Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναγνωρίζουν και απαλλάσσουν ισραηλινή αντιρρησία συνείδησης μετά από 67 ημέρες στη φυλακή

Η αντιρρησίας συνείδησης Omri Baranes. (φωτο Hila Aloni Ohayon)
Μετά από 67 ημέρες σε στρατιωτική φυλακή, η ισραηλινή αντιρρησίας Όμρι Μπαράνες απαλλάχτηκε επίσημα από την θητεία στις IDF («Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας»), την Πέμπτη. Η Μπαράνες, από την πόλη Ρος ΧαΑγίν στο κεντρικό Ισραήλ, αναγνωρίστηκε από μια επιτροπή των IDF ως πασιφίστρια και έτσι απαλλάχτηκε για λόγους συνείδησης. Η επιτροπή αντιρρησιών συνείδησης αρχικά είχε απορρίψει το αίτημά της, οδηγώντας την Μπαράνες να αρνηθεί να υπηρετήσει στο στρατό και να παραμείνει στη φυλακή.
Σύμφωνα με τις IDF, οι αντιρρησίες συνείδησης που αντιτίθενται σε όλες τις μορφές βίας ή στη θητεία σε οποιονδήποτε στρατό μπορούν να απαλλαγούν, εν αντιθέσει με εκείνους που αρνούνται να καταταγούν εξαιτίας της αντίθεσής τους στην πολιτική ενός συγκεκριμένου στρατού – όπως η κατοχή. Τέτοιοι αντιρρησίες συνείδησης συνήθως παραμένουν για μια μακρά περίοδο στην στρατιωτική φυλακή, και συνήθως απαλλάσσονται για λόγους ακαταλληλότητας όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση της Ταϊρ Καμινέρ που παρέμεινε στη φυλακή για περίπου 150 ημέρες.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που τελικά έλαβα την απαλλαγή από την επιτροπή αντιρρησιών συνείδησης», είπε η Μπαράνες στο +972. «Ήταν ένα μακρύ ταξίδι και ίσως θα μπορούσα να το είχα αποφύγει, αλλά τώρα που έχω απαλλαγεί, τα αφήνω όλα πίσω μου. Το πρώτο βήμα, να μην καταταγώ στο στρατό, τελείωσε, και τώρα θα εργαστώ μέσα από διαφορετικά κανάλια για την ειρήνη και την ισότητα».

Η Γιασμίν Γιαμπλόνκο, μέλος της οργάνωσης αντιρρησιών συνείδησης Μεσαρβότ, σχολίασε την απαλλαγή της Μπαράνες:

«Η περίπτωση της Όμρι Μπαράνες δείχνει ξεκάθαρα την στρεβλή οπτική του στρατού για τους αντιρρησίες συνείδησης. Η Όμρι μπορεί να είναι πασιφίστρια, αλλά η αντιμετώπιση του πασιφισμού από το στρατό είναι επίσης στρεβλή. Γίνεται προσπάθεια να αποσυνδεθεί η αντίρρηση συνείδησης από το πολιτικό της πλαίσιο όπως και από την ισραηλινή πραγματικότητα – μια πραγματικότητα κατοχής και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»


Πηγή: +972
https://dejavugr.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου