Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Είσαι ακαδημαϊκός; Συλλαμβάνεσαι!

AP Photo/Burhan Ozbilici

Συντάκτης: Κορίνα Βασιλοπούλου
Παρά τις διεθνείς -μόνο φραστικές προς το παρόν- καταδίκες, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει απτόητος το εσωτερικό πογκρόμ. Χθες, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 50 ακαδημαϊκούς που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Οπως πάντα, στο πλαίσιο της έρευνας των αρχών για τυχόν δεσμούς με το δίκτυο του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η αστυνομία διεξήγαγε ταυτόχρονες επιδρομές σε 100 διευθύνσεις σε περίπου δέκα επαρχίες της χώρας, σε μια επιχείρηση εναντίον εκείνου του ακαδημαϊκού σκέλους που η Αγκυρα αποκαλεί «Τρομοκρατική Οργάνωση του Γιουλέν».

Οι εισαγγελείς, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για συνολικά 87 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ανάμεσά τους και ο Αμπντουλραχίμ Καρσλί, επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου 21.000 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015.

Το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χώρας, είναι το τελευταίο μιας σειράς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που πέφτει στο στόχαστρο των αρχών ως «φωλιά γκιουλενιστών».

Συνολικά, από τον Ιούλιο και μετά, έχουν συλληφθεί περίπου 36.000 άνθρωποι και έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Χθες, παράλληλα, επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι οι διώξεις χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων, καθηγητών, αστυνομικών και στρατιωτικών παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και το Σύνταγμα της Τουρκίας. Αν και το αυτί του Ρετζέπ Ταγίπ δεν ιδρώνει από κάτι τέτοια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου