Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

«Ο Αγών μου» και η ντροπή των Γερμανών

Ένα νέο... παλιό βιβλίο που προκαλεί | (AP Photo/Matthias Schrader)
Συντάκτης: efsyn.gr
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία παγκοσμίως κυκλοφόρησε την Παρασκευή στη Γερμανία μετά από 70 χρόνια απαγόρευσης. Δεν είναι άλλο από το... πόνημα του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» το οποίο από σήμερα διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της χώρας και προκαλεί πολλή συζήτηση.
Το αντισημιτικό έργο του «Φύρερ», το οποίο θεωρείται ως ο προάγγελος του Ολοκαυτώματος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίο συγγράφηκε όταν ο Χίτλερ ήταν στη φυλακή, κυκλοφορεί ξανά μετά από απαγόρευση 70 ετών και ήδη ακαδημαϊκοί εκτιμούν ότι θα βοηθήσει στην κατανόηση της παρανοϊκής ιδεολογίας των ναζί.
Ακαδημαϊκοί επισημαίνουν ότι δεν είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα, αλλά σημαντικό στο να γίνουν κατανοητά τα γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά και να γίνει αντιληπτός ο ρόλος του Χίτλερ. Όπως σημειώνει το BBC, ακόμη και εβραϊκές οργανώσεις υποστηρίζουν την επανέκδοση του βιβλίου.

Πρόκειται, βέβαια, για μια έκδοση η οποία περιέχει χιλιάδες ακαδημαϊκά σχόλια και επεξηγήσεις.

Χωρίς την επανέκδοσή του τα μόνα αντίγραφα του βιβλίου που υπάρχουν είναι εκδόσεις της ναζιστικής περιόδου, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν με κριτική σκοπιά το κείμενο.
Απαγόρευση ή όχι;

Η Γερμανία θα μπορούσε να απαγορεύσει ξανά το βιβλίο, όπως, άλλωστε, ισχύει και με τα ναζιστικά σύμβολα, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα αύξανε τη... δύναμη του βιβλίου.

Θα έδινε ώθηση στη νεοναζιστική προπαγάνδα, ενώ η εκ νέου απαγόρευση θα συντηρούσε τις διάφορες θεωρίες και μυστικισμό που το περιβάλλον.


Ο Αδόλφος Χίτλερ βγαίνει από τα αρχηγεία του κόμματός του στις 5 Δεκεμβρίου του 1931. Ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι κατά την περίοδο φυλάκισής του ο μετέπειτα «Φύρερ» έτυχε ειδικής μεταχείρισης και ανέσεων. | AP Photo/files
Ο Χίτλερ στις βιτρίνες

Η απόφαση, πάντως, να κυκλοφορήσει ξανά το βιβλίο δεν κάνει τους Γερμανούς να αισθάνονται άνετα, καθώς δεν θα ήθελαν ξαφνικά το πρόσωπο του Χίτλερ να «κοσμεί» τις βιτρίνες των καταστημάτων.

Ήδη αρκετά βιβλιοπωλεία έχουν πει πως δεν θα διαθέσουν το βιβλίο, ενώ τα περισσότερα δεν θα προσπαθήσουν σίγουρα να το προωθήσουν ή να το διαφημίσουν. Είναι, άλλωστε, αρκετοί εκείνοι που δεν θα ήθελαν να βγάλουν κέρδος από ένα βιβλίο που προωθεί την αντισημιτική προπαγάνδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο του Βερολίνου, το Dussman, δηλώνει στο BBC ότι έχει μόνον ένα αντίγραφο «καταχωνιασμένο» στην κατηγορία της ιστορίας.
Αλλαγή στάσης

«Ο Αγών μου», ο Χίτλερ και εν γένει οι ναζιστικές θηριωδίες προκαλούσαν πάντα εκρηκτικές συζητήσεις ανάμεσα στην γερμανική κοινή γνώμη, ενώ η κοινωνία δοκιμάζεται κάθε φορά που εμφανίζεται ένα βιβλίο, ή ένα φιλμ για τον Χίτλερ.

Οι Γερμανοί έχουν βρεθεί πολλάκις μπροστά στο δίλημμα εάν πρέπει να υπάρχουν αναφορές στον «Φύρερ», ωστόσο, πλέον, η αλλαγή στάσης είναι μάλλον εμφανής.

Η συζήτηση και ο... διάλογος που προωθείται στα media μάλλον φαίνεται πως αφορά τα ίδια τα μέσα, καθώς η γερμανική κοινωνία δείχνει να ξεπερνάει την «εποχή της ντροπής».

Σε αυτό έχει συμβάλει ο χρόνος, φυσικά, καθώς αρκετοί νεαροί Γερμανοί, των οποίων οι παππούδες γεννήθηκαν μετά τον θάνατο του Χίτλερ, δεν συμμερίζονται τις ιδέες περί ενοχής που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Επιπροσθέτως τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ένα μπαράζ κωμικών ταινιών που παρουσιάζουν τον Χίτλερ στην πιο γελοία εκδοχή του.

[related-articles]

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου