Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Να τι σημαίνει η θητεία στον Έβρο-υπηρετώντας στην 16η ΕΜΑ της 30 ΜΚΤ στον Λαγό ( Διδυμότειχο)

Άγριο χώσιμο των φαντάρων, άθλιες συνθήκες, τεράστιοι αρουραίοι
Αποτέλεσμα εικόνας για 16η ΕΜΑΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
Έχοντας εκπληρώσει πρόσφατα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις, ήθελα να μοιραστώ με τον κόσμο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπηρετούμε τη θητεία μας στον Έβρο και πιο συγκεκριμένα στην 16η ΕΜΑ της 30 ΜΚΤ στον Λαγό ( Διδυμότειχο).
Τα προβλήματα είναι πολλά, η παράνοια που επικρατεί ακόμα μεγαλύτερη, γι' αυτό θα προσπαθήσω να αναφέρω κάποια από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μου.
Εγκαταστάσεις.
Κοινότυπο πρόβλημα πλέον, ειδικά στον Έβρο. Το κτίριο όπου στεγάζεται η ΕΜΑ είναι αυστηρώς ακατάλληλο για διαμονή. 2 λειτουργικές ντουζιέρες, 3 λειτουργικές τουαλέτες, παράθυρα που μπάζουν και ανεπαρκής θέρμανση τον χειμώνα ( εδώ να τονίσω ότι για περίπου 2 μήνες η θερμοκρασία ήταν από -18 μεχρι 0 βαθμούς Κελσίου ) σε μια μονάδα όπου τον Φεβρουάριο στέγαζε μέχρι και 50 στρατιώτες.
 Επί διοίκησης Σπ., είχαν υποσχεθεί ολική ανακαίνιση σε ορισμένους χώρους.
Δε χρειάζεται να αναφέρω ότι δεν φτιάξανε το παραμικρό.
Πριν από λίγους μήνες, είχαμε τακτικές επισκέψεις αρουραίων, οι οποίοι μάλιστα έβγαιναν μέσα από τις τουαλέτες. Όλοι τους είχαμε δει, αλλά όπως ήταν και λογικό μέχρι ένα σημείο κανείς δεν τολμούσε να τα πλησιάσει για να τα σκοτώσει όταν αυτά είχαν το μέγεθος γάτας και εμφανίζονταν μέσα από τους βόθρους.
Ένα βράδυ λοιπόν, ο αρουραίος δάγκωσε στο κεφάλι έναν λοχία ο οποίος όπως ήταν λογικό ξύπνησε πανικόβλητος και πήγε αμέσως στο  ΚΙΧΝΕ Διδ/χου. Την επόμενη μέρα, ο υποδιοικητής της μονάδας (και μελλοντικός διοικητής από τον Σεπτέμβριο) ο Επίλαρχος , με σαρκαστική/ειρωνική διάθεση κατά τη διάρκεια της πρωινής αναφοράς μας έλεγε ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε διότι δε γίνεται να υπήρχαν αρουραίοι στη μονάδα, παρά μόνο κάποια μικρά ποντικάκια του αγρού (!!!) τα οποία είναι τελείως άκακα.
Πρώτον, μας κορόιδευε κατάμουτρα, λες και ζούσε αυτός κάτω από αυτές τις συνθήκες και δεύτερον, αν κάτι τέτοιο γινόταν στο σπίτι του και δάγκωνε κάποιον συγγενή του ο ''αρούρης'', θα είχε την ίδια διάθεση για ειρωνείες και γελάκια;
Τον μίκυ μαους τελικά τον σκότωσαν κάποιοι στρατιώτες λίγες μέρες αργότερα μετά από πολύωρο κυνηγητό στους θαλάμους της μονάδας. Ήταν περίπου 20 πόντους χωρίς την ουρά και ζύγιζε 5 κιλά το καημένο το ποντικάκι του αγρού.
Ο τωρινός διοικήτης της μονάδας, Αντ/χης , χαρακτηρίζεται κατά κοινή ομολογία από στρατιώτες, εποπ και αξιωματικούς, τουλάχιστον επικίνδυνος και ανίκανος για να εκτελεί καθήκοντα διοικητή Επιλαρχίας.
Αλήθεια, πως αξιολογήθηκε ένας τέτοιος άνθρωπος για να αναλάβει μια μονάδα; Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ζήτημα να πάτησε το πόδι του στη μονάδα 3 φορές, αγνοούσε πλήρως όλα τα προβλήματα της μονάδας , τον ενδιέφερε μονάχα η εικόνα της Επιλαρχίας στις ασκήσεις, έχει κόψει αμέτρητες άδειες από οικογενειάρχες αξιωματικούς και εποπ, περιττό να αναφέρω ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος που να μην του χρωστάνε καμιά δεκαριά απαλλαγές. Ακόμα πιο περιττό να αναφέρω ότι ξέρουν και οι ίδιοι ότι δε θα τις πάρουν ποτέ.
Το κυριότερο απ' όλα είναι η αθυροστομία του συγκεκριμένου ανθρώπου. Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε υπάρξει θεατές σε κάποια από τα σόου του, όπου βρίζει άσχημα και ντροπιαστικά αξιωματικούς κλπ. Μέχρι και οι γυναίκες δεν γλιτώνουν από τη βαριά βωμολοχία του. Γιατί όμως δεν τον έχει αναφέρει κανείς μέχρι στιγμής; Λογικά γιατί και ο ίδιος δεν αναφέρει πουθενά τα παραπτώματα των στελεχών του και ''απλά'' ξεσπάει βρίζοντας διαρκώς.
Στη μονάδα, υπάρχουν δυστυχώς αξιωματικοί (διοικητές Ιλών κάποιοι από αυτούς) οι οποίοι αγνοούν πλήρως τα αιτήματα και την κατάσταση των στρατιωτών τους. Ίλαρχος, λοιπόν, της μονάδας, τον περασμένο Οκτώβρη εν αναμονή της επιθεώρησης του Νοεμβρίου, μπήκε στη μονάδα ημέρα Κυριακή και κατέβασε τους στρατιώτες και τα στελέχη της Ίλης του για δουλειές/αγγαρείες στους όρχους. Εδώ να τονίσω ότι κάποιοι από τους στρατιώτες ήταν εξοδούχοι εκείνη την μέρα και είχαν επιλέξει να μείνουν μέσα στη μονάδα για να ξεκουραστούν. Ε ξεκουράστηκαν πλένοντας άρματα μέχρι τις 6 το απόγευμα.
Επίσης να αναφέρω ότι έχουν αρνηθεί ολιγοήμερες άδειες σε στρατιώτες για να παραστούν σε δύσκολες οικογενειακές στιγμές σε εποχές όπου η μονάδα ήταν πλήρης από κόσμο.
Οι υπηρεσίες.....
Η αλήθεια είναι πως η μονάδα μέχρι και τον Φλεβάρη ήταν υπερπλήρης και οι υπηρεσίες φυσιολογικές. Από τον Μάρτιο όμως, η δύναμη της έπεσε κατακόρυφα, τα πόστα αυξήθηκαν με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες στρατιώτες να χρειάζεται να εκτελούν 2 υπηρεσίες την ημέρα, κάθε μέρα, για βδομάδες ολόκληρες .
Αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα. Τους βλέπεις στην κεντρική πύλη σε εξαθλιωμένη κατάσταση, άυπνοι, άπλυτοι και εξοργισμένοι για την κατάσταση που επικρατεί.
Ποιος ευθύνεται γι αυτό; Ποιος άλλος από τον διοικητή, ο οποίος δε δείχνει την παραμικρή διάθεση να διορθώσει αυτό το χάος.
 Δεν μπορώ να θυμηθώ πόσες φορές έχει πει ο ίδιος αλλά και ο υποδιοικητής, ότι όλοι εκτελούν αυστηρά μέχρι 17 υπηρεσίες το μήνα. Σας πληροφορώ ότι στη συγκεκριμένη μονάδα οι 17 υπηρεσίες συμπληρώνονται σε διάστημα 10 ημερών!
Αυτά γράφει ο φαντάρος που επίσης αποκαλύπτει τρομερά προβλήματα και παρασιτική συμπεριφορά από υπαξιωματικούς (ΕΜΘ και ΕΠΟ).  Τους καταλογίζει ακαταλληλότητα. Εξαιρεί μια μικρή μειοψηφία που "σχίζεται" πραγματικά, από την τρομερή πλειοψηφία που όχι μόνο αδιαφορούν αλλά και εμφανίζουν φαινόμενα έντονης κοινωνικής παθογένειας (το απόσπασμα της επιστολής καταγγελίας που βρίσκεται στη διάθεση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ είναι σοκαριστικό). 
Και συνεχίζει ο στρατιώτης:
 Με ''λίγα'' λόγια, όπως καταλαβαίνετε οι συνθήκες που επικρατούν στην 16η ΕΜΑ είναι απλά τραγικές.
Δυστυχώς αυτά, γίνονται και αλλού, σε ολόκληρο τον Έβρο και πρέπει να υπάρξουν άμεσα σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Συνάδελφοι Αντισταθείτε. Μην Ψαρώνετε.
Βγείτε Παραπονούμενοι. Διεκδικήστε τα δικαιώματα του Φαντάρου Πολίτη με Στολή.
Συνάδελφοι, αν δεν αγωνιστείτε θα σας σκίσουν.
Η λύση της επαγγελματικής αποκατάστασης μέσω του Στρατού είναι απάνθρωπη και οδυνηρή.
Δυναμώστε την προσπάθεια του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ. Μόνο με ένα κίνημα μαζικό και μαχητικό, μέσα και έξω από τον στρατό, μπορούμε να σταθούμε ενάντια στον πόλεμο, εθνικισμό και φασισμό.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου