Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Η κουρδική οργάνωση ΤΑΚ ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη

Η κουρδική οργάνωση ΤΑΚ η οποία προέρχεται από διάσπαση του ΡΚΚ ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη διπλή χθεσινοβραδινή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.
Σε κείμενο στην ιστοσελίδα της, η οργάνωση -το πλήρες όνομα της οποίας είναι «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν»- δήλωσε ότι πραγματοποίησε τις επιθέσεις.
Δύο μέλη των TAK «διενήργησαν με σχολαστικότητα (...) τη διπλή ταυτόχρονη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2016 στις 22:30 (21:30 ώρα Ελλάδας) μπροστά στο στάδιο Vodafone Arena και το (πάρκο) Macka», ανέφερε η οργάνωση.
«Οι δύο σύντροφοί μας έπεσαν ηρωικά σαν μάρτυρες σε αυτή την επίθεση», πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι του TAK.

Το TAK πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει την ταυτότητα των δύο μελών του που πραγματοποίησαν την επίθεση «τις επόμενες ημέρες». Η ριζοσπαστική κουρδική οργάνωση έκανε λόγο για έναν απολογισμό «σχεδόν 100 νεκρών αστυνομικών και εκατοντάδων άλλων που τραυματίστηκαν» κατά τη διπλή επίθεση.

Το TAK έχει αναλάβει την ευθύνη πολλών επιθέσεων φέτος: για την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο (28 νεκροί), για μια επίθεση στην πρωτεύουσα στις 13 Μαρτίου (34 θάνατοι) και για μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 7 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη (11 νεκροί).

Υπενθυμίζεται ότι δύο εκρήξεις σκότωσαν τουλάχιστον 38 ανθρώπους και τραυμάτισαν ακόμη 136 έξω από το στάδιο Vodafone Arena της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ του Σαββάτου, σε μια επίθεση που φέρεται να είχε ως στόχο αστυνομικές δυνάμεις, λίγες ώρες μετά τη λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε πως η διπλή βομβιστική επίθεση έγινε αρχικά με μια έκρηξη οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένα εκρηκτικά την οποία ακουλούθησε επίθεση βομβιστή-καμικάζι ο οποίος ανατινάχθηκε 45 δευτερόλεπτα μετά.

Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες.

Ο φερόμενος βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά στο πάρκο Ματζκά, δίπλα στο στάδιο, ενώ η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε ακριβώς έξω από το γήπεδο. Εξ αρχής, οι τουρκικές αρχές είχαν ρίξει την ευθύνη για την επίθεση σε Κουρδικές οργανώσεις, και κυρίως το ΡΚΚ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε σύσκεψη ασφαλείας με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στο μεταξύ, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), εξέφρασαν την "πλήρη υποστήριξή" τους στις δυνάμεις ασφαλείας και στη μάχη τους κατά της τρομοκρατίας, σε κοινή δήλωσή τους στη Βουλή.
http://www.topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου