Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Τραμπ - Λαβρόφ: Η συνάντηση που έφερε ΗΠΑ και Ρωσία πιο κοντά



ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ
Η συνάντηση δικαιώνει αναλυτές που βλέπουν στις διεθνείς σχέσεις έναν έντονο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ, με τη διάθεση των ΗΠΑ να τα βρουν με τη Ρωσία.
Είναι μια "συνεργασία" δώσε πάρε, όπου θα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα μοιράσματος και ξαναμοιράσματος του πλανήτη τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Σε αυτή την μοιρασιά του αίματος, που θα καθοριστεί από τις μεταξύ τους αντιθέσεις, την σύγκρουση μεταξύ των μερίδων της άρχουσας τάξης στο εσωτερικό κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης, την ταξική πάλη, τον τόνο επιδιώκουν να δώσουν οι εταιρείες πετρελαίου-οι πολεμικές βιομηχανίες-ο ιδιωτικός τομέας άμυνας/ασφάλειας-όλοι όσοι διαπλεκόμενοι εντάσσονται στα σχέδια Ανοικοδόμησης. 
Οι λαοί της Συρίας, βλέπουν να επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, με χειρότερους όρους, όσα έγιναν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν από την πολεμική επέλαση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού με πρόσχημα τα όπλα μαζικής καταστροφής-που ποτέ δεν βρέθηκαν- και την επιβολή της Δυτικού τύπου Δημοκρατίας -όπως καμουφλαρίστηκε η Κατοχή!  
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο –παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον– οι οποίες διήρκεσαν λίγο περισσότερο από μία ώρα, έδωσαν έμφαση στην κατάσταση στην Συρία και στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά και στην μεταξύ τους συνεργασία σε άλλα διεθνή ζητήματα, χωρίς να αναφερθούν στις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Ωστόσο, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να οικοδομηθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ρωσίας. Ο Τραμπ μετά το τέλος των συνομιλιών δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι "πρέπει να θέσουμε τέλος στην τρομερή αιματοχυσία και πως ο καθένας μας εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο στην Συρία". Παράλληλα, προέτρεψε την Ρωσία, λέγοντας ότι πρέπει να "συγκρατήσει" το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν. 

Ο Ρεπουμπλικάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δεν παρέλειψε να εγείρει το ζήτημα της Ουκρανίας και να επισημάνει τις ευθύνες της Ρωσίας στο ζήτημα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Ωστόσο παρά τις επισημάνσεις του αυτές, εξέφρασε την επιθυμία του να αποκατασταθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν συζήτησαν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι επικέντρωσαν κυρίως την συζήτηση τους στις προτάσεις για τις ζώνες αποκλιμάκωσης στην Συρία, που είχαν γίνει προηγουμένως από τον ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ακόμη ότι "αυτό που επιβεβαιώθηκε κατά τις συνομιλίες αυτές είναι ότι "παρά τις γνωστές δυσκολίες, οι χώρες μας μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν από κοινού ώστε να επιλυθούν τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν στην διεθνή ημερήσια διάταξη", πως η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων και πως ο διμερής διάλογος είναι απαλλαγμένος από την ιδεολογία η οποία παρεμπόδισε τις σχέσεις επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. 

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Tass)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου