Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Σε κίνδυνο 200.000 άνθρωποι λόγω των εκκαθαρίσεων κατά PKK

Η Σιλώπη είναι μία από τις πόλεις των οποίων οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με τον πόλεμο | AP Photo/Mahmut Bozarslan
Συντάκτης: efsyn.gr
Έκθεση με την οποία καταγγέλλει ότι στη Νοτιοανατολική Τουρκία περίπου 200.000 άνθρωποι ζουν υπό συνεχή απειλή για τη ζωή τους, εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι εξαιτίας των επιχειρήσεων τους τουρκικού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών του PKK οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών ή στερούνται την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες —όπως η υδροδότηση— αλλά ακόμη και στις πρώτες βοήθειες.

AP Photo/Mahmut Bozarslan

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι 24ωρες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι μάχες ανάμεσα σε άνδρες της αστυνομίας και του στρατού από τη μια και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) από την άλλη έχουν αναγκάσει ανθρώπους να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οικογένειες αναγκάζονται να ζουν με πτώματα ή αποθανόντες συγγενείς τους μέσα στα σπίτια τους επί ημέρες. 
«Γειτονιές υπό πολιορκία»

Όπως τονίζει ο Τζον Νταλχούισεν, ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, τα μέτρα αυτού του είδους «δεν επιτρέπουν στον κόσμο να βγαίνει από τα σπίτια του καθόλου και επιβάλλονται επί έναν μήνα και πλέον, ουσιαστικά θέτοντας υπό πολιορκία ολόκληρες συνοικίες».

Μάλιστα σημειώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει σε ανεξάρτητους παρατηρητές την πρόσβαση σε περιοχές όπου επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.
«Νεκροί άμαχοι»

Όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, μετά την κλιμάκωση των επιχειρήσεων τον περασμένο μήνα στο Ντιγιάρμπακιρ, την Τσιζρέ και τη Σιλώπη, μεταξύ των νεκρών «ήταν μικρά παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, που είναι εξαιρετικά απίθανο να ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας».


AP Photo/Mahmut Bozarslan

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγγείλει ότι οι εταίροι της Τουρκίας στη Δύση σιωπούν όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνει η Άγκυρα λόγω του ρόλου του κράτους-μέλους του NATO στις επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και του γεγονότος ότι φιλοξενεί πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία.

Η Άγκυρα λέει ότι έχει υποδεχθεί 2,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες και συνήψε μια συμφωνία με την ΕΕ στο πλαίσιο της οποίας δεσμεύθηκε να κάνει περισσότερα για να σταματήσει η μαζική μετακίνησή τους στην Ευρώπη.
Τουρκία: Για την προστασία τους...

Οι τουρκικές αρχές απαντούν στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας έχουν στόχο την προστασία των αμάχων εν μέσω των σχεδόν καθημερινών εχθροπραξιών.

Υποστηρίζουν δε ότι η Τουρκία «δεν έχει υιοθετήσει ποτέ μια προσέγγιση που θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών». 

Αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας επανέλαβε τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης περί αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 

«Βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που πλήττει τους πάντες στην περιοχή και ευθύνεται για τους θανάτους πολλών ανθρώπων, κυρίως (μελών) των υπηρεσιών ασφαλείας», είπε.

Πάντως η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει έως ότου «ξεριζώσει» το ΡΚΚ, το οποίο χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, «ακριβώς όπως και το Ισλαμικό Κράτος».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε άλλωστε χθες Τετάρτη το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών με τη συμμετοχή του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προηγούμενες συνομιλίες.

«Δεν έχουμε οδικό χάρτη μπροστά μας. Αυτοί που έχουν τα όπλα στα χέρια και αυτοί που τους υποστηρίζουν θα πληρώσουν το τίμημα της προδοσίας», είπε σε ομιλία του.

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου