Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Λαβρόφ: Καταγγέλλει τον "μύθο της ρωσικής απειλής" στην Ευρώπη

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε σήμερα τον "μύθο μιας ρωσικής απειλής" κατηγορώντας αντίθετα την πολεμοκαπηλία της Δύσης ότι αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.
"Μόνον ένας διάλογος ίσου προς ίσον θα επιτρέψει να δημιουργηθεί η απαραίτητη ατμόσφαιρα για μια αντικειμενική ανάλυση του στρατιωτικού δυναμικού (της Ρωσίας και της Δύσης) στην Ευρώπη", υπογράμμισε στη διάρκεια της συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που διεξάγεται στο Αμβούργο (βόρεια Γερμανία).
"Ας βγάλουμε μαζί έναν χάρτη της Ευρώπης και ας δούμε τι υπάρχει πού σε ποιον ανήκει. Είμαστε πεπεισμένοι πως αυτή η ανάλυση θα καταδείξει με πειστικό τρόπο τον μύθο της ρωσικής απειλής και θα καταδείξει από πού προέρχεται η πραγματική απειλή", είπε, αναφερόμενος στην, όπως την χαρακτηρίζει η Ρωσία, διεύρυνση και την ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στα ανατολικά την οποία η Μόσχα δεν σταματά να καταγγέλλει ως προσβολή στην ασφάλειά της.
Ο Λαβρόφ κατέστησε επίσης σαφές πως οι δυτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή αποσταθεροποίησαν την περιοχή σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλείται η ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ώρα που η Ρωσία και οι Δυτικοί αλληλοκατηγορούνται ότι αναζωπυρώνουν τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
"Μια έντιμη συνομιλία πρέπει να διεξαχθεί για τα αίτια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, η οποία είναι το αποτέλεσμα της χονδροειδούς ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, που οδηγεί στο χάος, στην τρομοκρατία", υπογράμμισε ο Λαβρόφ.
Για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι είναι το Κίεβο που εκμηδενίζει τις προσπάθειες για ειρήνη αρνούμενο έναν άμεσο διάλογο με τους φιλο-ρώσους αντάρτες του Ντονμπάς.
Αντίθετα ο Πάβλο Κλίμκιν, επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της "ρωσικής επιθετικότητας" και ζήτησε για μια ακόμη φορά την ανάπτυξη ένοπλης αστυνομικής αποστολής του ΟΑΣΕ στην περιοχή των συγκρούσεων και στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Η Γερμανία, που προεδρεύει φέτος του ΟΑΣΕ, ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να προωθήσει τον διάλογο Ανατολής-Δύσης, διαπίστωσε την επιδείνωση των σχέσεων στο εσωτερικό του θεσμού αυτού και κάλεσε για μια ύστατη προσπάθεια.
"Οι πυλώνες (του ΟΑΣΕ) αποσυντίθενται, ο τόνος γίνεται όλο και πιο σκληρός ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση", δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. "Χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις απέναντι στις νέες προκλήσεις της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, των κυβερνοεπιθέσεων. Πρέπει να ανοικοδομήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη", τόνισε.
Επιπλεόν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο συριακός στρατός διέκοψε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια για την απομάκρυνση άμαχου πληθυσμού από την πόλη.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας μιλώντας στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τόνισε πως ρώσοι και αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στην Γενεύη το Σάββατο για να συζητήσουν τους τρόπους για την απομάκρυνση όλων των μαχητών και των αμάχων κατοίκων που επιθυμούν να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.
Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση του τόνισε πως οι ΗΠΑ "θα περιμένουν να δουν" κατά πόσον η Ρωσία θα τηρήσει αυτή την παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. "Η προσέγγιση μας από την αρχή είναι ότι ακούμε προσεκτικά τις δηλώσεις των Ρώσων, αλλά ελέγχουμε εξονυχιστικά τις ενέργειες τους", τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Ερνεστ κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου.
http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου