Είναι αμφίβολο πλέον εάν συνιστά καν είδηση, αφού εδώ και πολλά χρόνια γράφουμε σε ετήσια βάση και συνήθως με αφορμή κάποια έκθεση του ΟΗΕ, ότι η καλλιέργεια οπίου στο Αφγανιστάν παραμένει σταθερή και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τις δυτικές χώρες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν που χρεώθηκαν τη φιλοξενία του Οσάμα μπιν Λάντεν την επαύριον της 11ης Σεπτεμβρίου, έχουν όλες ανεξαιρέτως αποτύχει παταγωδώς.
Η είδηση που αφορά την καταγραφή στοιχείων και εκτιμήσεων σε έκθεση υπηρεσίας του ΟΗΕ που ασχολείται με το παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC: United Nations Office on Drugs and Crime), σύμφωνα με τα οποία, η καλλιέργεια παπαρούνας για την παραγωγή οποίου και ηρωίνης, ανήλθε το 2016 στο τρίτο υψηλότερο μέγεθός της την τελευταία 20ετία…
Την ίδια στιγμή, η συνολική έκταση που δεσμεύθηκε για την καλλιέργεια έχει αυξηθεί, πάλι για το 2016, κατά 10%, ενώ η απόδοση της καλλιέργειας εκτοξεύθηκε, με τα στοιχεία να την υπολογίζουν αυξημένη κατά 30% σε σχέση με το 2015, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να δείχνουν την έβδομη μεγαλύτερη για τα χρόνια που διατίθενται στατιστικά στοιχεία (ο ΟΗΕ διαθέτει από το 1994)!
Συνολικά, οι «ελεύθερες» από την καλλιέργεια περιοχές του Αφγανιστάν μειώθηκαν από 14 σε 13, έναντι ενός συνόλου 34 περιοχών. Η καλλιέργεια αυτή ήταν για ευκόλως εννοούμενους λόγους η αγαπημένη ασχολία των Ταλιμπάν, κάτι που ήταν γνωστό, αφού είναι ο εύκολος και σίγουρος τρόπος για τη χρηματοδότηση στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεων και του εξοπλισμού τους μέσω δικτύων λαθρεμπόρων.
Η αύξηση της αντάρτικης δραστηριότητας σε όλη τη χώρα μετά την αποχώρηση δυνάμεων και η απώλεια του ελέγχου από την κεντρική κυβέρνηση, οδήγησε στη γεωγραφική επέκταση του φαινομένου, ενώ είχε για κάποια χρόνια επικεντρωθεί μόνο στις περιοχές που ελέγχονταν από τους ισλαμιστές μαχητές. Άντε μετά να τους «πείσουν» να την εγκαταλείψουν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου