Slider

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Παγιδευμένοι στη Μοσούλη

AP Photo/Khalid Mohammed, File

Συντάκτης: efsyn.gr
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μοσούλη, την ώρα που Ιρακινοί και Κούρδοι πλησιάζουν στην πόλη, «συμμαχικά» αεροσκάφη άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των εξτρεμιστών και οι ένοπλοι του ισλαμικού κράτους- σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων- απαγορεύουν την έξοδο στον πληθυσμό χρησιμοποιώντας τους αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».
Οπως αναφέρει το Reuters ο ηγέτης του Ισλαμικού κράτους και ένας από τους «ειδικούς» στα εκρηκτικά λέγεται ότι παραμένει στη Μοσούλη μαζί με τους χιλιάδες ενόπλους της οργάνωσης, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η οργάνωση ετοιμάζεται να υπερασπιστεί τις θέσεις της μέσα στα όρια της πόλης.

Με τους Ιρακινούς και τους Κούρδους να βρίσκονται σε απόσταση 20-25 χιλιομέτρων, κάτοικοι τηλεφωνικά είπαν στο Reuters ότι περίπου 100 οικογένειες έχουν μετακομίσει από τα νότια και ανατολικά προάστια που είναι πιο «εκτεθειμένα» στις χερσαίες επιχειρήσεις προς το κέντρο της Μοσούλης.

Οι ένοπλοι του ISIS είπαν εμποδίζουν τον κόσμο να φύγει από την πόλη και ένας εξ αυτών υποστήριξε ότι συγκεντρώνουν κόσμο σε κτίρια που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι, στοχοποιώντας με αυτό τον τρόπο αμάχους. 

«Είναι σαφές ότι το Ισλαμικό κράτος έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες στέλνοντας οικογένειες σε κτίρια που είναι πιθανοί στόχοι βομβαρδισμών» είπε ο Αμπού Μαχίρ, που ζει κοντά στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης.

Την μαρτυρία του επιβεβαίωσαν κι άλλοι που παρότρυναν τις κυβερνητικές και λοιπές συμμαχικές δυνάμεις να ενημερώσουν ανάλογα τις λίστες με τους στόχους τους.

Η πτώση της Μοσούλης θα σημάνει και την ήττα των Σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους, αλλά μπορεί να πυροδοτήσει και νέες διαφυλετικές συγκρούσεις.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν υπάρχει σαφές σχέδιο για το πώς θα κυβερνηθεί η περιοχή της Μοσούλης μετά την εκδίωξη του Ι.κ.

Ο Ιρακινός στρατός και οι Κούρδοι πεσμεργκά άρχισαν να κινούνται από διαφορετικές κατευθύνσεις προς τη Μοσούλη τα ξημερώματα της Δευτέρας, έχοντας αεροπορική υποστήριξη από τις υπό τους Αμερικανούς συμμαχικές δυνάμεις.

Μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση στη Βαγδάτη, είπε ο Κούρδος αξιωματούχος Χοσιάρ Ζεμπάρι, οι μαχητές πεσμεργκά πέτυχαν να «καθαρίσουν» από τους εξτρεμιστές 9-10 χωριά ανατολικά της Μοσούλης και από σήμερα οι επιχειρήσεις μπήκαν σε άλλη φάση.

Δεν πρόκειται να γίνει μια θεαματική εισβολή στην ίδια τη Μοσούλη», είπε, αλλά θα είναι «μια πολύ προσεκτική επιχείρηση».

Από την άλλη πλευρά το Ι.κ. κάνει λόγο για αποτυχημένες επιθέσεις εναντίον τους, υποστηρίζοντας ότι οι εχθροί τους δεν έχουν καταλάβει κανένα χωριό. 
Ολοι θέλουν να «απελευθερώσουν» τη Μοσούλη


AP PHOTO

Η επιχείρηση αναμένεται αν διαρκέσει εβδομάδες εάν όχι μήνες, καθώς οι περίπου 30.000 Ιρακινοί στρατιώτες, οι Σουνίτες μαχητές των πολέμαρχων της περιοχής και οι Κούρδοι πεσμεργκά πρώτα θα περικυκλώσουν την πόλη και μετά θα προσπαθήσουν να εκδιώξουν τους 4.000 έως 8.000 ενόπλους του Ι.κ.

Επίσης στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες, καθώς και στρατιώτες από την Γαλλία, τον Καναδά και άλλες δυτικές χώρες.

Μετά υπάρχουν και οι Τούρκοι, που διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα στη Μοσούλη χωρίς τη δική τους συμμετοχή.

«Οταν λέμε ότι θέλουμε να είμαστε και στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των συνομιλιών, υπάρχει λόγος», επανέλαβε πάλι σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό που αποκαλείται "Βαγδάτη" είναι μια διοίκηση ενός στρατού που αποτελείται από Σιίτες. Θα συνομιλήσουμε μαζί τους; Λένε ότι έρχονται [στη Μοσούλη] 30.000 Σιίτες. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι αυτό που έχουν να αντιμετωπίσουν».

Οσοι το παίζουν «σκληροί» με την Τουρκία διακήρυξε ο Ερντογάν καλύτερα να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό κράτος και τους Κούρδους του PKK στο Ιράκ.»

Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε ξανά μήνυμα στις ΗΠΑ και «υπενθυμίζοντας» ότι η χώρα του είναι μέλος του ΝΑΤΟ τόνισε απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον:

«Είναι το Ιράκ μέλος του ΝΑΤΟ; Οχι. Γι αυτό και δεν μπορείτε δείχνετε προτίμηση στο Ιράκ έναντι της Τουρκίας. Μιλήσατε για το Αφγανιστάν. Το Ιράκ ήταν που περπάτησε μαζί σας [στο Αφγανιστάν]; Ποιες χώρες εκτός από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ πολέμησαν μαζί σας στο Αφγανιστάν; Εμείς δώσαμε αυτή τη μάχη μαζί σας».

Γίνονται συζητήσεις με τις ΗΠΑ για πιθανή κοινή επιχείρηση εκδίωξης του Ι.κ. από την πόλη της Ράκα είπε ο Ερντογάν, αναφέροντας ως στόχο της Τουρκίας τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» που θα καλύπτει 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βόρεια Συρία, ασφαλής όχι μόνο από το Ισλαμικό κράτους αλλά και τους Κούρδους. 

Προς το παρόν όμως όλα αυτά βρίσκονται στο επίπεδο των «συζητήσεων» παρά τις δηλώσεις νωρίτερα του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι τουρκικά τζετ ήδη μετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Ο Γιλντιρίμ αναγκάστηκε να «διευκρινίσει» αργότερα ότι τα τουρκικά αεροσκάφη θα αναμειχθούν «όταν κριθεί απαραίτητο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου