Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Έκθεση-κόλαφος για τη γερμανική μυστική υπηρεσία BND…

Μόνο σε έκθεση για τη δράση της… μαφίας θα περίμενε κανείς τέτοια φρασεολογία, όπως αυτή που συναντάται στην έκθεση ελέγχου 60 σελίδων, για τα πεπραγμένα της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών, της BND, η οποία συντάχθηκε από την αρμόδια για να την ελέγχει, Επίτροπο για την προστασία των δεδομένων (data protection commissioner), Άντρεα Βόσοφ και παρουσιάζεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που δημοσίευσε η Deutsche Welle.

Καταρχάς, η υπηρεσία παρεμπόδιζε σε κάθε προσπάθεια την Βόσοφ να φέρει σε πέρας το έργο που της είχε ανατεθεί, με αποτέλεσμα μάλλον να την… εξαγριώσει, αφού στην έκθεση, πέραν της αναφοράς στον αποκλεισμό της από κρίσιμα στοιχεία, κάνει λόγο για μαζικές παραβιάσεις της κείμενης νομοθεσίας από την υπηρεσία και παράβασης των ορίων των αρμοδιοτήτων που της έχουν ανατεθεί.

Η BND, όχι μόνο συλλέγει παράνομα, μαζικά πληροφορίες – δεδομένα, αλλά και τα χρησιμοποιεί συστηματικά, καταγγέλλει η Βόσοφ, η οποία ανέλαβε το έργο της αξιολόγησης της BND στον τομέα της επιτήρησης – παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών. Η άποψη που σχημάτισε, αποκαλύπτεται από τη χρήση της λέξεως «παράνομος» σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις για να περιγράψει τις επιδόσεις της γερμανικής υπηρεσίας.

Στην έκθεση γίνεται λόγος και για τη συνεργασία της BND με την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA: National Security Agency), η οποία εξειδικεύεται σε παντός είδους υποκλοπές και όπως προκύπτει -και- από την έκθεση, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αποφύγει το «μάτι» του «μεγάλου αδελφού», αν αυτό αποφασίσει να τον στοχοποιήσει…

Η BND λοιπόν, έλαβε από τους Αμερικανούς ένα λογισμικό, το οποίο μπορεί να «σκουπίζει» συνεχώς τα πάντα όσον αφορά είτε έναν τηλεφωνικό αριθμό, είτε έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ υπάρχουν και μέθοδοι εξειδίκευσης της αναζήτησης στοιχείων, με το περιοδικό Der Spiegel να έχει αναφέρει ότι η γερμανική υπηρεσία διαθέτει τέτοια στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες, ή ακόμα και περισσότερους από ένα εκατομμύριο τέτοιους στόχους.

Ένα ενδιαφέρον θέμα που τίθεται στην έκθεση της Βόσοφ, είναι το ότι πέραν του τεράστιου όγκου των πληροφοριών που συλλέγεται με αυτές τις μεθόδους, αφού ένας στόχος μπορεί να παρακολουθείται συνεχώς, ασχέτως του μέρους που βρίσκεται, όταν χρησιμοποιεί είτε τηλέφωνο είτε υπολογιστή, δεν υπάρχει έλεγχος για την αυθεντικότητα των στοιχείων – πληροφοριών που συλλέγονται…

Απλώς συλλέγονται, ενώ μαζί με τα «ξερά» (τους στόχους για κάποιον λόγο) «καίγονται και τα χλωρά», αφού έχουν συλλεχθεί πληροφορίες και για πρόσωπα που δεν έχουν δώσει ποτέ αφορμή. Η έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας, ότι οι παρανομίες της BND είναι τόσο σοβαρές, που θα πρέπει η υπηρεσία να υποχρεωθεί να διακόψει ορισμένες από τις ενέργειές της.

Η αντίδραση της καγκελαρίας ήταν λίγο πολύ η αναμενόμενη, καθώς αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεσης της Επιτρόπου, λέγοντας ότι δε σχολιάζει θέματα μυστικών υπηρεσιών δημοσίως, κάτι το οποίο κάνει μόνο ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η ίδια η BND παρέπεμψε στην καγκελαρία όταν ερωτήθηκε για να σχολιάσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου