήττα του ISIS.
Ως πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται η συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, Jabhat al-Nusra και η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία, Ahrar al-Sham. Από την ανάλυση δεν διαλάθει της προσοχής το ότι πολλές από αυτές της εξτρεμιστικές σαλαφιστικές ομάδες μαχητών, παρουσιάζονται στη Δύση ως «μετριοπαθείς αντικαθεστωτικοί»…
http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου