Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Σχέδιο με αλλαγές στην πολιτική της Ε.Ε στο Μεταναστευτικό, παρουσίασε ο Ντόσκοτσιλ

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστρίας έχει καταρτίσει ένα σχέδιο αναθεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου θα θεσπιστεί ένα ανώτατο όριο στον αριθμό μεταναστών και προσφύγων που θα υποδέχεται κάθε κράτος–μέλος της ΕΕ, ενώ η έγκριση των αιτήσεων ασύλου θα γίνεται μόνο από χώρες εκτός της Ένωσης, ανέφερε σήμερα Πέμπτη η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ – ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το οποίο ηγείται της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα – δήλωσε στην εφημερίδα ότι είναι επείγουσα ανάγκη να γίνουν αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ για να δημιουργηθεί ένα πιο μεθοδικό σύστημα νόμιμης μετανάστευσης για όσους δικαιούνται χορήγησης ασύλου σε κράτη–μέλη της ΕΕ.

«Το σχέδιο αφορά τον τερματισμό των αποτυχημένων ευρωπαϊκών πολιτικών ασύλου. Πρέπει να παραδεχτούμε στους εαυτούς μας και να είμαστε ειλικρινείς ότι η ΕΕ έχει περιορισμένη ικανότητα για να απορροφήσει περισσότερους μετανάστες. Πρέπει να σταματήσουμε την παράτυπη μετανάστευση», τόνισε οΝτόσκοτσιλ στην Bild.

Ο Αυστριακός υπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο του σε μια συνάντηση της Αμυντικής Συνεργασίας της Κεντρικής Ευρώπης (CEDC) τον Φεβρουάριο και στοχεύει «να προωθήσει σθεναρά το σχέδιο στις Βρυξέλλες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του.

Η Bild τόνισε πως το σχέδιο του Ντόσκοτσιλ καλεί για την θέσπιση ενός ανώτατου ορίου του αριθμού μεταναστών στην ΕΕ με βάση τα όρια που θα θέσουν τα κράτη–μέλη, που θα υποχρεώσουν χώρες όπως η Γερμανία που δεν διαθέτουν ένα τέτοιο όριο, να το θεσπίσουν.

Το σχέδιο του Αυστριακού υπουργού επίσης καλεί για τη δημιουργία κέντρων αιτούντων ασύλου σε χώρες όπως ο Νίγηρας, η Ιορδανία και το Ουζμπεκιστάν, κάνοντας ενδεχομένως χρήση υπαρχουσών εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στις χώρες αυτές.

Οι μετανάστες που οι αιτήσεις τους για άσυλο απορρίφθηκαν, είτε εκείνοι που εισήλθαν παράνομα στην ΕΕ, αλλά δεν μπορούν να επιτρέψουν στις πατρίδες τους, θα μεταφερθούν σε «προστατευμένες ζώνες» που συνδέονται με κέντρα αιτούντων άσυλο, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Αυστρίας, αναφερόμενος στο σχέδιο, τόνισε ότι εκείνοι οι μετανάστες που κρίνεται ότι χρήζουν ανάγκης προστασίας θα μεταφέρονται σε κράτος–μέλος της ΕΕ, με βάση τη δυνατότητα του κράτους αυτού να υποδεχτεί περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες. Οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται από ομάδες ειδικών από κράτη–μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Ο Ντόσκοτσιλ τόνισε στην Bild ότι το σχέδιο του θα επωφελήσει τους δυνητικούς αιτούντες άσυλο που χρήζουν βοήθειας αλλά δεν ήταν σε θέση να κάνουν αιτήσεις στο παρελθόν, επειδή δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο ταξίδι για την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου