Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Η κτηνώδης λογική των εμπόρων όπλων: το Βούλγαρο Υπουργό Οικονομία τον ενδιαφέρει να αυξάνονται οι πωλήσεις όπλων και όχι αν καταλήγουν στο ISIS!


Αδίστακτα αποκαλυπτική των πραγματικών αντιλήψεων των εμπόρων όπλων και των βιομηχάνων του ολέθρου είναι η δήλωση του Βούλγαρου υπουργού Οικονομίας.
Είναι μια αντίληψη που κυριαρχούσε πάντα και κυριαρχεί φυσικά και σήμερα, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ουκρανία, από τον Ανδρέα Παπανδρέου που πουλούσε όπλα στον Σαντάμ, μέχρι την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεργάζεται με το Ισραήλ, τους δικτάτορες της Αιγύπτου και τα αντιδραστικά καθεστώτα του Περσικού Κόλπου.
"Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πουλάμε όπλα, αδιάφορο σε ποιους"!
   Έτσι λοιπόν ενώ ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Μπόζινταρ Λουκάσκι τόνισε την αύξηση της παραγωγικότητας στη βιομηχανία όπλων, κατά τα εγκαίνια ενός νέου τμήματος γαλβανισμού οπλικών εξαρτημάτων, επισημαίνοντας ότι το νέο τμήμα αυξάνει την ημερήσια παραγωγή και την επεξεργασία των μηχανικών μερών κατά πέντε φορές και σύμφωνα με το Βούλγαρο υπουργό τα έσοδα από τις πωλήσεις των βουλγαρικών όπλων έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά το τελευταίο έτος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία «δεν ευθύνεται εάν τα βουλγαρικά όπλα καταλήγουν σε χέρια της ακραίας ή της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία». «Η Βουλγαρία εξάγει όπλα σε συγκεκριμένους προορισμούς, στη συνέχεια όμως αυτά διανέμονται από διάφορους οργανισμούς», είπε.
Φυσικά η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ψεύδεται καθώς είναι πλήρως ενταγμένη στην αμερικανική επιχείρηση εξοπλισμού των ακραίων μουσουλμάνων που εντάσσονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και γνωρίζει πολύ καλά τα όπλα ποιον προορίζεται να εξοπλίσουν! Οι δηλώσει αυτές γίνονται για να δοθεί μια απάντηση στις καταγγελίες που θέλουν τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία να αποτελούν βασικούς προμηθευτές των ακραίων φονταμενταλιστικών μουσουλμανικών οργανώσεων που δρουν σε Αφρική και Μέση Ανατολή. H CIA και τα πετροδολάρια αγοράζουν τα όπλα που μεταφέρουν συνήθως τα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών για να εξοπλιστούν οργανώσεις όπως το ISIS!

Ας θυμηθούμε λοιπόν το εμπεριστατωμένο κείμενο του σαιτ  http://www.balkaninsight.com με τίτλο "Πολεμικά οφέλη: Τα βουλγαρικά όπλα ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή" όπου αποκαλύπτονται τα εξής:

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αγοράσει βουλγαρικό οπλισμό αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος του οποίου έχει κατά πάσα πιθανότητα προωθηθεί στον πόλεμο στη Συρία, αποκαλύπτει έρευνα του BIRN.Maryia Petkova Σόφια, Άνεβο, Κωνσταντινούπολη, Γκαζίαντεπ και Αντιόχεια


Σαουδαραβικό μεταφορικό αεροσκάφος τύπου Boeing 747 στο αεροδρόμιο της Σόφιας, στις 4 Νοεμβρίου 2014. Φωτο: Στέφαν Γκάγκοφ ( Stephan Gagov)
Τον περασμένο Οκτώβριο, παρατηρητές αεροπλάνων είδαν, με ενθουσιασμό, αεροσκάφη Boeing 747 τύπου τζάμπο, με τη σήμανση “Saudi Arabian Cargo”, να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, της Σόφιας.
“Δεν έχει έρθει σαουδαραβικό εμπορευματικό αεροσκάφος εδώ ... τα τελευταία 20 χρόνια” εξήγησε ο Στέφαν Γκάγκοφ (Stephan Gagov), βετεράνος παρατηρητής αεροπλάνων.
Οι πτήσεις έγιναν τόσο συχνές ώστε ο Γκάγκοφ άνοιξε μια συζήτηση σε ένα online φόρουμ παρατήρησης αεροσκαφών, χρησιμοποιώντας τη φράση “η συνηθισμένη διαδρομή” στον τίτλο. Παρατηρητές ανέφεραν πως είχαν δει τα αεροπλάνα να προσγειώνονται δυο φορές τον Οκτώβριο, μία τον Νοέμβριο, τέσσερις φορές τον Δεκέμβριο πέρυσι και από μία τον Μάρτιο και τον Μάιο φέτος.
Το γιγαντιαίων διαστάσεων αεροσκάφος έφτασε (στη Σόφια) από την Τζέντα, φορτωμένο με εμπορεύματα, και στη συνέχεια πέταξε για την πόλη Ταμπούκ (Tabuk) της Σαουδικής Αραβίας, περίπου 100 χλμ από τα σύνορα με την Ιορδανία, επεσήμαναν οι παρατηρητές αεροσκαφών, που χρησιμοποιούν online εργαλεία για τον εντοπισμό πτήσεων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γκάγκοφ, τα αεροπλάνα μετέφεραν κάθε φορά εμπορεύματα σε κιβώτια, βάρους 60 έως 80 τόνων. Αν και δεν μπορούσε να δει τι έχουν μέσα τα κιβώτια, μπορούσε να καταλάβει πως ήταν βαριά.
Αφότου σταμάτησαν οι σαουδαραβικές πτήσεις, άρχισαν να καταφτάνουν μεταφορικά αεροπλάνο από το Αμπού Ντάμπι. Αεροσκάφη τύπου Airbus A330F και Boeing 777F, με τα διακριτικά της “Etihad Cargo” προσγειώθηκαν πέντε φορές στη Σόφια, από τα τέλη Ιουνίου ως τα μέσα Αυγούστου φέτος. Ακόμη πιο πρόσφατα, στις 19 Οκτωβρίου, αεροσκάφους Airbus 330F της “Etihad Cargo” πέταξε από το Αμπού Ντάμπι στη βουλγαρική πόλη Μπουργκάς και στη συνέχεια στην αεροπορική βάση Αλ Δάφρα (Al Dhafra), μια στρατιωτική εγκατάσταση νότια της πρωτεύουσας των Εμιράτων.
Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Βουλγαρίας δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο αυτών των αποστολών. Αλλά το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αγόρασαν μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών από τη Βουλγαρία την τελευταία διετία, για χρήση -σχεδόν μετά βεβαιότητας- από τοπικές δυνάμεις που στηρίζουν τον πόλεμο στη Συρία και πιθανόν και στη διαμάχη στην Υεμένη.
“Εξακολουθεί να είναι πιο επικερδές (σ.σ. το εμπόριο όπλων) από τη διακίνηση ναρκωτικών”
- Βούλγαρος έμπορος όπλων
Η ετήσια έκθεση της Βουλγαρίας για τις εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο αλλά δεν καλύφθηκε από τα ΜΜΕ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση ενέκρινε πωλήσεις πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους άνω των 85 εκατ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία το 2014, με συμφωνίες αξίας περίπου 29 εκατ. δολαρίων να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Η βουλγαρική κυβέρνηση ανέφερε ακόμη στο BIRN ότι εξέδωσε άδειες για την πώληση, το τρέχον έτος, όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Βουλγαρία κατασκευάζει και αποθηκεύει κυρίως σοβιετικού τύπου όπλα. Οι αναλυτές λένε πως είναι σχεδόν απίθανο να αγοράζουν η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτά τα όπλα για τις δικές τους δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν σύγχρονα δυτικά όπλα, και γι' αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αγοράσει τον οπλισμό για τοπικές φατρίες στη Συρία και την Υεμένη, όπου σοβιετικού τύπου όπλα χρησιμοποιούνται ευρέως.
Πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος της Βουλγαρίας, με καλές διασυνδέσεις, είπε στο BIRN ότι το εμπόρευμα που αγόρασαν οι Σαουδάραβες μεταφέρθηκε με το αεροσκάφος που εντόπισαν οι παρατηρητές αεροπλάνων και προοριζόταν για τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης, με τις μετέπειτα αποστολές να χρησιμοποιήθηκαν ενδεχομένως και στην Υεμένη.
Μεταφορικό αεροσκάφος τύπου Boeing 777 της Etihad Cargo απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Σόφιας, στις 30 Ιουνίου 2015. Φωτο: Στέφαν Γκάγκοφ (Stephan Gagov)
Τον περασμένο χρόνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν επίσης όπλα από τη Βουλγαρία και εξόπλισαν τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο ενός προγράμματος ύψους 500 εκατ. δολαρίων, που έχει πλέον εγκαταλειφθεί.
Μαχητές της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητοι αναλυτές δήλωσαν επίσης στο BIRN ότι τα βουλγαρικά όπλα χρησιμοποιούνται στη Συρία, όπου περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 11 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, το 2011.
Υπό το καθεστώς του κομμουνισμού, η Βουλγαρία -μια χώρα μόλις 7 εκατομμυρίων κατοίκων- οικοδόμησε μια τεράστια βιομηχανία όπλων, απασχολώντας 110.000 άτομα και φέρνοντας ως 1,5 δισ. δολάρια (περίπου 1,3 δισ. ευρώ) σε σκληρό νόμισμα κάθε χρόνο. Το καθεστώς απέκτησε σοβιετική τεχνογνωσία προκειμένου να κατασκευάσει ελαφρύ οπλισμό και πυρομαχικά. Συγκέντρωσε τεράστια αποθέματα για να στηρίξει τον στρατό της, που αριθμεί 100.000 άτομα, αλλά και το ενδεχόμενο μιας γενικής κινητοποίησης.
Κατά τη διάρκεια της 45ετούς παραμονής του στην εξουσία, το βουλγαρικό κομμουνιστικό κόμμα ανέπτυξε επίσης ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τους οποίους και διατήρησαν πολλοί έμποροι, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των όπλων.
Μια επικερδής επιχείρηση
Κοιτάζοντας προσεκτικά μέσα από τα μεγάλα του γυαλιά, ο Νικολάι Νικόλοφ (Nikolay Nikolov) αναφέρει, μάλλον αδιάφορα, ότι έχει καθήσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κάρλος το Τσακάλι, τον διαβόητο Μαρξιστή μαχητή που είχε ενεργό δράση στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη τις δεκαετίες 1970 και 1980.
Ο Νικόλοφ -ψευδώνυμο για την προστασία της ταυτότητάς του- δραστηριοποιείται στον τομέα όπλων για περισσότερα από 25 χρόνια.
“Όλοι παίρνουν μερίδιο” λέει, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και διαμεσολαβητών. “Οι προμήθειες είναι ορισμένες φορές μεγαλύτερες από την αξία της συμφωνίας. Εάν κάτι κοστίζει δέκα εκατομμύρια, η τελική τιμή είναι 35 εκατομμύρια”.
Καθισμένος σε ένα μικρό καφέ στο κέντρο της Σόφιας, όπου τού αρέσει να έχει συναντήσεις -για δουλειά και όχι μόνο- ο Νικόλοφ καπνίζει και αναπολεί.
Σε ερώτηση για την πώληση όπλων στη Μέση Ανατολή, αφηγείται μια ιστορία για το πώς κάποτε έσερναν βαλίτσες γεμάτες χρήματα μέσα στην αραβική έρημο.
Μετά την πτώση του κομμουνισμού το 1989, η παραγωγή όπλων στη Βουλγαρία μειώθηκε σημαντικά. Η επίσημη αξία των αμυντικών εξαγωγών κατρακύλησεστα 111 εκατ. ευρώ το 2006. Αλλά μετά άρχισαν να ανεβαίνουν οι πωλήσεις και ως το 2014 έφτασαν τα 403 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Οι εξαγωγές της βουλγαρικής αμυντικής βιομηχανίας την περίοδο 2006-2014, σε εκατομμύρια ευρώ. Πηγή: Έκθεση του Υπουργείου Οικονομίας της Βουλγαρίας
Ο Νικόλοφ λέει ότι η Βουλγαρία πουλάει πολλά όπλα από παλιά αποθέματα.
“Το αποκορύφωμα των εξαγωγών όπλων ήταν κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Γιουγκοσλαβία. Πολλά όπλα εξάγονταν στη Σερβία και την Αλβανία” λέει. “Τότε είχαμε αποθέματα πολλών δισεκατομμυρίων, τώρα μόνο μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων”.
Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή και οι πωλήσεις είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τα προ του 1989 επίπεδα, το εμπόριο όπλων στη Βουλγαρία παραμένει μια εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση. “Παραμένει πιο επικερδές από ό,τι το εμπόριο ναρκωτικών” λέει ο Νικόλοφ.
Ενδιαφέρον από τον Κόλπο
Η Σαουδική Αραβία δεν ήταν μεταξύ των μεγάλων πελατών των βουλγαρικών εταιρειών όπλων τα τελευταία χρόνια. Αυτό, ωστόσο, άλλαξε το 2014.
Έκθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφέρει ότι εκδόθηκαν άδειες για πώληση οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 85,5 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία, πέρυσι -συμπεριλαμβανομένου οπλισμού ύψους 65,4 εκατ. ευρώ, όπλα μεγάλου διαμετρήματος αξίας 12 εκατομμυρίων δολαρίων και όπλα μικρού διαμετρήματος ύψους 5 εκατομμυρίων. Ως το τέλος του 2014, οι βουλγαρικές εταιρείες στον εν λόγω τομέα είχαν συνάψει συμφωνίες για εξαγωγές στα κράτη του Αραβικού Κόλπου ύψους 28,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Το βουλγαρικό Υπουργείο Οικονομίας, που επιβλέπει το εμπόριο όπλων, ανέφερε σε δήλωσή του στο BIRN ότι οι συμφωνίες περικλείουν φορητά όπλα καθώς και ελαφρύ και βαρύ οπλισμό.

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών καταγράφει 827 οπλοπολυβόλα και 120 αντιαρματικά όπλα άνευ οπισθοδρομήσεως τύπου SPG-9 ως τμήμα των βουλγαρικών εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία το 2014.

Ο Μπεν Μουρς (Ben Moores), ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία αμυντικών συμβούλων HIS Janes δήλωσε ότι τέτοιου είδους όπλα προωθούνται κατά πάσα πιθανότητα στη Συρία ή την Υεμένη. Ο σαουδαραβικός στρατός είναι εξοπλισμένος με βελγικής προέλευσης οπλοπολυβόλα και δεν χρησιμοποιεί SPG-9, όπως λέει.

“Αυτού του τύπου ο οπλισμός είναι σχεδόν απίθανο να χρησιμοποιείται από τον σαουδαραβικό στρατό, εν αντιθέσει με την Υεμένη όπου χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό” επισημαίνει.

Ο Βούλγαρος πρώην αξιωματικός του στρατού, που μίλησε στο BIRN με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε πως οι πτήσεις μεταξύ της Σόφιας και της Σαουδικής Αραβίας ήταν για τη μεταφορά βουλγαρικών όπλων στις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης. Μετά την προσγείωση των αεροσκαφών στο Ταμπούκ, τα όπλα φορτώνονταν σε φορτηγά και μεταφέρονταν σε κέντρα διανομής στην Ιορδανία για τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, επεσήμανε.

Η Σαουδική Αραβία στηρίζει σθεναρά τους μαχητές που πολεμούν εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ριάντ χρηματοδότησε μια μεγάλη αγορά όπλων πεζικού από την Κροατία για τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, αναφέρουν οι New York Times σε δημοσίευμά τους το 2013, επικαλούμενοι Αμερικανούς και δυτικούς αξιωματούχους “που γνώριζαν για τις αγορές”.

Σε συνέντευξή του στο BBC, στα τέλη Οκτωβρίου 2015, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ(Adel al-Jubeir) παραδέχθηκε ανοιχτά ότι το Ριάντ προμηθεύει με όπλα τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης. “Θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να αλλάξει η ισορροπία των δυνάμεων στο έδαφος” είπε.

Ο πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος της Βουλγαρίας είπε ότι ορισμένα από τα όπλα που εστάλησαν στη Σαουδική Αραβία “ενδέχεται να έχουν χρησιμοποιηθεί και για την Υεμένη, καθώς οι τελευταίες πτήσεις συνέπεσαν με την έναρξη της σαουδαραβικής επιχείρησης εκεί”. Η Σαουδική Αραβία ανέλαβε στρατιωτική δράση στην Υεμένη στα τέλη Μαρτίου, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις που στηρίζουν τον εξόριστο πρόεδρο Αμπντ-Ραμπού Μανσούρ Χάντι (Abd-Rabbu Mansour Hadi).

Σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν πρόσφατα μια “ιστορία” αγοράς όπλων από τη Βουλγαρία. . Διπλωματικό τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια, που δημοσιεύτηκε από τα WikiLeaks, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρηματοδότησαν το 2010 συμφωνία για την αγορά δεκάδων χιλιάδων όπλων εφόδου, 100.000 βλήματα υψηλής εκρηκτικής γόμωσης, πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες και πυρομαχικά για την τότε κυβέρνηση της Υεμένης.

Το τηλεγράφημα ανέφερε ακόμη ότι η Βουλγαρία έχει διαβουλεύσεις με την πρεσβεία των ΗΠΑ για δυνάμει αμφιλεγόμενες οπλικές συμφωνίες. Το BIRN επικοινώνησε με την πρεσβεία, που αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει εάν γνώριζε άλλες χώρες που να αγοράζουν βουλγαρικά όπλα για χρήση στη Συρία.

Οι εξαγωγές της βουλγαρικής αμυντικής βιομηχανίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, σε εκατομμύρια ευρώ. Πηγή: Έκθεση βουλγαρικού Υπουργείου Οικονομίας

Φέτος, η βουλγαρική κυβέρνηση εξέδωσε άδειες για εξαγωγή πυρομαχικών, πυροβόλων όπλων και αμυντικού εξοπλισμού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφεραν από το Υπουργείο Οικονομίας στο BIRΝ. Αρνήθηκαν, ωστόσο, να αποκαλύψουν την αξία αυτών των συμφωνιών.

Ο Πίτερ Βέζεμαν (Pieter Wezeman), ερευνητής στο Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για την Ειρήνη, δήλωσε ότι “δεν είναι λογικό” να αγοράζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπλα και πυρομαχικά από τη Βουλγαρία για τις δικές τους Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως είπε, υποψιάζεται πως αυτός ο οπλισμός θα προωθηθεί είτε στη Συρία είτε στην Υεμένη. Παρόμοια άποψη διατύπωσε και ο Μουρς.

“Είναι πολύ πιο πιθανόν (τα όπλα που αγόρασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) να αλλάξουν διαδρομή και να κατευθυνθούν σε μια τρίτη πλευρά” είπε.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετέχουν σ' έναν συνασπισμό στην Υεμένη που έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις, έχει αναπτύξει δυνάμεις εδάφους κι έχει παράσχει οπλισμό σε τοπικούς μαχητές με στόχο την καταπολέμηση σιιτικών δυνάμεων, που είναι γνωστές ως “Χούτις”. Το Ριάντ ήταν επίσης αναμεμειγμένο στις προμήθειες όπλων στην Υεμένη προτού οι δικές του δυνάμεις παρέμβουν εκεί, σύμφωνα με τον Βέζεμαν.

Οι πρεσβείες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που είναι υπεύθυνες για τις σχέσεις με τη Βουλγαρία δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του BIRN. Το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομίας ανέφερε πως δεν εκδίδει άδειες για οπλικές συμφωνίες όταν υπάρχουν ανησυχίες για τυχόν εκτροπή ή επανεξαγωγή των όπλων.

Το νομικό πλαίσιο
Δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση από τα Ηνωμένα Έθνη σε ό,τι αφορά την προμήθεια όπλων στη Συρία και οι περισσότερες πτυχές ενός εμπάργκο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθησαν το 2013 Στον πόλεμο στην Υεμένη, τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν εμπάργκομόνο σε ό,τι αφορά την προμήθεια όπλων στις δυνάμεις των Χούτις.

Ωστόσο, έχοντας υπογράψει τη διεθνή Συνθήκη για το Εμπόριο των Όπλων(Arms Trade Treaty – ATT), που τέθηκε σε ισχύ το 2014, η Βουλγαρία έχει την ευθύνη της αποτροπής εκτροπής των όπλων σε έθνη ή ομάδες διαφορετικές από τους καθορισμένους παραλήπτες.

Η νομιμότητα κάθε συμφωνίας που έχει οδηγήσει στο να φτάσουν βουλγαρικά όπλα στη Συρία ενδέχεται να εξαρτάται από συγκεκριμένους όρους αυτών των συμφωνιών.

Στις οπλικές συμφωνίες, το κράτος εισαγωγής θα πρέπει να προσκομίζει ένα πιστοποιητικό τελικού προορισμού, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει μνεία που να εξηγεί ότι τα όπλα δεν θα μεταβιβαστούν σε κάποιον τρίτο. Αλλά ακόμη κι αν υπάρχει τέτοια μνεία, το κράτος εισαγωγής θα υποστεί μικρή ή καμία τιμωρία για τη μη τήρησή της.

“Εάν δοθεί έγκριση για μια εξαγωγή και υπάρξει εκτροπή, είναι περιορισμένες οι ενέργειες που μπορεί να αναλάβει ένα κράτος (εκτός του να εξάγει εκ νέου τα όπλα σε αυτό το κράτος/οντότητα)” επισημαίνει σε email της η Σάρα Πάρκερ (Sarah Parker), εξειδικευμένη ερευνήτρια στο “Small Arms Survey”, ένα κέντρο ερευνών με έδρα τη Γενεύη.

“Έχει όντως την υποχρέωση βάσει της ΑΤΤ να επισημάνει και να αποτρέψει την εκτροπή. Επομένως, εάν δει πως κάποιος αποδέκτης συνιστά κίνδυνο εκτροπής, θα πρέπει να μοιραστεί αυτή την πληροφορία με τους άλλους εξαγωγείς” προσθέτε.

Αμερικανικό ατύχημα

Στις 6 Ιουνίου φέτος, φονική έκρηξη σε πεδίο δοκιμών οπλικών συστημάτων σε αγροτική περιοχή της Βουλγαρίας ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραδεχθούν ότι “ψώνιζε” όπλα εκεί στο πλαίσιο μιας προσπάθειας στήριξης των μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης.

Ένας Αμερικανός, εκ των αναδόχων της συμφωνίας, ο 41 ετών βετεράνος του ναυτικού Φράνσις Νορβίλο (Francis Norwillo) σκοτώθηκε
όταν μια πυραυλοκίνητη χειροβομβίδα εξερράγη ενώ τη φόρτωναν σε εκτοξευτή τύπου RPG-7. Δύο άλλοι Αμερικανοί πολίτες και δύο Βούλγαροι τραυματίστηκαν.

Οι Αμερικανοί εργάζονταν για μια αμερικανική εταιρεία με την ονομασία Purple Shovel, που είχε συνάψει συμφωνία με τον αμερικανικό στρατό να βοηθήσει στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό μαχητών της αντιπολίτευσης στη Συρία, ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία σε μια λακωνική ανακοίνωση.

“Οι τρεις άνδρες πραγματοποιούσαν εκπαίδευση εξοικείωσης σε άλλους εργαζόμενους της εταιρείας την ώρα που συνέβη το περιστατικό” ανέφερε η πρεσβεία, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό.

Βάση δεδομένων της αμερικανικής κυβέρνησης που αφορά τις προμήθειες δείχνει ότι η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM), που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής προσπάθειας για παροχή βοήθειας στους Σύρους μαχητές, ανέθεσε σύμβαση ύψους άνω των 26,7 εκατ. δολαρίων (περίπου 24,6 εκατ. ευρώ) στην Purple Shovel τον Δεκέμβριο του 2014 για την προμήθεια ξένων όπλων και πυρομαχικών. Ως χώρα προέλευσής τους καταγράφεται η Βουλγαρία.

Η σύμβαση τροποποιήθηκε δυο φορές φτάνοντας συνολικά τα 28,3 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία, ο εκπρόσωπος της SOCOM Κένεθ ΜακΓκράου (McGraw) απάντησε μέσω email: “Στα όπλα που αγοράστηκαν με αυτό το συμβόλαιο συμπεριλαμβάνεται ένας εκτοξευτής αντιαρματικών ρουκετών ΑΤ-5, το αντιαρματικό αναπηδούμενο όπλο SPG-9 και ο αντιαρματικός εκτοξευτής RPG-7”.

Ωστόσο, όπως είπε, το όπλο που σχετίζεται με την έκρηξη στο Άνεβο δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία. Παρά το θανατηφόρο συμβάν, ο ΜακΓκράου ανέφερε πως το συμβόλαιο δεν ακυρώθηκε.

Η χειροβομβίδα κατασκευάστηκε το 1984, σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, που ερευνούν το περιστατικό. Έκθεση του Buzzfeed News, που επικαλείται ειδικό σε ζητήματα όπλων, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται, λέει ότι μια χειροβομβίδα αυτής της ηλικίας θα είχε ξεπεράσει “κατά πολύ τη διάρκεια ζωής της”.

Ωστόσο, δύο Βούλγαροι πρώην στρατιωτικοί αξιωματικοί είπαν στο BIRN ότι τα πυρομαχικά έχουν διάρκεια ζωής δεκαετιών εάν αποθηκευθούν με τον σωστό τρόπο, γεγονός που σημαίνει πως μια χειροβομβίδα που κατασκευάστηκε το 1984 δεν ήταν πολύ παλιά για χρήση.

“Όλα τα όπλα στη Συρία είναι ρωσικά μοντέλα”

- Διοικητής της συριακής αντιπολίτευσης

TΟ Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ (Alexander Dimitrov), ιδιοκτήτης της Alguns, μιας ιδιωτικής εταιρείας που είχε νοικιάσει το πεδίο δοκιμής την ημέρα της έκρηξης, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Η Purple Shovel, μια εταιρεία με έδρα το Στέρλινγκ (Sterling) της Βιρτζίνια (Virginia), αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τόσο το συμβάν όσο και το συμβόλαιο με τη SOCOM.

Η αμερικανική βάση δεδομένων για τις προμήθειες δείχνει ότι η SOCOM ανέθεσε επίσης συμβόλαιοαξίας άνω των 32.000 δολαρίων (περίπου 28.200 ευρώ) σε άλλη αμερικανική εταιρεία, την UDC USA, για την προμήθεια πυρομαχικών από τη Βουλγαρία. Το συμβόλαιο υπεγράφη την ίδια ημερομηνία με τη συμφωνία με την Purple Shovel κι έχει την ίδια “ταυτότητα” (solicitation ID), τον κωδικό που χρησιμοποιείται σε γραπτή πρόσκληση προσφορών για την υλοποίηση του συμβολαίου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ερωτηθείς εάν το συμβόλαιο αφορούσε τον εξοπλισμό Σύρων μαχητών από την αμερικανική task force, ο πρόεδρος της εταιρείας Μάθιου Χέρινγκ (Matthew Herring) δήλωσε στο BIRN: “Όχι, όχι, δεν συμμετέχουμε σε αυτό και φυσικά δεν έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε γι' αυτό”.

Η στρατιωτική προσπάθεια από πλευράς ΗΠΑ να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει δυνάμεις για να πολεμήσουν κατά της στρατιωτικής οργάνωσης ISIS στη Συρία βρέθηκε στο στόχαστρο δριμείας κριτικής από μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, που την έκριναν αναποτελεσματική. Στις 9 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, η διοίκηση Ομπάμα ανακοίνωσεότι εγκαταλείπει το όλο “σχήμα”. Αλλά εξακολουθεί να “τρέχει” ένα μυστικό πρόγραμμα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για τον εξοπλισμό Σύριων που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.

Ο τουρκικός σύνδεσμος

Ένα ζεστό πρωινό στα τέλη Ιουλίου, καμιά δεκαριά διοικητές της συριακής αντιπολίτευσης, συζητούσαν στο καφέ ενός ξενοδοχείου κοντά στην πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ύστερα από μια σειρά συντονιστικών συναντήσεων. Ετοιμάζονταν να πάνε στη νότια Τουρκία και μετά πίσω στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη βόρεια Συρία.

Τρεις άνδρες, διοικητές μονάδων στις επαρχίες Ιντλίμπ (Idlib) και Χαλεπίου (Aleppo), συμφώνησαν να μιλήσουν στο BIRN. Ο ένας απ' αυτούς εξήγησε πως τα όπλα προωθούνται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μέσω δύο “στρατιωτικών επιχειρησιακών αιθουσών” - μία στην Τουρκία και μία στην Ιορδανία. Και οι τρεις είπαν πως έχουν λάβει όπλα μέσω αυτών των αιθουσών επιχειρήσεων στην Τουρκία – που τις αποκαλούν από τα αρχικά τους ΜΟΜ· μεταξύ αυτών τουφέκια AK-47, φορητούς εκτοξευτές ρουκετών RPG-7 και αντιαρματικά αναπηδούμενα όπλα SPG-9.

Σε ερώτηση εάν πήραν βουλγαρικά όπλα, ο ένας απ' αυτούς απάντησε: “Όλα τα όπλα στη Συρία είναι ρωσικά μοντέλα. Τόσο οι δυνάμεις του καθεστώτος όσο και της επανάστασης (αντιπολίτευσης) τα χρησιμοποιούν. Μπορεί να προέρχονται από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουκρανία, η Τσεχική Δημοκρατία, αλλά δεν ξέρουμε πού ακριβώς κατασκευάζονται”.

Μετά την επισήμανση ότι τα βουλγαρικά όπλα φέρνουν ορισμένες φορές τον αριθμό 10 μέσα σε δυο κύκλους, ο ένας από τους διοικητές έστειλε ένα μήνυμα μέσω της εφαρμογής WhatsApp από το κινητό του τηλέφωνο σε κάποιον από τους μαχητές της μονάδας του στη Συρία, που απάντησε στέλνοντας τρεις φωτογραφίες από όπλα. Στις δύο απ' αυτές φαίνονταν το διακριτικό σύμβολο.

Βουλγαρικής κατασκευής αυτόματο όπλο και εκτοξευτής ρουκετών RPG-7 (δεξιά), που χρησιμοποιήθηκαν στη δυτική επαρχία Χαλεπίου στη Συρία, σύμφωνα με διοικητή της συριακής αντιπολίτευσης που παρείχε τις φωτογραφίες
Ένας ειδικός σε ζητήματα οπλισμού, που αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του, επιβεβαίωσε πως αυτά τα δύο όπλα ήταν όντως ένας εκτοξευτής πυραυλοκίνητων χειροβομβίδων και ένα αυτόματο όπλο τύπου PK. Ο διοικητής είπε πως αυτά χρησιμοποιούνται στη δυτική επαρχία του Χαλεπίου.

Το BIRN δεν μπόρεσε να εξακριβώσει πού τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες αλλά ο N.Ρ. Γιένζεν- Τζόουνς (N.R. Jenzen-Jones), διευθυντής της Υπηρεσίας Έρευνας για τους Εξοπλισμούς, με έδρα τη Βρετανία, είπε ότι υπήρξαν “σημαντικές ποσότητες όπλων και πυρομαχικών που παρήχθησαν στη Βουλγαρία κι έχουν καταγραφεί στη Συρία”.

Τα περισσότερα από τα όπλα ήταν των δεκαετιών 1970 και 1980 και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονταν φορητός και ελαφρύς οπλισμός (αντιαρματικά όπλα, πυρομαχικά) και εξοπλισμός, όπως πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες και φονικά βλήματα, ανέφερε σε ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Η Βουλγαρία προμήθευε όπλα τόσο στον συριακό όσο και στον ιρακινό στρατό επί σειρά ετών, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένα από τα όπλα μπορεί να προέρχονταν από αποθέματα σε αυτές τις χώρες. Ωστόσο, ο Γιένζεν-Τζόουνς δήλωσε ότι ο οργανισμός του έγινε ο παραλήπτης “αναρίθμητων ισχυρισμών πως το πλεόνασμα του βουλγαρικού υλικού έχει δοθεί σε ομάδες Σύρων ανταρτών”.

“Ωστόσο δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε ανεξάρτητα αυτούς τους ισχυρισμούς” πρόσθεσε.

Όπως η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και η Τουρκία είναι εκτενώς αναμεμειγμένη στην παροχή στήριξης στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία. Ο Νιχάτ Οζτζάν (Nihat Ozcan), συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού και αναλυτής του Τουρκικού Ιδρύματος Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής δήλωσε ότι τα κράτη που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση χρησιμοποίησαν επίσης την Τουρκία ως σημείο διέλευσης για τη μεταφορά όπλων στη Συρία.

“Συλλέγουν αυτά του παλαιού σοβιετικού τύπου όπλα και εξοπλισμό από χώρες (του πρώην ανατολικού μπλοκ), όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή η Κεντρική Ασία. Τα φέρνουν στην Τουρκία και στη συνέχεια τα προωθούν στη Συρία υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και της συμμαχίας” σημείωσε ο Οζτζάν.

Σύρος εργαζόμενος στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας με γνώσεις γύρω από μετριοπαθείς ομάδες που αντιτίθενται στον Άσαντ στις επαρχίες του Ιντμπίλ (Idbil) και του Χαλεπίου ανέφεραν ότι τα όπλα που αγοράστηκαν από ξένα κράτη μεταφέρθηκαν στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μέσω της στρατιωτικής αίθουσας επιχειρήσεων.

Τα όπλα παραδόθηκαν στα τουρκο-συριακά σύνορα, όπου τα παρέλαβαν Σύροι μαχητές, δήλωσε σε συνέντευξή του από την τουρκική πόλη Γκαζίαντεπ, κοντά στα σύνορα. Οι στρατιωτικές αίθουσες επιχειρήσεων στην Τουρκία και την Ιορδανία έχουν τη στήριξη μιας ομάδας δυτικών και αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και των χωρών υποδοχής, σύμφωνα με διάφορες πηγές από τη συριακή αντιπολίτευση.

Εκτός από αυτές τις μεταφορές όπλων που έχουν τη “βούλα” των εθνικών κυβερνήσεων, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι πολεμοφόδια εισάγονται λαθραία στη Συρία βάσει ιδιωτικών συμφωνιών.

Ένας άλλος άνδρας από την ομάδα του ξενοδοχείου στην Κωνσταντινούπολη, που παρουσίασε εαυτόν ως μέλος ενός στρατιωτικού συμβουλίου της αντιπολίτευσης στην πόλη Χομς, δήλωσε στο BIRN ότι είδε ένα φορτίο βουλγαρικών όπλων να καταφθάνει με φορτηγό στη Χομς τον Αύγουστο του 2012.

Ο άνδρας, ο οποίος ζήτησε να προσδιοριστεί μόνο ως Αμπού Φάτιμα, δήλωσε ότι ένας Σύρος επιχειρηματίας φέρεται να πλήρωσε 1,6 εκατ. δολάρια (1,4 εκατ. ευρώ) για τα όπλα, μεταξύ των οποίων τουφέκια τύπου AK-47, εκτοξευτές οπλοβομβίδων και πυρομαχικά. Είπε πως τη συμφωνία κανόνισαν Βούλγαροι και Σύροι έμποροι όπλων.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη, ένας πρώην μαχητής της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε πως είχε ανάμειξη σε 12 μεταφορές βουλγαρικών όπλων από το 2013, με τη μεγαλύτερη να είναι αξίας 7 εκατ. δολαρίων (6,4 εκατ. ευρώ). Ο μαχητής, που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, ανέφερε πως τα φορτία μεταφέρθηκαν στα τουρκο-συριακά σύνορα σε δύο φορτηγά και πως η συμφωνία είχε γίνει από Σύρους και Τούρκους υπηκόους με διασυνδέσεις με τους Βούλγαρους εμπόρους όπλων.

Η Μαρίγια Πέκτοβα είναι Βουλγάρα δημοσιογράφος που καλύπτει ζητήματα που αφορούν την ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Αυτό το άρθρο γράφτηκε στο πλαίσιο της υποτροφίας BalkanFellowshipforJournalisticExcellence,με τη στήριξη του ERSTEFoundation και του OpenSocietyFoundations, σε συνεργασία με το BalkanInvestigativeReportingNetwork.

που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο αλλά δεν καλύφθηκε από τα ΜΜΕ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση ενέκρινε πωλήσεις πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους άνω των 85 εκατ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία το 2014, με συμφωνίες αξίας περίπου 29 εκατ. δολαρίων να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Η βουλγαρική κυβέρνηση ανέφερε ακόμη στο BIRN ότι εξέδωσε άδειες για την πώληση, το τρέχον έτος, όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Βουλγαρία κατασκευάζει και αποθηκεύει κυρίως σοβιετικού τύπου όπλα. Οι αναλυτές λένε πως είναι σχεδόν απίθανο να αγοράζουν η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτά τα όπλα για τις δικές τους δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν σύγχρονα δυτικά όπλα, και γι' αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αγοράσει τον οπλισμό για τοπικές φατρίες στη Συρία και την Υεμένη, όπου σοβιετικού τύπου όπλα χρησιμοποιούνται ευρέως.

Πρώην στρατιωτικός αξιωματούχος της Βουλγαρίας, με καλές διασυνδέσεις, είπε στο BIRN ότι το εμπόρευμα που αγόρασαν οι Σαουδάραβες μεταφέρθηκε με το αεροσκάφος που εντόπισαν οι παρατηρητές αεροπλάνων και προοριζόταν για τους μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης, με τις μετέπειτα αποστολές να χρησιμοποιήθηκαν ενδεχομένως και στην Υεμένη.
Από τη μεριάς μας ως ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ θέλουμε να επισημάνουμε ότι μερίδιο από αυτή την πίτα των κερδών που είναι βουτηγμένα στον όλεθρο και την πρωτοφανή ανθρώπινη δυστυχία διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρώντας να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία και το εμπόριο όπλων.
Μόνη θέση για το αντιπολεμικό κίνημα είναι το κλείσιμο των πολεμικών βιομηχανιών και ο προσανατολισμός της παραγωγής σε ειρηνικούς σκοπούς.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ     

2 σχόλια: