Slider

Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Θ. Καρυπίδης: Εκατομμυριούχος για τον Άρη, «άφραγκος» για τους εργαζόμενους


ΠΗΓΗ: Economy 365
Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του «τράβηξε τ’ αυτί» των ιδιοκτητών της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Καρυπίδης επειδή «δεν ήταν συνεπείς σε όσα συμφωνήθηκαν στις τριμερείς συναντήσεις», και δίνοντας έμμεσα το πράσινο φως για ελέγχους των αρμόδιων μηχανισμών και επιβολή προστίμων και διοικητικών κυρώσεων.
Η ιδιοκτησία της αλυσίδας ανταπάντησε σε επιθετικό ύφος κατηγορώντας το υπουργείο για «ποινικοποίηση» της «πολυεπίπεδης επιχειρηματικής δραστηριότητας» και για αδράνεια και αδιαφορία όσον αφορά την στήριξη της εταιρείας και την διάσωση των θέσεων εργασίας. Μάλιστα καταλόγισε ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα αλυσίδας και τις οφειλές προς τους εργαζομένους στην Μαρινόπουλος που σταμάτησε να καταβάλλει τα «υπέρογκου ύψους οφειλόμενα ποσά» προς την Καρυπίδης. Στο απυρόβλητο δεν έμειναν ούτε οι εργαζόμενοι οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους...
Από την πλευρά τους, οι 1.400 εργαζόμενοι των καταστημάτων Καρυπίδη σήμερα πραγματοποιούν 24ωρη απεργία καθώς διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι για επτά μήνες, καθώς η ιδιοκτησία δηλώνει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν».
Όμως καταλογίζουν στον Θόδωρο Καρυπίδη, μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Άρης, ότι βρήκε λεφτά και μάλιστα 1,2 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της ποδοσφαιρικής ομάδας της Θεσσαλονίκης και για να κάνει μεταγραφές που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το Πανελλαδικό Επιχειρησιακό Σωματείο εργαζομένων στον Καρυπίδη με τη σημερινή απεργία αντιδρά στην υπαναχώρηση της εταιρείας απέναντι στις δεσμεύσεις της, καθώς στη συμφωνία που κατέθεσε στο δικαστήριο (στις 15 Ιούνη) δεσμευόταν για την εξόφληση των δεδουλευμένων μέχρι τέλος Αυγούστου. Και ενώ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την καταβολή του Γενάρη, η εργοδοσία κατέθεσε αιτήματα ανακοπής, για να μην μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.


Η ανακοίνωση των εργαζομένων
Το Δ.Σ. του Σωματείου μας καταγγέλλει την επιχείρηση «ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.» (πρώην ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ), που συνεχίζει να μας έχει απλήρωτους. Εξακολουθεί να μας οφείλει 7-8 μισθούς, να ζητάει να κάνουμε υπομονή, να βάλουμε πλάτη και να μην εκτελέσουμε τις αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων, να μην διεκδικήσουμε τα δεδουλευμένα μας. 
Η εταιρεία μας γεμίζει με υποσχέσεις και ψέματα ενώ καθημερινά στρέφεται κατά του Σωματείου και των εργαζομένων κατηγορώντας μας ότι επιδιώκουμε την πτώχευση της εταιρείας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και να παρακολουθούμε απλά τις εξελίξεις. Σήμερα θέλουμε λύσεις, να πληρωθούμε όλους τους μισθούς μας. 
Στην συμφωνία που κατέθεσε στο δικαστήριο (στις 15 Ιούνη) δεσμευόταν για την εξόφληση των δεδουλευμένων μέχρι τέλος Αυγούστου. Και ενώ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την καταβολή του Γενάρη με περίσσιο θράσος κατέθεσε αιτήματα ανακοπής, να μην μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους. Παρόλα αυτό ο κ. Καρυπίδης βρήκε τα χρήματα 1.200.000 για να «επενδύσει» στην ΠΑΕ ΑΡΗ. Αδειάζει τα καταστήματα από τα εμπορεύματα, «διαπραγματεύεται» την τύχη 1400 εργαζομένων προς όφελός της. Αυτό το διάστημα για να «εμποδίσει» και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μπουν στην επίσχεση εργασίας πληρώνει έναντι μισθού Φεβρουαρίου σε ορισμένους εργαζόμενους και φυσικά όχι σε όσους βρίσκονται σε επίσχεση. Το Υπουργείο Εργασίας έχει τεράστια ευθύνη που τόσο καιρό με τις προσπάθειες «συμφιλίωσης» έδινε το χρόνο στην εταιρεία να υλοποιήσει τα σχέδιά της 
Το επόμενο διάστημα που θα ενταθεί η επίθεση της εταιρείας δηλώνουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε από τα αιτήματα μας. Kαλούμε τους συναδέλφους που ακόμη δεν έκαναν το βήμα, να μην συνεχίσουν να σκύβουν το κεφάλι να μην συναινέσουν στην εξαθλίωσή μας, για να σωθούν τα κέρδη του εργοδότη. Τους καλούμε να παλέψουμε μαζί για δουλειά με δικαιώματα, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, για μια αξιοπρεπή ζωή. 


Απαιτούμε:
* Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας
* Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας
* Την πλήρη ενημέρωση σχετικά με το μέλλον της επιχείρησης και των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου