Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

«Στρατιωτικός νόμος» επ’αόριστον στη Γαλλία

«Η τρομοκρατία δεν έπαψε να αποτελεί απειλή για τη χώρα μας» διακήρυξε άλλωστε ο Φρανσουά Ολάντ λίγη ώρα πριν από τη χθεσινή απόπειρα, σε τελετή των σωμάτων Ασφαλείας | MARTIN BUREAU, POLL PHOTO VIA 
Μια ανάσα πριν από τις 11.30 χθες το πρωί –σχεδόν την ίδια ώρα που το Charlie Hebdo και η Γαλλία ολόκληρη συγκλονίζονταν από το λουτρό αίματος με 12 νεκρούς που προκάλεσαν οι δύο Γάλλοι αδελφοί Κουασί στο σατιρικό περιοδικό ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα– ένας άντρας, ο οποίος κρατούσε μπαλτά και φέρεται να φώναζε στα αραβικά «Ο Θεός είναι μεγάλος», έσπειρε ξανά τον πανικό στο στρατοκρατούμενο Παρίσι.
Ο δράστης αποπειράθηκε να εισβάλει σε αστυνομικό τμήμα του 18ου Διαμερίσματος, συνοικία την οποία σχεδίαζαν να χτυπήσουν τον Νοέμβριο οι τρομοκράτες του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους» (Ι.Κ.) ταυτόχρονα με τις πολλαπλές επιθέσεις αυτοκτονίας, που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς και μια χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο νεαρός, γύρω στα 20 και πιθανότατα μαροκινής καταγωγής, σκοτώθηκε επιτόπου από πυρά αστυνομικών.

Αρχικά φάνηκε να φοράει ύποπτο γιλέκο από το οποίο προεξείχαν καλώδια, αλλά, όπως αποδείχτηκε, επρόκειτο για τσαντάκι μέσης που δεν περιείχε εκρηκτικά.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις έρευνες, πάνω του βρέθηκε κινητό τηλέφωνο «κι ένα χαρτί με τυπωμένη τη σημαία του Ι.Κ. καθώς και προκήρυξη ρητής ανάληψης ευθύνης γραμμένη στα αραβικά», με την οποία «ορκίζεται πίστη στον ηγέτη του “Χαλιφάτου” αλ Μπαγκντάντι».

Ως κίνητρο δηλώνει την εκδίκηση για τις γαλλικές «επιθέσεις στη Συρία». Ο νεαρός ήταν γνωστός στις αρχές, αφού τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταιριάζουν με άτομο που είχε καταδικαστεί για κλοπή το 2013. Ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει ότι ονομαζόταν Σάλαχ Αλι, είχε γεννηθεί στην Καζαμπλάνκα το 1995 και ήταν άστεγος.

Οι Αρχές πιστεύουν ότι έδρασε μόνος και η εισαγγελία του Παρισιού άνοιξε έρευνα για τρομοκρατία. Τα ήδη αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας εντείνονται κι άλλο, αφού υπάρχει έντονη ανησυχία για νέα οργανωμένα χτυπήματα αλλά και επιθέσεις «μοναχικών λύκων».

«Η τρομοκρατία δεν έπαψε να αποτελεί απειλή για τη χώρα μας» διακήρυξε άλλωστε ο Φρανσουά Ολάντ λίγη ώρα πριν από τη χθεσινή απόπειρα, σε τελετή των σωμάτων Ασφαλείας στη μνήμη των τριών αστυνομικών –ανάμεσά τους κι ένας μουσουλμάνος– που έπεσαν νεκροί μεταξύ 7 και 9 Ιανουαρίου 2015 από τα πυρά των αδελφών Κουασί και του, επίσης Γάλλου, Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος αιματοκύλησε στη συνέχεια το εβραϊκό σουπερμάρκετ στο Παρίσι.

Και οι τρεις ήταν γνωστοί στις γαλλικές αρχές, όπως και αρκετοί από τους τρομοκράτες της 13ης Νοεμβρίου.

Στη σκιά του φιάσκου των υπηρεσιών Ασφαλείας, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους, επιβεβαιώνοντας ότι θα ενισχύσει με νέα νομοθεσία τις –ήδη διευρυμένες– εξουσίες, τα μέσα και το προσωπικό τους, καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λήγει τυπικά στις 26 Φεβρουαρίου.

Αναμένεται όμως να παραταθεί, πιθανώς και επ’ αόριστον. Στις υπερεξουσίες των αστυνομικών θα συγκαταλέγεται το δικαίωμα να φέρουν όπλα ακόμα κι εκτός υπηρεσίας και η δυνατότητα να κάνουν συλλήψεις και εφόδους σε σπίτια χωρίς δικαστικά εντάλματα, με ορισμένους δικαστικούς να διαμαρτύρονται ήδη ότι τα σκληρά μέτρα μεταφέρουν πάρα πολλές δικές τους εξουσίες στα χέρια της αστυνομίας...

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου