Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Κίνδυνος για την «εθνική ασφάλεια» οι απεργίες...

Η τρομολαγνεία ως όχημα καταστολής στη Βρετανία | AP Photo/Frank Augstein
Συντάκτης: efsyn.gr
Σκάνδαλο στη Βρετανία, καθώς, ηλεκτρονική αλληλογραφία και έγγραφα καταγράφουν προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις προειδοποιήσεις για τρομοκρατική απειλή ώστε να καταστείλει απεργία εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Οργισμένες αντιδράσεις γιατρών που κάνουν λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις κατά των κινητοποιήσεών τους.
Ο Independent αποκαλύπτει ένα αμφιλεγόμενο γράμμα του «ανεξάρτητου» επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας, στο οποίο εξέφραζε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο οι ειδικευόμενοι γιατροί (οι οποίοι είχαν ανακοινώσει απεργία) θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος.

Το γράμμα αυτό, ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα αποκαλύπτοντας έγγραφα και emails, ενδυναμώθηκε και υπογράφηκε από αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας με στόχο να φθάσει στα μέσα ενημέρωσης όσο πιο «τρομολαγνικό» γίνεται.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας και του σερ Μπρους Κέογκ, επικεφαλής της ΕΥΥ (Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας), αποκαλύπτει ότι ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Κάμερον, Τζέρεμι Χαντ, είχε λάβει γνώση για το εν λόγω έγγραφο, το οποίο αναθεωρήθηκε... επισταμένως για να δοθεί μετά στη δημοσιότητα.

Το κείμενο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα μια εβδομάδα μετά την επίθεση στο Παρίσι, το Νοέμβριο, και προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τους ειδικευόμενους γιατρούς.

Περίπου τρεις χιλιάδες ειδικευόμενοι έστειλαν επιστολή στον Κέογκ κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί τον φόβο για τρομοκρατικές επιθέσεις για πολιτικούς σκοπούς. Επισήμαναν ότι ο οποιοσδήποτε υπαινιγμός πως οι γιατροί, οι οποίοι είχαν προκηρύξει απεργία, δεν θα επέστρεφαν στη θέση τους σε περίπτωση τρομοκρατικού χτυπήματος «δεν συνάδει με το έμφυτο καθήκον του επαγγέλματός τους».


Αντιδράσεις για τις πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Κάμερον ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις | Szilard Koszticsak/MTI via AP

Ο Independent αποκαλύπτει, ακόμη, πως ο επικεφαλής της ΕΥΥ είχε ενημερωθεί ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος θα «προωθηθεί πολύ δυνατά στα μέσα ενημέρωσης σε περίπτωση που ανακοινωθεί η απεργία» και είχε δεχθεί «συμβουλές» η επιστολή του να είναι όσο πιο ακραία γίνεται.

Τα emails αποκαλύπτουν, ακόμη, ότι ο υπουργός Υγείας συμφώνησε πως ο Κέογκ δεν θα χρειαστεί να μιλήσει στα μέσα εφόσον η επιστολή του ήταν αρκετά... ξεκάθαρη και ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ειδικευόμενων γιατρών.

Ο Μπρους Κέογκ, μάλιστα, ρωτήθηκε κι αν είναι «ευχαριστημένος» με τις αλλαγές που του πρότειναν να κάνει στην επιστολή του μια ημέρα πριν ανακοινωθεί η απεργία. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου του είπε, μάλιστα, ότι «ο Τζέρεμι Χάντ ενδιαφέρεται να δει το τελικό κείμενο της επιστολή. Ελπίδα μου είναι πως εάν είστε διατεθειμένος να κάνετε αυτές τις αλλαγές ο υπουργός θα σας μιλήσει στο τηλέφωνο».

Τα emails δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας είχαν σημαντική εμπολοκή με την επιστολή, ακόμη και την ημέρα που αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα, στις 19 Νοεμβρίου, την ημέρα που οι γιατροί αποφάσισαν σε ποσοστό 98% να κατέβουν σε απεργία.



Η επιστολή του επικεφαλής της ΕΥΥ μετά την... αναθεώρηση από το υπουργείο Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή που αποκαλύπτει ο Independent

Από το υπουργείο Υγείας, πάντως, επισημαίνουν ότι ήταν απολύτως σωστό να υπάρξει επικοινωνία με τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο. Αξιωματούχοι του υπουργείου πάνε ένα βήμα παραπέρα εξηγώντας ότι σε περίπτωση επίθεσης (με τους γιατρούς σε απεργία) οι γιατροί δεν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις δουλείες τους γιατί τα μέσα μεταφοράς θα σταματούσαν να λειτουργούν.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος έκανε ξεκάθαρα λόγο για «πολιτικές παρεμβάσεις» με το εκπρόσωπο του σωματείου να δηλώνει «Αυτό το επίπεδο πολιτικής παρέμβασης είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν οι ειδικευόμενοι γιατροί την όποια εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση».

«Δεδομένης της σοβαρότητας για πιθανές συλλογικές δράσεις από τους γιατρούς ήταν απολύτως αναγκαίο να συντονιστεί η επιχειρησιακή δράση όλων των στελεχών της ΕΥΥ για καλύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση κρίσης» ήταν η απάντηση του Μπρους Κέογκ.

Από το υπουργείο σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι «Τέτοιου είδους συλλογικές δράσεις από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο δημιουργούν μεγάλα κενά ασφαλείας για ασθενείς, όποτε ήταν απολύτως σωστό να επιμείνουν οι υπουργοί ώστε να καταθέσει ο κ. Κέογκ την ανεξάρτητη άποψή του για τις δυνατότητας της ΕΥΥ να ανταποκριθεί σε περίπτωση μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος».http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου