Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Παρωδία δικαιοσύνης από Στρατιωτικά Δικαστήρια στην Αίγυπτο, σε δίκες εναντίον φοιτητών και εργατών ναυπηγείων

Οι φοιτητές που «εξαφανίστηκαν» βίαια και βασανίστηκαν για να αποδεχτούν ψευδείς ομολογίες και οι εργάτες στα ναυπηγεία που διαμαρτύρονταν για τις επιθέσεις στους μισθούς τους και τις συνθήκες εργασίας είναι κάποιοι από τους τελευταίους που προσήχθησαν σε δίκη και καταδικάστηκαν από στρατιωτικά δικαστήρια της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή καμπάνια «Όχι Στρατιωτικές Δίκες για τους Πολίτες», κατηγορούμενοι στην υπόθεση 174/2015, στο Στρατιωτικό Δικαστήριο Κακουργημάτων στο Δυτικό Κάιρο στις 29 Μαΐου, βασανίστηκαν για μεγάλες χρονικές περιόδους για να αποδεχτούνψευδείς ομολογίες οι οποίες στη συνέχεια μεταδίδονται από την κρατική τηλεόραση. Οκτώ από τους άνδρες στην υπόθεση καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά από μια δίκη την οποία η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι ήταν «κατάφωρα καταχρηστική», ενώ άλλοι έλαβαν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Βασανιστήρια αντιμετωπίσουν, όχι μόνο οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις κακοποιήθηκαν μπροστά τους και τα αδέρφια τους, αναφέρει η εκσταρτεία «Όχι Στρατιωτικές Δίκες».

Ο δεκαενιάχρονος φοιτητής Αμπντέλ Βασέρ Ραούφ είναι ο νεότερος κατηγορούμενος, και τώρα περιμένει την εκτέλεσή τους. Ο Ομάρ Μοχάμεντ, επίσης φοιτητής, απήχθη από τις δυνάμεις ασφαλείας, την 1η Ιουνίου του 2015, με τους φίλους του Σοχάιμπ Σάαντ και Έσραα αλ-Ταουέλ. Βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε για 15 ημέρες. Ο Ομάρ και ο Σοχάιμπ καταδικάστηκαν αμφότεροι σε 25 χρόνια φυλάκιση από το στρατιωτικό δικαστήριο.

Κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν παρουσιάστηκε στη δίκη. Ο στρατιωτικός ανακριτής Χάνι Σουλτάν, από την Ομάδα 77 των Μυστικών Πληροφοριών Στρατού, όταν του ζητήθηκαν πληροφορίες από το δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης επανειλημμένα απάντησε «δεν ξέρω» ή «δεν θυμάμαι». Ο Μοχάμεντ Φαουζί, ένας 23χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός ο οποίος είναι μεταξύ εκείνων που καταδικάστηκαν σε θάνατο, έχει καταδικαστεί για προετοιμασία εξοπλισμού κατασκευής βομβών, αλλά κανένας τέτοιος εξοπλισμός δεν απαριθμήθηκε μεταξύ των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων του.

Στρατιωτικές δίκες χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα εναντίον των διαδηλωτών φοιτητών. Τουλάχιστον 160 φοιτητές παραπέμφθηκαν σε στρατιωτικά δικαστήρια μεταξύ του 2014 και του 2015, αφότου τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος που ορίζει τα πανεπιστήμια ως «στρατιωτικά ιδρύματα».

Ταυτόχρονα, 13 εργάτες σε ναυπηγείο της Αλεξάνδρειας δικάζονται ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου μετά τη σύλληψή τους, ύστερα από τις διαμαρτυρίες των εργατών για την χειροτέρευση μισθών και συνθηκών.Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια το ναυπηγείο έχει αρνηθεί να πληρώσει στουςεργάτες μπόνους από τα κέρδη. Οι εργάτες διαμαρτυρήθηκανεπίσης για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και υγειονομικήςπερίθαλψης και απαίτησαν την επανεκκίνηση της παραγωγής στα τμήματα του ναυπηγείου όπου είχε σταματήσει.

Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για τους 13 εργάτες είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου. Ηστρατιωτική δίκη εναντίον τους είναι παράνομη, λένε τα μέλη της καμπάνιας, καθώς το ναυπηγείο της Αλεξάνδρειας είναι θηγατρική εταιρείας που δεν ανήκει στον στρατό.

Τι μπορείς να κάνεις:


Καλέστε τις αιγυπτιακές αρχές να σταματήσουν την πρακτική της παραπομπής πολιτών σε στρατιωτικά δικαστήρια γράφοντας στην αιγυπτιακή πρεσβεία στη χώρα σας


Υπογράψτε τη δήλωση αλληλεγγύης στους εργάτες των ναυπηγείων της Αλεξάνδρειας εδώ


Προσθέστε το όνομά σας στη δήλωση εναντίον των θανατικών ποινών στην Αίγυπτο εδώ



Μετάφραση: e la libertà




Πηγή: «Egypt’s military courts make a mockery of justice with trials of students and shipyard workers», Egypt Solidarity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου