Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Το Πεντάγωνο σκέφτεται χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία

Η τελική απόφαση έγκειται στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος αναμένει έως τα τέλη του μήνα την πρόταση του υπουργού Αμυνας Τζ. Μάτις για τη στρατηγική νίκης επί του «Ι.Κ.» | AP Photo/Evan Vucci, File
Την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στη βόρεια Συρία «προκειμένου να επισπευσθεί η μάχη κατά του “Ισλαμικού κράτους”» φέρεται να εξετάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με το δίκτυο CNN, χωρίς ωστόσο «να είναι ακόμη ξεκάθαρη η ακριβής αποστολή τους».
«Η εκεί παρουσία τους θα μπορούσε να καθησυχάσει την Τουρκία ότι οι κουρδικές δυνάμεις δεν συνιστούν απειλή στα συμφέροντα της Αγκυρας», αναφέρει -επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές- το αμερικανικό δίκτυο.

Πάντως «υπό εξέταση είναι επίσης η ενίσχυση της συνεργασίας με τους Ρώσους και ο εξοπλισμός των Κούρδων της Συρίας», συμπληρώνει το CNN.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει, η τελική απόφαση έγκειται στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος αναμένει έως τα τέλη του μήνα την πρόταση του υπουργού Αμυνας Τζ. Μάτις για τη στρατηγική νίκης επί του «Ι.Κ.».

Υπέρ της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα του για την από κοινού καταπολέμηση «των τρομοκρατών» είχε δηλώσει μόλις προ εβδομάδος ο ίδιος ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, υπό τον όρο σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας και με παραινέσεις για «επαναπροσέγγιση μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων».

Διευρύνοντας μάλιστα το «άνοιγμα» στον Τραμπ, ο Ασαντ υπερασπίστηκε την Τρίτη μέχρι και το επίμαχο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας σε συνέντευξη ότι στόχος είναι οι τρομοκράτες και όχι οι πολίτες της Συρίας...

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ομιχλώδες τοπίο, εν τω μεταξύ, διεξήχθησαν χθες οι δεύτερες -μέσα σε τρεις εβδομάδες- απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του καθεστώτος Ασαντ και ένοπλων αντικαθεστωτικών ομάδων, υπό την αιγίδα Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Κύριο αντικείμενο ήταν η στήριξη της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας -εν μέσω πλήθους αναφορών για αιματηρές συγκρούσεις στην Νταραά, στη νότια Συρία- πριν από την κρίσιμη (πλην διαρκώς αναβαλλόμενη) συνάντηση μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις 23 Φεβρουαρίου, στη Γενεύη.

Εν όψει αυτής, μετέβη χθες στη Μόσχα για διαβουλεύσεις ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Συριακό, Στάφαν ντε Μιστούρα. Ενώ στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ των G20, στη Βόνη, οργανώνεται σήμερα άτυπη συνάντηση μεταξύ κρατών που -όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian- «αντιτίθενται στον Ασαντ» και επιδιώκουν «να αποτιμήσουν δεόντως την αμερικανική θέση» στη Συρία.http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου