Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

OI πολεμικές Aπαιτήσεις των ΗΠΑ και γιατί συμφωνεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ


Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τις Αμερικανικές βλέψεις και σχεδιασμούς αναβάθμισης της στρατιωτικής παρουσίας τους στην Ελλάδα.

Αξίζει όμως να τονίσουμε δύο πράγματα:

αφενός, φαίνεται ότι συγκεκριμένο δημοσιογραφικό συγκρότημα παίζει το ρόλο του διαύλου επικοινωνίας της πρεσβείας των ΗΠΑ με την κοινή γνώμη.

Αφετέρου, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πολύ πιο πρόθυμη να ικανοποιήσει τις αμερικανικές βλέψεις και να συμμετάσχει στους βρώμικους πολέμους που σχεδιάζονται και υλοποιούνται.
 Πρόσφατα, με πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" αποκαλύπτει ότι νέα σχεδιάζεται Βάση του ΝΑΤΟ στη Λάρισα! Αποκαλύπτει ότι υψηλόβαθμοι Αμερικάνοι στρατιωτικοί επιθεώρησαν πρόσφατα χώρους της 110 Πτέρυγας Μάχης. Το δημοσίευμα εκτιμά ότι ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια μετεγκατάστασης, μετά την αποχώρηση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας
Η παραπάνω εξέλιξη όμως είναι πλήρως εναρμονισμένη με την συνολική πολεμοκάπηλη κυβερνητική πολιτική, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει αποφασίσει να ταυτιστεί πλήρως με τις ΗΠΑ και κάνει τον πόλεμο στοιχείο της αστικής παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Θυμόμαστε τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΕΘΑ και αρχηγού των ΑΝΕΛ Π.Καμμένου:

“Ο μόνος σύμμαχος της Ελλάδας είναι οι ΗΠΑ”!

Το ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα αστικά επιτελεία το έχουν επιλέξει: 

θα παρατείνουν την συμφωνία για τις βάσεις των ΗΠΑ και θα παρέχουν νέες αν χρειαστεί και κάθε διευκόλυνση.

Νέο δημοσίευμα της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" μας γνωρίζει τις αμερικανικές βλέψεις

Βάση βατραχανθρώπων στην Σούδα και drones στο Καστέλλι προτείνουν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση. 

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενόψει της επικείμενης ανανέωσης της συμφωνίας για την βάση της Σούδας.

Η νέα αμερικανική πρόταση, όπως δημοσιεύτηκε και πάλι στην εφημερίδα “Καθημερινή” 

Η Αμερικανική πρόταση

Τη δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης καταδρομέων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (βατραχάνθρωποι SEALs) στις εγκαταστάσεις της Σούδας επιθυμούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με Κυριακάτικο δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Όπως σημειώνεται, τον προηγούμενο καιρό είχαν λάβει χώρα συχνές συνεκπαιδεύσεις αμερικανικών και ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως όλο και λιγότερες αποστολές Αμερικανών καταδρομέων σε περιοχές όπως η Συρία γίνονται από το Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Επίσης, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ΗΠΑ ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου , ενώ δεν ενδιαφέρονται για την πρόταση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο, την οποία έχει διατυπώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Το Καστέλλι ενδιαφέρει τους Αμερικανούς κυρίως για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones- UAV).
Αν και τέτοιο αίτημα είχε διατυπωθεί παλαιότερα και είχε απορριφθεί (επί κυβερνήσεως Σαμαρά), σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ τώρα γίνονται προσπάθειες να συνδεθεί το ζήτημα σύνδεσης του αιτήματος αυτού με την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, με μακροχρόνια μίσθωση (leasing) UAV, που θα καλύψουν τις ανάγκες εναέριας επιτήρησης και αναγνώρισης, μοντέλο που προκρίνεται από το ΓΕΕΘΑ και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό για την κάλυψη αναγκών που θα προκύψουν την επόμενη δεκαετία. 
Οι ΗΠΑ επιθυμούν τη σύναψη 10ετούς συμφωνίας, και στοχεύουν σε πενταετή, την οποία υποσχέθηκε με δηλώσεις του ο Πάνος Καμμένος από το Κόσοβο.
  • Οι παραπάνω διπλωματικές διεργασίες αποδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο που παίζει η Ανατολική Μεσόγειος, την αναβάθμιση της περιοχής καθώς εμπλέκεται ολοένα στο παγκόσμιο ενεργειακό παιχνίδι, αλληλοδιαπλέκεται στους ενδοιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (ιδιαίτερα με την Ρωσία), αλλά και στην επιβολή της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής ατζέντας σε Βαλκάνια-Αφρική-Μέση Ανατολή.
  • Για αυτό επανέρχεται στο προσκήνιο με νέα δολοφονική σφοδρότητα ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, για αυτό αποκτούν τόσο κεντρική σημασία για το αστικό σύστημα εξουσίας τα δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας: αυτά θα διαφυλάξουν την πειθάρχηση του κόσμου της εργασίας για να διαβεί η ¨εθνική ενότητα" και ο Μεγαλοϊδεατισμός.  
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ¨ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ" ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ, ΓΙΑ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
Επαναφέρουμε την Πρόταση Ανασυγκρότησης του Αντιπολεμικού Κινήματος
Το ελληνικό κράτος είναι συνένοχος και συνδιοργανωτής στον κοινωνικό και διακρατικό πόλεμο, μάλιστα με επεκτατικές βλέψεις. Το ότι συμμετέχει στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές εκστρατείες, από υποδεέστερες θέσεις στο διεθνή ανταγωνισμό, δεν μειώνει καθόλου τη ευθύνη του στην όξυνση των αντιθέσεων και την αναβάθμιση της πολεμικής απειλής. Το επίδικο είναι να βγουν επιτέλους τα αναγκαία συμπεράσματα και να υπάρξει συγκεκριμένη αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική και αντιεθνικιστική στοχοθεσία του κινήματος εδώ.
Ζούμε σε κράτος μέλος των μεγαλύτερων καπιταλιστικών-ιμπεριαλιστικών ολοκληρώσεων που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σε αυτή τη συγκυρία, πρώτιστο καθήκον είναι η άμεση συγκρότηση ενός ισχυρού αντιπολεμικού κινήματος που θα σταματήσει την πολεμική προετοιμασία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της ελληνικής αστικής τάξης. 
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες γειτονιάς και τις ριζοσπαστικές κινήσεις/συντονισμούς, σε κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή, να συζητήσουμε για την αναγκαία και επιτακτική ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος απέναντι στο ελληνικό κράτος που παίζει κομβικό ρόλο στους σύγχρονους, μικρούς και μεγάλους, πολέμους. 
Γι’ αυτήν ακριβώς την ανάγκη, παρουσιάζουμε κάποια κριτήρια για πολιτικό και κινηματικό συντονισμό
1. Ανατροπή των πολεμικών προετοιμασιών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους και στην οικοδόμηση του συστήματος άμυνας-ασφάλειας ενάντια στους λαούς. ΟΧΙ στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου. Μαζικό διεθνιστικό κίνημα για την αλληλεγγύη και τους κοινούς αγώνες των λαών στη περιοχή μας και όλο τον κόσμο.
2. Κλείσιμο της βάσης της Σούδας, της Ανδραβίδας, του Άραξου, του στρατηγείου Λάρισας, του Γ' Σώματος Στρατού (NDC-GR), της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας. Μπλοκάρισμα κάθε μορφής συμμετοχής του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό διακρατικό πόλεμο.
3. Καμία άσκηση, πολυεθνική ή εθνική, διαχείρισης εξεγέρσεων, καταστολής πλήθους, εσωτερικής ασφάλειας, ανακατάληψης κτιρίων και εργοστασίων και κοινές επιχειρήσεις στρατού-αστυνομίας.
4. Όχι στη στράτευση στα 18 και τους νέους εξοπλισμούς. Κανένας «κοινωνικός ρόλος» του στρατού, καμία εθελοντική και εργασιακή υπηρεσία στη μηχανή του πολέμου. 
5. Κοινό αντιπολεμικό-εργατικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή του πολέμου, την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της κυβέρνησης Ερντογάν και κάθε επίδοξου διαχειριστή των (κοινών) πολιτικών τους. Μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Όχι στην νέα Εθνοφυλακή και τις εθνικιστικές Λέσχες Εφέδρων.
6. Οικοδόμηση κοινών όρων ζωής των ντόπιων με τους πρόσφυγες. Όχι στη γκετοποίηση. Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Κατάργηση του εκτάκτου δικαίου υποδοχής, απόρριψης, διαλογής, απελάσεων και εγκλεισμού των προσφύγων.

Ζητούμε από τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες να τοποθετηθούν δημόσια με τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις τους και -πάνω απ’ όλα- με θέληση να συμβάλουν σε έναν ειλικρινή διάλογο για τους νέους μεγάλους αγώνες ενάντια στους σύγχρονους πολέμους. Θέλουμε να γίνουμε μέρος ενός νέου μεγάλου αντιπολεμικού κινήματος, που θα απελευθερώσει τους λαούς από τα δεινά των πολεμικών επιχειρήσεων και των ανθρώπινων καταστροφών.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ
ΜΕ ΤΟ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Τηλ: 6932 955437
http://diktiospartakos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου