Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Δραματικές εξελίξεις στην Υεμένη με την επιδημία χολέρας…

Η έξαρση της χολέρας στην Υεμένη είναι ανεξέλεγκτη δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου και απέχει πολύ από το να ελεγχθεί, ενώ μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω από την περίοδο των βροχών που ξεκίνησε, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, ακόμη και αν ο ρυθμός των νέων ασθενών δείχνει να επιβραδύνεται σε μερικά σημεία της χώρας, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO: World Health Organization).
Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam προέβλεψε, ότι ο αριθμός θα μπορούσε να ανέλθει ακόμα και σε περισσότερες από 600.000 περιπτώσεις, το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα σε ετήσια βάση από την εποχή που τηρούνται αρχεία, δηλαδή περισσότεροι και από την επιδημία στην Αϊτή το 2011.

Ο WHO έχει ήδη καταγράψει 368.207 ύποπτες περιπτώσεις και 1.828 θανάτους στη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου από τα τέλη Απριλίου. «Κάθε μέρα έχουμε 5.000 περισσότερους Υεμενίτες που αρρωσταίνουν με συμπτώματα οξείας διάρροιας ή χολέρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στη χώρα.

Εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται στην Υεμένη όπου λιμοκτονούν, λένε τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ η κατάρρευση του κράτους λόγω των συγκρούσεων έχει οδηγήσει σε τρομακτικά αδιέξοδα και πλέον απειλείται τρομακτική ανθρωπιστική καταστροφή.

Υπενθυμίζεται, ότι ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας παρενέβη στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης το 2015, υποστηρίζοντας τις κυβερνητικές δυνάμεις που αγωνίζονται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ουσιαστικά ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη αποτελεί συνέχεια και του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου