Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΤΥΝΗΣΙΑ Πολλαπλασιάζονται οι διαδηλώσεις νεαρών ανέργων

Από τις διαδηλώσεις (πηγή: ΑΡ)
Η μάστιγα της ανεργίας, που αυξήθηκε αντί να μειωθεί, πέντε χρόνια μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ανέτρεψαν την τότε κυβέρνηση του προέδρου της Τυνησίας Μπεν Άλι, πυροδοτεί από την περασμένη Τρίτη νέο κύκλο μαζικών κινητοποιήσεων νεαρών ανέργων στη διάρκεια των οποίων δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας, με αποτέλεσμα ήδη το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων νεαρών. 

Επίκεντρο των διαδηλώσεων είναι η περιοχή Κασερίν της Κεντρικής Τυνησίας, όπου η ανεργία και η ανέχεια στιγματίζουν χιλιάδες νέους ανθρώπους στο ξεκίνημα της ζωής τους. Πλέον, οι διαδηλώσεις «μεταλαμπαδεύονται» και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων της πρωτεύουσας, Τύνιδα και της παρακείμενης τουριστικής πόλης Σίντι Μπουσαίντ, όπου το περασμένο 24ωρο ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Δουλειές ή Νέα Επανάσταση», «Δουλειά, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια», «Δικαίωμα στην εργασία».
Σύμφωνα με το τυνησιακό υπουργείο Εσωτερικών, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν την Πέμπτη και στη νότια κωμόπολη Γκεμπελί, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα, ενώ στη βορειοδυτική πόλη Κεφ οι θυελλώδεις διαδηλώσεις ανάγκασαν αξιωματικούς της αστυνομίας να εγκαταλείψουν το εκεί αστυνομικό τμήμα.

Η ανεργία στη χώρα ανέβηκε στο 15,3% το 2015 (από 12% το 2010), αντανακλώντας οικονομικές αδυναμίες και μειωμένες επενδύσεις που οξύνονται από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών που στρατολογούν τα υποψήφια θύματά τους για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα».

Μπροστά στη νέα θύελλα διαμαρτυριών, ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ, που ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο το Φλεβάρη του 2015, προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση υποσχόμενος πως η κυβέρνησή του θα προσλάβει περίπου 6.000 άνεργους νέους από την περιοχή Κασερίν και θα άρχιζε οικοδομικές εργασίες για έργα ανάπτυξης. Ωστόσο, ο πολλαπλασιασμός των διαδηλώσεων από πόλη σε πόλη τον αναγκάζει ναεπιστρέψει εσπευσμένα από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία, συγκαλώντας εντός τρέχοντος 24ώρου έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο προτού μεταβεί αύριο (Σάββατο) στην περιοχή Κασερίν, από όπου ξεκίνησαν οι νέες μαζικές διαδηλώσεις κατά της ανεργίας.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου