Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Απελάσεις με το «καλημέρα»;

AP Photo/Lefteris Pitarakis
Δεν πρόλαβαν καλά καλά να αποχωρήσουν το πρωί της Τετάρτης οι τελευταίοι από τους 91 Σύρους πρόσφυγες που είχαν αποβιβαστεί στη Μήλο στις 9 Οκτωβρίου και ήδη κάποιοι από αυτούς φαίνεται πως βρίσκονται -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- σε διαδικασία απέλασης προς την Τουρκία. 
Αιφνιδιαστικά το βράδυ της Τετάρτης η αστυνομία συνέλαβε στη Λέρο τρεις οικογένειες Σύρων, μεταξύ των οποίων μωρά παιδιά από το Κέντρο Φιλοξενίας Ευάλωτων Ομάδων του πρώην ΠΙΚΠΑ και τους οδήγησε στο κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος του νησιού.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται να μεταβούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω και στη συνέχεια να επιστραφούν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής, καθώς δεν ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα. 

Άγνωστο παραμένει εάν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες ταυτοποίησης και πλήρους ενημέρωσης των προσφύγων και εάν είχαν πρόσβαση σε νομική βοήθεια, όπως προβλέπει ο νόμος.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις αξιωματούχων τη Ε.Ε. προς την Ελλάδα να επιταχυνθούν οι απελάσεις προσφύγων προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου