Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ και ελληνικός στρατός στο Ιράκ σε ρόλο "εκπαιδευτών";

Σε ανακοίνωση μας στις 27 Μαΐου 2017 θέταμε το ερώτημα:

"Ετοιμάζεται να στείλει Στρατό η κυβέρνηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική;"

Σήμερα η αρθρογραφία αποκαλύπτει:

Η ΕΕ ενδέχεται να στείλει εκπαιδευτική αποστολή στο Ιράκ

Η Ε.Ε. βιάζεται.

Καταλαβαίνει ότι μετά την κατάρρευση του ISIS σε Ιράκ και Συρία οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Τα διακυβεύματα για τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τεράστια: 

ζώνες επιρροής, ενεργειακά κοιτάσματα και αγωγοί εντείνουν την πολεμική εμπλοκή τόσο των δυνάμεων της Δύσης, όσο και της Ρωσίας.
Όπως αποκαλύπτεται στην διεθνή αρθρογραφία, Ρωσία και ΗΠΑ σχεδιάζουν άμεσα νέες βάσεις, αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας, μεταφέροντας συνεχώς πολεμικά μέσα και δυνάμεις. 
Η Ε.Ε. και κυρίως η Γερμανία επιχειρεί να διεκδικήσει ρόλο στην περιοχή, κάτι που κατανοεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο δρώντας στρατιωτικά.
Εκμεταλλευόμενη λοιπόν και τα δραματικά περιστατικά στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, θέτει ως πρώτο ζήτημα στην ατζέντα της πολιτικής των Βρυξελλών τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας εξυπηρετώντας πολλαπλούς στόχους.
Πρωτίστως, την ενίσχυση των διαδικασιών της ενοποίησης του τομέα Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών -πρόσφυγες, τρομοκρατία, κοινωνικά κινήματα κλπ- τόσο εντός όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.
Φόρμουλα για την ενίσχυση της πολεμικής της δράσης η αποστολή στο Ιράκ δυνάμεων για την "εκπαίδευση των κατασταλτικών δυνάμεων" του Ιράκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει στο Λουξεμβούργο το ενδεχόμενο μιας νέας αποστολής ομάδας που θα εκπαιδεύσει ιρακινούς αξιωματικούς ασφάλειας, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το πρακτορείο Reuters.
Το Ιράν ζήτησε επίσημα τη βοήθεια της ΕΕ, είπαν διπλωμάτες, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα μετά την αναμενόμενη ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). 
Όλοι καταλαβαίνουν τι θα σημάνει αυτή η αποστολή καθώς η απειλή του ISIS έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει εκλείψει. 
Και φυσικά έχουν ενταθεί όλες οι αντιθέσεις τόσο μεταξύ των Σουνητών-Σιιτών, αλλά και των δυνάμεων που τους ενισχύουν, σε συνδυασμό με τη διαφθορά και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, ενώ για το βόρειο τμήμα που ελέγχεται από τους Κούρδους, η αυτόνομη πορεία θεωρείται από πολλούς αναλυτές δεδομένη.
Τους κινδύνους και τις συνέπειες της ευρωπαϊκής εμπλοκής φαίνεται ότι έχουν υπολογίσει στους σχεδιασμούς τους οι ηγέτες των κρατών μελών και για αυτό στρέφουν ενάντια στους λαούς τους συγκεκριμένα προπαγανδιστικά μηνύματα.
Ενδεικτικά τονίζεται από αξιωματούχο της Ε.Ε. ότι "μια αποστολή της Ένωσης στο Ιράκ το 2006 για να εκπαιδευτούν δικαστές και αστυνομικοί θεωρείται αποτυχημένη γενικά γιατί ήταν πολύ μικρή και περιορισμένης χρονικής διάρκειας". 
Η επίτροπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίνα Μογκερίνι, υποστηρίζει τον μεγαλύτερο ρόλο της Ένωσης στο εξωτερικό, ενώ μια αποστολή της ΕΕ θα μπορούσε να συνεργαστεί με παρόμοια σχέδια του ΝΑΤΟ, το οποίο αυτόν τον μήνα συμμετείχε στην αμερικανική συμμαχία εναντίον του ISIS, και το οποίο εξετάζει τον ενδεχόμενο να εκπαιδεύσει περισσότερους ιρακινούς στρατιώτες.
Το ISIS αναμένεται να ηττηθεί στο ιρακινό του προπύργιο στη Μοσούλη ενώ ετοιμάζεται για επίθεση εναντίον της Ράκα, εκ των πραγμάτων πρωτεύουσά του στη Συρία. Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι ενώ τρέπονται σε φυγή οι μαχητές, θα ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των τοπικών φυλών για τον έλεγχο.
"Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός κενού" εξουσίας, είπε διπλωμάτης της ΕΕ που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες της Ένωσης. "Εμείς και άλλοι προετοιμαζόμαστε να επέμβουμε. Το πώς θα το κάνουμε αναμένεται να αποφασιστεί", είπε.


ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ; ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ;
ΒΑΣΗ ΕΦΟΡΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
Φαίνεται ότι πλέον η Ιορδανία αποκτά κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. 
Οι επιχειρήσεις των γερμανικών αεροσκαφών στο πλαίσιο του πολυεθνικού συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στην Συρία αναμένεται να επαναληφθούν τον Οκτώβριο, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild am Sonntag εξαιτίας της αποχώρησης του γερμανικού κλιμακίου από την τουρκική βάση στο Ίντσιρλικ Tο γερμανικό κλιμάκιο είναι προγραμματισμένο να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις κατά του ISIS μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αφού μετακινηθούν τα ιπτάμενα τάνκερ στην Ιορδανία όσο πιο άμεσα γίνεται, προβλέπεται να είναι και πάλι διαθέσιμα για αποστολές εναερίου ανεφοδιασμού κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. 

Η μεταστάθμευση όμως των Tornado και του πολύπλοκου, όσο και ευαίσθητου, φωτοαναγνωριστικού εξοπλισμού τους είναι κάτι τελείως διαφορετικό και όπως επισημαίνει η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας θα απαιτηθεί διάστημα δύο μηνών, από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο. “Από τον Οκτώβριο, τα αναγνωριστικά Tornado θα αναλάβουν και πάλι αποστολές σύμφωνα με το πρόγραμμα” διαβεβαιώνει η φον ντερ Λάϊεν. Όμως δεν είναι μόνο η Ιορδανία, αλλά και η Ελλάδα που αποκτά πιο ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σε συνδυασμό με την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.-ΗΠΑ.

  • Την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων επισκέφθηκαν το Πεντάγωνο συνοδεία του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες μεταστάθμευσης και εγκατάστασης αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
  • Ο αρχηγός των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βόλκερ Βίκερ επισκέφθηκε την Αθήνα, συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη και διερεύνησε και εκείνος τις δυνατότητες μετεγκατάστασης γερμανικών μαχητικών αεροπλάνων από το Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα.
  • Ας προσθέσουμε στο παζλ τις συζητήσεις για τις αμερικανικές πολεμικές απαιτήσεις για βάσεις και ιδιαίτερα για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας.


Ας επιστρέψουμε όμως στην Ιορδανία, που πλέον έχει κεντρικό ρόλο στις πολεμικές προετοιμασίες.

Καταρχήν, πρέπει να επισημάνουμε ότι η εν λόγω άσκηση αποτελεί συνέχεια των συνεκπαιδεύσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα με τις ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο κλπ. και έχουν ως αποκορύφωμα τους την Πολυεθνική Άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ, που ο ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της ΛΑΕ εκτιμούν ως μοναδικό επίτευγμα της "Αριστερής Διακυβέρνησης" και της πρότασης τους για ανασυγκρότηση της αστικής οικονομίας με πυλώνα ανάπτυξης την πολεμική βιομηχανία και εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας.
Δεύτερον, το ίδιο το βίντεο της πολυεθνικής άσκησης στην Ιορδανία αποκαλύπτει ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός τους. Ειδικές Δυνάμεις από 20 χώρες εκπαιδεύονται σε Ασκήσεις Καταστολής Πλήθους, για Μάχες μέσα σε πόλεις ενάντια σε όσους αμφισβητούν την νέα ιμπεριαλιστική καπιταλιστική μοιρασιά, ενάντια στον κόσμο της εργασίας που από όποια σκοπιά τάσσεται ενάντια στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας και ότι σημαίνει. 
Τρίτο, το "Χριστιανικό Τόξο" του Πάνου Καμμένου και η "προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων" που προπαγανδίζει ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς όλως τυχαίως ταυτίζονται γεωγραφικά με την στρατιωτική δράση που καλείται να υπερασπιστεί αυτά τα αστικά συμφέροντα. Για αυτό συνεκπαιδεύονται. 
Τέταρτη, σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για δημοσιογραφική ή πολιτική αποκάλυψη. Το βίντεο δημοσίευσε το ΓΕΕΘΑ. Ουσιαστικά το κράτος προπαγανδίζει ΚΥΝΙΚΑ το νέο ρόλο του στρατού ως κατασταλτική δύναμη όπως είχε κάνει όταν αποκαλύφθηκε ότι το Τάγμα της περιοχής εκπαιδεύονταν για να αναλάβει την ανακατάληψη του εργοστασίου της ΔΕΗ από αγωνιστές που αμφισβητούσαν την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Πέμπτη διάσταση του ζητήματος είναι η ωμή ομολογία της κυβέρνησης ότι αυτή είναι και έτσι θα επιτευχθεί η καπιταλιστική ανασυγκρότηση: με αυτές τις συμμαχίες, με πυλώνα της αστικής ανάπτυξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας τον πόλεμο, τις επεμβάσεις, την ένταση του κοινωνικού πολέμου εντός και εκτός συνόρων. Είναι κοινό σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που στηρίζουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και έχει ως γεννήτορες στελέχη της ΛΑΕ, τον Κώστα Ήσυχο.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να σταθούμε ενάντια στο Επιχειρηματικό Κράτος Άμυνας-Ασφάλειας και να παλέψουμε για την Ανατροπή του.

ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ-ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μόνο όμως ένα νέο εργατικό κίνημα, διεθνιστικό και αντικαπιταλιστικό μπορεί να δώσει τις Αντιπολεμικές και Αντιτρομοκρατικές-Αντιαυταρχικές απαντήσεις που απαιτούνται από τη μεριά του κόσμου της εργασίας απέναντι στον Ολοκληρωτικό Καπιταλισμό.
Επίκαιρο όσο ποτέ το κάλεσμα της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ για ανάληψη δράσεων του αντιπολεμικού κινήματος
http://diktiospartakos.blogspot.gr/2017/04/blog-post_198.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου