Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Ένας "μη τόπος"

Ολο το προηγούμενο διάστημα το καμπ της Μόριας άλλαξε. Όμως αυτό που σήμερα έγινε είναι ένα ιδιόμορφο «αποθετήριο» ανθρώπων, ένας τόπος που κυρίως, τώρα πια, μετανάστες θα μπορούν να βρίσκονται αλλά και να μην βρίσκονται στην Ευρώπη.
 Με άλλα λόγια ένας «μη τόπος» για αυτούς. Άγνωστο πόσο καιρό θα μείνει εκεί, άγνωστο επίσης που θα πάνε όταν φύγουν. Φωτογραφία: Γ. Παπαδόπουλος 
Σήμερα η κατάσταση στο καμπ της Μόριας, σε τίποτα δεν θυμίζει τις εικόνες που όλοι και όλες είδαμε τον περασμένο χειμώνα, με τις σκηνές μέσα στα χιόνια και τους πεθαμένους από τις αναθυμιάσεις. Όλα αυτά πλέον αποτελούν παρελθόν, το κέντρο έχει σαφώς αλλάξει προς το καλύτερο. 

Οι ροές από τα απέναντι παράλια, όσο και να αυξάνονται, δεν έχουν αποκτήσει κάποιοι μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα. Οι τιμές είναι «πεσμένες» κάτι που δείχνει ότι κυρίως έχουμε να κάνουμε με, όπως – όπως, κάλυψη από τους διακινητές της ζήτησης, προκειμένου «να βγάλουν τα λεφτά τους». 


Τα πάντα έχουν αλλάξει τόσο στο κάμπ όσο και στις ροές, αυτό όμως που μένει σταθερό είναι οι άνθρωποι. Εγκλωβισμένοι πάρα πολλοί για πάρα πολλούς μήνες στο νησί, δεν μπορούν να πάνε ούτε μπρος ούτε πίσω. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τις περισσότερες φορές, τα επεισόδια ξεκινάνε ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται η «υπηρεσία ασύλου». Η πολύμηνη καθυστέρηση φέρνει στα όρια τους, τους ανθρώπους που προσπαθούν να περάσουν από αυτή. Οι συγκρούσεις συνήθως ξεσπούν όταν αυτοί που θεωρούν ότι έχουν προτεραιότητα, θεωρούν επίσης ότι εμποδίζονται από αυτούς που θεωρούν ότι πρέπει επιτέλους να έλθει η σειρά τους. 

Ολο το προηγούμενο διάστημα το καμπ της Μόριας άλλαξε. Όμως αυτό που σήμερα έγινε είναι ένα ιδιόμορφο «αποθετήριο» ανθρώπων, ένας τόπος που κυρίως, τώρα πια, μετανάστες θα μπορούν να βρίσκονται αλλά και να μην βρίσκονται στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια ένας «μη τόπος» για αυτούς. Άγνωστο πόσο καιρό θα μείνει εκεί, άγνωστο επίσης που θα πάνε όταν φύγουν. 

Είναι σαφές ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκιάς για το προσφυγικό, είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση των ροών. Βοηθήσαν σε αυτό και οι εξελίξεις στην Συρία. Ομως δεν λύνει το πρόβλημμα της μετακίνησης των ανθρώπων, Αυτό είναι που βλέπουμε στο καμπ της Μόριας: Οι ανθρώπινες μετακινήσεις δεν μπορούν να σταματήσουν με την δημιουργία τόπων, αναγκαστικής, συγκέντρωσής τους για το σταμάτημα της πορείας τους. 


Το μόνο που μπορούν να κάνουν αυτοί οι τόποι, είναι να λειτουργούν σαν εστίες συγκρούσεων. Αυτό δηλαδή που βλέπουμε να εξελίσσεται στο καμπ της Μόριας.
http://www.mplokia.gr/?p=17657

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου