Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Οι Αμερικανοί ροκανίζουν τον Ερντογάν: Άρθρο καταπέλτης των NYT για την τουρκική πολιτική-οικονομί

Άρθρο-κόλαφο φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα The New York Times στο οποίο περιγράφεται η κατάσταση στον τουρκικό «επιχειρηματικό χάρτη» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς το κράτος έχει κατάσχει – εθνικοποιήσει και ελέγχει περισσότερες από 950 εταιρίες, οι οποίες φέρονται να ελέγχονταν από πρόσωπα που θαύμαζαν και συνεργάζονταν με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, θανάσιμο εχθρό του Ερντογάν.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που επικεντρώνεται στις περιπέτειες ενός επιχειρηματία που πλέον ζει στο Λονδίνο, καθώς η τύχη του αν παρέμενε στην Τουρκία θα ήταν γνωστή, περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια εταιρικών περιουσιακών στοιχείων – από μικρές αλυσίδες μπακλαβά σε μεγάλες επιχειρήσεις – έχουν συλληφθεί από την κυβέρνηση.

Αρκετές χιλιάδες στελέχη έχουν φύγει από το εξωτερικό σε πόλεις τόσο μακριά όσο το Νάσβιλ (ΗΠΑ) και το Ελσίνκι. Οι λιγότερο τυχεροί, απλά κατέληξαν στη φυλακή. Η Τουρκία θεωρήθηκε κάποτε μια από τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές του κόσμου, με χρόνια δυναμικής ανάπτυξης και μια ισλαμική κυβέρνηση που υποτίθεται- πως είχε αγκαλιάσει τη δημοκρατία.

Αλλά οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις είναι βαθιά διασυνδεδεμένες στην Τουρκία, και η απόπειρα πραξικοπήματος με όσα ακολούθησαν, έχει καταστρέψει την οικονομία. Οι εταιρικές κατασχέσεις έχουν επίσης αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη χώρα στο διεθνές πεδίο.

Η τουρκική λίρα καταρρέει και οι ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς για το ότι τα ομόλογα της Τουρκίας υποβαθμίστηκαν σε «σκουπίδια», με όσα αναφέρει στις δηλώσεις του ο Ερντογάν να είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου