Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ισραήλ είναι, ό,τι θέλει κάνει

Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε με το «έτσι θέλω» την προσάρτηση 1.540 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης κοντά στην Ιεριχώ, τη γη που οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται ως ανατολικό σύνορο του μελλοντικού τους κράτους | AP PHOTO
Συντάκτης: 
Τρεις και πλέον δεκαετίες αφότου αποφάσισε να προσαρτήσει μονομερώς, βάσει δικών του νόμων, τα κατεχόμενα από το 1967 εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των Υψιπέδων του Γκολάν -κινήσεις που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κήρυξε τότε «άκυρες» με τα ψηφίσματα 478 και 497 αντιστοίχως- το Ισραήλ επανέρχεται σήμερα στην προσφιλή του τακτική, τινάζοντας ουσιαστικά στον «αέρα» την προοπτική μίας δίκαιης λύσης στο παλαιστινιακό και πρακτικά (ξανα)δοκιμάζοντας τις διπλωματικές αντοχές της Δύσης, καθώς και του Διεθνούς Δικαίου...
Με e-mail λοιπόν που απέστειλε χθες στο πρακτορείο Reuters η αρμόδια υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, η COGAT, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ βρίσκεται πλέον «στο τελικό στάδιο» για την προσάρτηση 1.540 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων κοντά στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη: περιοχή που οι Παλαιστίνιοι θέλουν να αποτελέσει τα ανατολικά σύνορα ενός μελλοντικού τους κράτους.

Εκτασης 1.600 τ.χλμ., η Κοιλάδα του Ιορδάνη αποτελεί το μεγαλύτερο ενιαίο τμήμα της λεγόμενης «ζώνης Γ» που προβλέπεται στην ενδιάμεση ειρηνευτική συμφωνία «Οσλο II» και -λόγω των εύφορων εδαφών της και των πλούσιων υδάτινων πόρων της- θεωρείται «κλειδί» για τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της τελεί υπό πλήρη ισραηλινό έλεγχο, στρατιωτικό κι όχι μόνον...

Σύμφωνα με στοιχεία της ισραηλινής ΜΚΟ «B’Tselem», έως το 2013 το Ισραήλ είχε δημιουργήσει στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στην περιοχή της βόρειας Νεκράς Θάλασσας 39 εβραϊκούς οικισμούς, εγκαθιστώντας εκεί πάνω από 11.000 εποίκους.

Μέχρι πρότινος, μία συνήθης τακτική ήταν η απαλλοτρίωση γης από Παλαιστινίους, με πρόσχημα στρατιωτικές ασκήσεις, που στη συνέχεια μετατρεπόταν σε αγροτικές εκτάσεις για εποίκους, η δραστηριότητα των οποίων ενισχύει την ισραηλινή οικονομία με εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Απαγορευμένη περιοχή



Για τους 57.000 Παλαιστίνιους κατοίκους, αντίθετα, η πρόσβαση στο 85,2% της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των βόρειων περιοχών της Νεκράς Θάλασσας είναι πια απαγορευμένη, είτε εξαιτίας των ισραηλινών εποικισμών, είτε λόγω της ύπαρξης εκτάσεων κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «κλειστή στρατιωτική ζώνη».

«Η συνεχιζόμενη κατάσχεση γης από την κυβέρνηση Νετανιάχου είναι μια διπλωματική καταστροφή», κατήγγειλε χθες σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή ΜΚΟ «Ειρήνη Τώρα», αφήνοντας αιχμές ότι η απόφαση για την Κοιλάδα του Ιορδάνη αποτελεί... παράπλευρη απώλεια της κυβερνητικής κρίσης που σοβεί στο Τελ Αβίβ τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο Νετανιάχου σέρνεται από τον [ακροδεξιό υπουργό Οικονομίας] Ναφτάλι Μπένετ και αρχίζει μια σιωπηλή προσάρτηση της “ζώνης Γ”», επισημαίνει η ΜΚΟ. «Η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την καταστροφή των πιθανοτήτων για τη λύση δύο κρατών».

Για πολλοστή φορά, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη στάση του Ισραήλ. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, χαρακτήρισε την προαναγγελθείσα προσάρτηση «παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. εξέφρασαν την «κατηγορηματική αντίθεσή τους στην εποικιστική πολιτική του Ισραήλ», τις κατασχέσεις και τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών δομών, που σημειωτέον συμπεριλαμβάνουν έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Για κίνηση που «θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης για μια λύση δύο κρατών» έκανε λόγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι πραγματικές προθέσεις όλων αναμένεται ωστόσο να κριθούν σύντομα στην πράξη, καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή προωθεί στον ΟΗΕ (επίσης για πολλοστή φορά) καταδικαστικό ψήφισμα κατά του Ισραήλ.

Για τον λόγο αυτό, υψηλόβαθμα στελέχη της έχουν ήδη αρχίσει σειρά επαφών με χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αίγυπτος (η πρώτη μόνιμο και οι άλλες δύο απλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας), καθώς και με τον Αραβικό Σύνδεσμο, αναζητώντας πρόσθετη στήριξη στο πάγιο αίτημά τους.

Ομως «το βασικό ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσουν οι ΗΠΑ», σχολιάζει η Haaretz, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει μπλοκάρει τέσσερα ανάλογα ψηφίσματα στο παρελθόν, αλλά κι ότι η τρέχουσα χρονιά είναι η τελευταία του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου